Search
Close this search box.

V SB Slovenj Gradec zdravijo 18 covidnih bolnikov. V bolnišnicah pričakovati pomembno zmanjšanje rednih programov

V nedeljo so v Sloveniji opravili 1657 PCR-testov in z njimi potrdili 282 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 17 odstotkov testov, kar je 3,6 odstotne točke manj kot dan prej. V bolnišnicah zdravijo 312 covidnih bolnikov, od tega jih 74 potrebuje intenzivno zdravljenje. V nedeljo je umrl en covidni bolnik. Na Koroškem so potrdili 9 novih okužb.

V primerjavi s prejšnjo so to nedeljo potrdili 48 okužb več. Prejšnjo nedeljo so sicer opravili 1427 PCR-testov. Po podatkih NIJZ so to nedeljo opravili tudi 6374 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida preverijo še s PCR-testom.

Po besedah Maje Bratuše, ki je danes vodila novinarsko konferenco o covidu-19, je bilo konec tedna v bolnišnice sprejetih 55 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so jih odpustili 16. V bolnišnicah zdravijo 20 covidnih bolnikov več kot dan prej, intenzivno zdravljenje potrebujejo štirje več. Najmlajši covidni bolnik, ki ga zdravijo v bolnišnici, je star 24 let, najmlajši na intenzivni negi pa 28 let, je objavila vlada na Twitterju.

V zadnjih dveh tednih so pri nas potrdili 462 okužb na 100.000 prebivalcev, povprečje v zadnjih sedmih dneh pa je 841. V primerjavi z dnevom prej se je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb povečalo za sedem, za prav toliko se je povečala tudi štirinajstdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.025.591 oseb oz. 49 odstotkov vseh prebivalcev, z vsemi odmerki pa 935.794 oseb, kar je 44 odstotkov vseh prebivalcev.

Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 53 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 66 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 58 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 70 odstotkov prebivalcev, še kažejo podatki vlade.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je na današnji novinarski konferenci opomnil, da je število dnevno potrjenih okužb minuli teden večkrat preseglo tisoč. Določen delež bolnikov bodo v naslednjih štirinajstih dneh sprejeli tudi v bolnišnice, zato so prejšnji teden “začeli največjo mobilizacijo slovenskih bolnišnic za covidne namene do zdaj”, pričakovati je tudi pomembno zmanjšanje rednih programov.

Zaradi bolnikov s covidom-19 moramo prerazporejati kadre, izgubljamo veliko prepotrebnega prostora, medicinsko osebje pa nam izgoreva. Zavedati se moramo, da v bolnišnicah ne ležijo le covidni bolniki, ampak tudi drugi, ki jim moramo zagotavljati zdravljenje,” je poudaril.

Do danes je covidne bolnike sprejemalo deset bolnišnic, zdaj pa jih tudi Splošna bolnišnica Ptuj. Z današnjim dnem so sprejeli tri covidne bolnike, je za STA potrdila direktorica bolnišnice Anica Užmah. Trenutno imajo na voljo 10 navadnih postelj za bolnike s covidom-19, po potrebi bodo dodajali tudi postelje za intenzivno terapijo.

Pojasnila je tudi, da bodo verjetno glede na potek epidemije v tednu do 10 dni morali vzpostaviti kapacitete za intenzivno zdravljenje covidnih bolnikov. Če bo potrebno, bodo ob slabšanju epidemiološkega položaja v državi dodajali dodatne navadne in intenzivne postelje. Glede na strategijo je predvidenih največ 25 postelj.

O morebitnem krčenju rednega programa zaradi sprejema covidnih bolnikov še ne razmišljajo. Če pa bodo vzpostavili intenzivni covidni oddelek, pa bodo verjetno morali krniti redni operativni program. Namreč omejitve so predvsem v kadrovski zasedenosti, ob odprtju intenzivnih postelj pa jim bo primanjkovalo predvsem intenzivistov, da bi lahko še izvajali nenujne operacije.

Med covidnimi bolnišnicami je tudi SB Slovenj Gradec, kjer zdravijo 18 covidnih bolnikov, kažejo podatki sledilnika.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) sicer ocenjujejo, da je trenutno v Sloveniji 9791 aktivnih primerov koronavirusnih okužb. Na Koroškem 208. Nazadnje je bilo okoli 10.000 aktivnih okužb v državi v začetku maja letos.

Na Koroškem so včeraj potrdili 9 novih okužb. Po tri na Prevaljah in Ravnah na Koroškem. 2 na Muti, 1 pa v Dravogradu.

Vir: Sledilnik za Covid_19, Vlada RS, STA, NIJZ

Dogodki