Search
Close this search box.

V SB Slovenj Gradec nadaljujejo s testiranji, ZD v Mežiški dolini se ne zapirajo

Iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec so sporočili najnovejše stanje glede števila odvzetih brisov pri njih, iz ZD Ravne pa sporočajo, da se ambulante v Mežiški dolini ne zapirajo, ampak se spreminja način dela.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so do danes opravili skupno 207 testiranj na okužbo s Covid-19 pri zaposlenih, 13 pri svojcih zaposlenih zaradi tesnega stika, 32 pri pacientih, ki so bili v stiku in 58 pri pacientih v urgentnem centru, so sporočili iz SB Slovenj Gradec.

Kot je dejal direktor SB Slovenj Gradec Janez Lavre novih pozitivnih brisov ni bilo, “bomo pa skladno s strokovnimi smernicami ponovili brise.”

“V bolnišnici prehajamo na ločena delovišča, pred Urgentnim centrom v šotoru opravimo triažo in ločimo paciente, pri katerih je sum na okužbo s Covid-19, skladno s strokovnimi priporočili,” je še dejal Lavre.

V SB Slovenj Gradec imajo izdelan tudi načrt delovanja bolnišnice v času epidemije, posodobljen načrt pa bo objavljen v naslednjem tednu, ko bodo v SB Slovenj Gradec izvedli redakcijske popravke, na predlog Kriznega štaba, ki dnevno zaseda.

Ob vstopu v bolnišnico prosijo vse, da dosledno upoštevajo navodila vseh zaposlenih in varnostnikov, predvsem pa pravilo zasebnosti in varnostne razdalje do drugega, so še sporočili iz SB Slovenj Gradec.

Pri tem naj še omenimimo, da je več razburjenja v Mežiški dolini povzročila informacija, da se zapirajo ambulante zdravstvenega doma. To ne drži, spreminja se le način dela, je za STA danes dejal direktor ZD Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik. Opozoril pa je na izredno pomanjkanje zaščitnih sredstev.

Direktor Zdravstvenega doma (ZD) Ravne na Koroškem je povedal, da napako z neustreznim oz. napačnim obvestilom javnosti že popravljajo. Ne drži torej, da se ambulante zapirajo.

So pa v ZD Ravne reorganizirali delo tako, da vse potencialno okužene z novim koronavirusom in z znaki respiratornih okužb iz celotne Mežiške doline preusmerjajo na eno samo, posebej določeno ambulanto v prostorih ZD na Ravnah na Koroškem, ki ima poseben vhod in je ločena od ostalih.

“Tako smo se odločili predvsem zato, da se pripravimo na povečan obseg dela zdravstvenih delavcev v prihodnosti,” je razložil Pušnik.Vse ambulante torej obratujejo in sprejemajo potrebe po predpisovanju receptov, napotnic, beleženju bolniškega staleža in podobno,” je dodal.

Kot trenutno glavni problem dela pa je izpostavil izredno pomanjkanje zaščitnih sredstev, zaradi česar že več dni pošiljajo prošnje pristojnim na ministrstvo za zdravje in v štab civilne zaščite.

Največji problem je, da smo januarja ob gripi in respiratornih okužbah ter zdaj v prvih fazah dogajanja praktično porabili osnovna varovalna sredstva. Zdaj, ko gre zares, pa smo ta trenutek brez,” je izpostavil Pušnik

Izrazil je upanje, da bodo zaščitna sredstva dobili v najkrajšem možnem času. “Varovalna oprema mora biti na voljo tistim, ki so izpostavljeni, ne pa da jo zdaj nespametno nosijo zdravi ljudje na ulici,” je bil kritičen Pušnik.

Na pomanjkanje zaščitnih sredstev opozarjajo tudi druge zdravstvene ustanove in občine na Koroškem. Tako je danes denimo Mestna občina Slovenj Gradec pozvala zasebnike in podjetja, ki imajo v svojih prodajnih programih na voljo zaščitna sredstva, kot so maske, rokavice in razkužila, da to sporočijo občini.

“Občani in podjetja na občino naslavljajo veliko vprašanj, kje je možno dobiti zaščitno opremo, ki pa je Mestna občina Slovenj Gradec nima na razpolago,” so navedli na občini.

Kot so pojasnili, se bo zaščitna oprema, ki jo bo občinam razdeljevala civilna zaščita, delila po prioritetah v vrstnem redu zdravstvo, socialno-varstveni zavodi, kritična infrastruktura in podjetja, in ne v skladu z željami in potrebami prebivalstva. Občine medtem nadaljujejo priprave na možno večjo epidemijo.

S Koroške po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, objavljenih v torek, prihaja 10 potrjeno okuženih z novim koronavirusom. Podatkov za danes še ni. Prav tako še ni novih informacij iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, od koder so v torek sporočili, da je 17 zaposlenih v samoizolaciji, pri štirih pa je bila potrjena okužba. Medtem je Koroška lekarna danes spremenila odpiralne čase nekateri enot v regiji.

Vir: STA, SB Slovenj Gradec

Dogodki