Search
Close this search box.

V rumeni fazi naj bi bile dovoljene poroke in ostala druženja tudi z več kot 100 osebami, vendar pod določenimi pogoji

Številni poročni ponudniki so pri pristojnih preverili, kdaj bodo pri njih spet lahko potekale poroke z več svati in pod kakšnimi pogoji. S strani vlade so prejeli odgovor, da bo to predvidoma možno v rumeni fazi, so danes navedli na Facebook strani enega od organizatorjev porok.

Infektologinja in vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je sicer 12. aprila dejala, da je v oranžni fazi dovoljeno zbiranje do 10 ljudi. “V tej fazi bodo definitivno dovoljeni poročni obredi z do 10 ljudmi. Potem v rumeni fazi do 50 ljudi,” je pojasnila. Danes pa so na Facebook profilu Piknik plac Kos objavili odgovor vlade na njihovo poizvedovanje, iz katerega je razvidno, da bi lahko bile poroke v rumeni fazi dovoljene tudi do 100 oseb oziroma pod dodatnimi pogoji tudi z več kot 100 osebami.

“Ko bo Slovenija (splošno) v rumeni fazi, bodo dovoljena organizirana druženja (kamor spadajo tudi poroke) z enim od treh potrdil kot smo predlagali. Se pravi potrdilo o cepljenju, prebolelosti do 6 mesecev ali potrdilo o negativnem hitrem antigenskem testu, ki je brezplačen in ni starejši od 48 ur,” so v odgovoru na njihovo poizvedovanje navedli na vladi.

“V kolikor bo oseb več kot 100 bo organizator (v večini primerov je to par) moral druženje/poroko prijaviti na NIJZ in bodo oni določili protokol, ki bo zagotavljal varno druženje. Uradno sprejetje tega predloga naj bi bilo v naslednji teden oziroma najkasneje čez 14 dni. Do takrat pa se predvideva, da bomo lahko že v rumeni fazi,” so dodali.

Pri tem naj spomnimo, da bi ob enakem trendu razvoja epidemije covida-19 bi lahko v rumeno fazo prešli v drugi polovici maja, so včeraj navedli na Institutu Jožef Stefan (IJS). Epidemiologi pa bodo lahko učinkovito spremljali stike šele v zeleni fazi, ki bi jo pri trenutnih pogojih lahko dosegli sredi junija, menijo. Sedemdnevno povprečje okužb sicer po danes objavljenih podatkih znaša 729, dan prej pa je bilo 750. Meja za prehod v rumeno fazo je postavljena pri 600, za prehod v zeleno pa pri 300. Za prehod v rumeno fazo mora biti tudi v bolnišnicah manj kot 500 covidnih bolnikov, dane jih je 551.

Organizatorji porok so pri zapisu še dodali, da če poroko organizirate kot poslovni dogodek potem omejitev ni. Zraven pa so navedli tudi predlog, kako to rešiti.

FOTO: Zapis, objavljen na Facebook strani Piknik plac Kos, ki ga najdete tudi TUKAJ.

Uradno pojasnilo s strani vlade, kamor smo naslovili tudi dodatna vprašanja, objavimo takoj, ko ga bomo prejeli.

Dogodki

Številni poročni ponudniki so pri pristojnih preverili, kdaj bodo pri njih spet lahko potekale poroke z več svati in pod kakšnimi pogoji. S strani vlade so prejeli odgovor, da bo to predvidoma možno v rumeni fazi, so danes navedli na Facebook strani enega od organizatorjev porok.