Search
Close this search box.

V Radljah ob Dravi bodo zgradili večgeneracijski urbani športni park (FOTO)

V Radljah bodo gradili »Večgeneracijski urbani športni park Radlje ob Dravi«. Skupna vrednost investicije znaša okrog 285 tisoč evrov. Sredstva zanjo pa bodo namenili iz proračuna občine in Fundacije za šport.

Z izvedbo investicije namerava občina povezati šport in turizem, po njihovi oceni se bo povečala atraktivnost na področju športnega turizma v občini kot v celotni regiji. Z novo ponudbo nameravajo izboljšali strukturo gostov, povečati število dnevnih in stacionarnih gostov. Učinki bodo, kot so navedli, vidni tudi na področju razvoja gostinstva in trgovine. Pozitivne učinke pa pričakujejo tudi na področju razvoja podeželja, predvsem na razvoju dodatnih ponudb na kmetijah, in zasebnikih predvsem na območju Zahodnega Pohorja in v povezavi z Vodnim parkom – Reš. Hkrati pa bo omogočen razvoj ostalih segmentov turistične ponudbe, ki je v občini zelo razvita (kultura, podeželje, kulturno-zgodovinska in etnološka dediščina …).

“V času pandemije Covida-19 smo se še bolj kot ponavadi zavedli, kako pomembno je zdravje vseh generacij naših občank in občanov. Pandemija nas je prisilila v izolacijo in s tem odvzela še tisto malo gibanja, ki smo ga izvajali pred njo in s tem ohranjali telesno pripravljenost. Ocenili smo, da bomo z vlaganjem v izgradnjo infrastrukture za aktivno preživljanje prostega časa vseh generacij naših občank in občanov omogočili čimprejšnjo povrnitev moči in kondicije vsem, ki jo bodo želeli obnoviti in se zato s projektom izgradnje urbanega parka prijavili za sofinanciranje na Fundacijo za Šport,” je na Facebooku zapisal radeljski župan mag. Alan Bukovnik.

“Veseli nas, da je bil naš projekt prepoznan tudi kot odličen projekt s področja okrevanja ljudi po epidemiji na Fundaciji za Šport, kjer so nas z odločbo o sofinanciranju v višini 55.000 evrov tudi podprli pri izvedbi projekta.,” je ob fotografijah na Facebooku dodal Bukovnik.

»Večgeneracijski urbani športni park Radlje ob Dravi« bo sestavljalo več postaj oziroma lokacij za različne aktivnosti. Med drugim bo obiskovalcem na razpolago naprave za razgibavanje in telovadbo, kolopark, skate park, namizni tenis, večnamenski podest, postaje za disc golf in naprave za starostnike in invalide, otok počitka, kozolec …

Holmerjeva steza – Dolžina: 700 m. Širina: 2,4 m

Homerjeva steza je mehka in prijazna tekaška podlaga, sestavljena iz žagovine, mivke in drevesnih iglic oziroma drugih naravnih materialov. Omogoča tek brez poškodb, ki jih pogosto povzročajo treningi na asfaltiranih površinah ali tartanu, hkrati pa predstavlja odlično rešitev za tekače, ki imajo težave s sklepi, in tiste, ki okrevajo po poškodbah. Verjetno ni treba posebej omeniti, da je taka naravna steza tudi cenejša kot tartanska, je pa res, da jo moramo ustrezno vzdrževati. Zaradi posebne sestave je pomembno, da ni preširoka. Tekači tako tečejo večinoma po enem delu in s tem stezo utrjujejo. Če je preširoka, prihaja zaradi neenakomerne obremenitve do neravnih površin, ki onemogočajo varen tek.

Kolopark

Kolopark je sestavljen iz asfaltiranih grbin in zavojev, kise med seboj ritmično povezani v krožno enoto. Razgibanost poligona omogoča zabavno, a varno športno izkušnjo tudi na manjših površinah. Kolopark omogoča tako učenje vožnje s kolesom ali drugimi rekviziti, kot tudi vadbo vrhunskih športnikov, ker je gibanje po poligonu fizično intenzivno. Po koloparku se ne poganjamo z odrivanjem ali vrtenjem pedal temveč s premikanjem težišča telesa. Prav inovativen način pogajanja koloparke ločuje od ostalih objektov in stez.

Namizni tenis – otok

Namizni tenis kot rekreacija in kot šport na svežem zraku z vsemi pozitivnimi učinki zunanje vadbe. Namizni tenis ni samo zelo priljubljena družabna igra, pač pa tudi športna aktivnost, ki ne zahteva veliko prostora niti časa za aktivnost. Izdelek je narejen iz vse-vremensko odpornih materialov.

Večnamenski podest

Prostor na travniku ki je rezerviran za jutranjo vadbo ali pa samo za druženje ob igranju kart, šaha,
klepet …


Naprave za starostnike in invalide

Senior športni park je skupno ime za vadbene postaje v zunanjem okolju namenjenih starejšim in oslabelim oseba. Vaje so prilagojene potrebam in zmožnostim starejših oseb. V parku bodo vadeči lahko povečali moč ter izboljšali ravnotežje in gibljivost. Z redno in sistematično vadbo se bodo učinki pokazali tudi na drugih področjih. Vsaka vadbena postaja ima ob strani tablo z opisom vaj, ki jih izvajate na tisti postaji. Besedilo in skica predstavita osnovne značilnosti vaje. Vadbene postaje so izdelane iz materialov, ki so prijetni na dotik in pogled, prijazni okolju, in ki zagotavljajo dolgo življenjsko dobo na prostem brez posebnega vzdrževanja. Njihova robustnost omogoča stabilnost in varnost vadbenih naprav.

Več fotografij in informacij o parku najdete TUKAJ.

Vir: Facebook mag. Alan Bukovnik, Občina Radlje ob Dravi

Dogodki

V Radljah bodo gradili »Večgeneracijski urbani športni park Radlje ob Dravi«. Skupna vrednost investicije znaša okrog 285 tisoč evrov. Sredstva zanjo pa bodo namenili iz proračuna občine in Fundacije za šport.