Search
Close this search box.

V Radljah bo potekal pravi japonski piknik Hanami. Obiskale ga bodo tudi finalistke izbora Miss Slovenije 2023

V Radljah ob nasadu češenj pripravljajo svojevrstno prireditev Hanami piknik, ki bo potekal 14. aprila 2023, med 11. in 13. uro.

Občina Radlje ob Dravi je že skoraj 10. let članica organizacije Župani za mir, katerega ustanoviteljica je država Japonska. V želji po krepitvi odnosov smo z Japonsko v letu 2022 vstopili v nov projekt – zasaditev drevoreda japonskih češenj.

Projekt je nastal v spomin na olimpijske in paraolimpijske igre Tokio 2020 ter na 30 letnico vzpostavitve odnosov med Slovenijo in Japonsko. Že kar nekaj občin je pristopilo k temu projektu in z veseljem se je pridružila tudi občina Radlje ob Dravi.

Želeli so nadgraditi projekt sakura – sajenje japonskih češenj in njihovim občankam in občanom približati bogato japonsko kulturo, z veseljem so se odzvali tudi na japonskem veleposlaništvu in jim pomagali pri organizaciji Hanamija. Na tem delu bodo zasadili še dodatna drevesa japonskih češenj in uredili območje iz drevoreda v cvetoči park, ki bo v prihodnjih letih zaživel v vsej polnosti in lepoti.

V petek, 14. 4. 2023, se bo v Radljah ob Dravi odvila svojevrstna prireditev, prva take vrste pri nas.

V lanskem letu so s sodelovanjem japonskega veleposlaništva ob vzhodni vpadnici v kraj zasadili 21 japonskih češenj (sakura projekt) in porodila se je ideja, da v obeležitev tega dogodka in ker so v zadnjem letu še poglobili vezi z Japonsko, priredijo poseben medkulturni dan.

Tako se je rodila ideja Hanami piknika v Radljah ob Dravi. Hanami je festival cvetočih češenj, namenjen praznovanju njihove lepote in pozdravu pomladi. Hanami je lahko preprost sprehod med drevesi ali le nekaj trenutkov posvečenih uživanju v lepoti cvetočega drevesa. Pogosto pa je več kot to. Tradicionalno vključuje piknik ali zabavo pod rožnatimi »oblaki« sakure, skupaj s prijatelji in družino, ob najboljši hrani in sakeju.

Češnje v Radljah letos še ne bodo v polnosti cvetele, kljub temu pa je to izvrstna priložnost, da spoznamo del bogate in zanimive japonske kulture. Poizkusili se boste lahko v zlaganju origamija, poslušali tradicionalne japonske pesmi, se oblekli v yukato – tradicionalno japonsko oblačilo – in se slikali ob foto steni cvetočih češenj, za spomin pa domov odnesli svojo sliko.

Kuhar japonskega veleposlaništva bo pripravil degustacijske jedi, poizkusili pa bomo lahko celo pravi japonski sake. Pozdraviti bodo prišle še finalistke izbora Miss Slovenije 2023.

Vljudno vabljeni med 11.-13.uro, da se jim pridružite na parkirišču ob nasadu češenj (pri pokopališču).

Se vidimo, oziroma kot bi rekli v japonščini, Mata ne!

Vir: JZ ŠKTM Radlje

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Maša
Maša
1 leto nazaj

Nor svet – posekali so povsem zdrava drevesa, da so zasadili japonske češnje. Samo da sodelujejo v nekih projektih.

V Radljah ob nasadu češenj pripravljajo svojevrstno prireditev Hanami piknik, ki bo potekal 14. aprila 2023, med 11. in 13. uro.