Search
Close this search box.

V radeljskem domu okuženih več kot 50 stanovalcev, nujno potrebujejo zaščitne obleke za zaposlene

V Domu starejših Hmelina v Radljah ob Dravi, kjer so prvo okužbo pri zaposleni potrdili pred približno desetimi dnevi, se razmere slabšajo, primanjkuje pa jim tudi zaščitnih oblek. Do zdaj je okuženih več kot 50 stanovalcev in 19 zaposlenih, pri čemer nekaj rezultatov testov še pričakujejo, je danes za Koroške Novice povedala direktorica doma Silva Duler.

V Domu starejših Hmelina je okuženih 19 zaposlenih od 95, zaradi česar se spopadajo z veliko kadrovsko stisko. Okužbo pa so do zdaj potrdili že pri več kot tretjini stanovalcev. Večina jih je sicer nameščena v objektu Mladika v Termah Topolšica, eden od okuženih je še v domu, enega pa bodo v dom iz bolnice pripeljali še danes. Nameščena bosta v rdeči coni oz. covid sobi, saj po besedah direktorice rdeča cona v domu ni predvidena, vendar se dnevno pojavi kakšna okužba, ni pa možna takojšnja prestavitev obolele osebe drugam.

Direktorica doma je v pogovoru za naš medij dejala, da nujno potrebujejo zaščitne obleke TYVEK, ki predstavljajo višjo stopnjo zaščite. Kot je povedala Dulerjeva, je trenutno največja težava nabaviti omenjene zaščitne obleke, ki jih nujno potrebujejo za delavce v “rdeči coni”, saj jih pri dobaviteljih ni na razpolago.

“Ravno včeraj je nam eden od dobaviteljev vrnil denar, vplačali smo namreč večjo vsoto za naročilo zaščitne opreme, ki pa je ni na razpolago, zato so nam denar vrnili. Z rokavicami trenutno ni večjih težav, nam jih zagotavljajo različni dobavitelji, ki so se nam oglasili kar sami. Nujno pa potrebujemo zaščitne obleke TYVEK,” je pojasnila Dulerjeva.

Do zdaj smo bili v kontaktu s številnimi večjimi dobavitelji, ki pa teh zaščitnih oblek nimajo na zalogi. Vsi jih čakajo iz Kitajske, od koder pa je na robo potrebno čakati od 14 dni do tri tedne. Sicer še poizvedujemo, če bi jih lahko nabavili pri katerem od dobaviteljev, s katerim še nismo bili v stiku,” je še pojasnila.

Kot je še omenila direktorica doma, imajo zaposleni pisarne sredi žarišča, zato so se odločili, da jim do nadaljnjega organizirajo delo od doma. Jim je pa tudi občina Radlje ob Dravi ponudila poročno dvorano, v kateri bi lahko uredili pisarne, o čemer se bodo po besedah direktorice pogovorili v ponedeljek.

Dulerjeva je še omenila, da jim je na pomoč priskočila tudi direktorica slovenjgraškega zdravstvenega doma, ki jim je odstopila eno diplomirano medicinsko sestro, danes jim kot prostovoljka v domu pomaga še ena diplomirana medicinska sestra. Pomoč pa jim je ponudil tudi vuzeniški župan. Tako jim bo od ponedeljka naprej v domu pomagal zdravstveni tehnik, ki trenutno opravlja javna dela na Občini Vuzenica.

Dulerjeva je še spomnila, da jim je bila prve dni v veliko pomoč tudi gospa Alenka Helbl, ki je skupaj s še štirimi prostovoljci pomagala pri dezinfekciji doma. Pomoč pa jim je ponudila tudi za naprej. Pri tem pa je Dulerjeva še poudarila, da v “covid sob” delajo le njihovi zaposleni oziroma primerno usposobljen kader. Vsi ostali prostovoljci pa pomagajo pri čiščenju, v pralnici, pri dezinfekciji, v kuhinji …

V domu so ves čas tudi v stiku z regijskimi koordinatorji in Nedo Hudopisk iz NIJZ, je pojasnila Dulerjeva in za konec dejala, da se zaposleni za enkrat počutijo dobro, da virus prebolevajo z lažjimi simptomi ali sploh brez. Nekateri so izgubili vonj, pa tudi to ne vi. Podobno stanje je pri stanovalcih, za večino sploh ne bi vedeli, da so okuženi, če jih ne bi testirali, je še dejala direktorica Doma starejših občanov Hmelina.

Dogodki

V Domu starejših Hmelina v Radljah ob Dravi, kjer so prvo okužbo pri zaposleni potrdili pred približno desetimi dnevi, se razmere slabšajo, primanjkuje pa jim tudi zaščitnih oblek. Do zdaj je okuženih več kot 50 stanovalcev in 19 zaposlenih, pri čemer nekaj rezultatov testov še pričakujejo, je danes za Koroške Novice povedala direktorica doma Silva Duler.