V primeru odsotnosti vojakov zaradi pogoja PC vpoklic rezervistov

Slovenska vojska bo po 1. oktobru, ko bo za javno upravo, tudi za vojsko potrebno izpolnjevanje pogoja PC, po potrebi vpoklicala pogodbene rezerviste vojske za nemoteno izvrševanje ustavnih in zakonskih nalog vojske. Tudi ti pa bodo morali izpolnjevati pogoj PC, so pojasnili na ministrstvu za obrambo. V policiji navodil še niso dobili.

Zaposlenim v upravnem delu ministrstva za obrambo, ki od petka ne bodo izpolnjevali pogoja preboleli ali cepljeni (PC), bodo omogočeni izraba presežka ur oziroma letnega dopusta, delo od doma na delovnih mestih, katerih narava in delovni proces omogočata opravljanje dela od doma, ter sklenitev dogovora o mirovanju pravic iz delovnega razmerja.

Delo od doma za javne uslužbence, ki jim narava dela to dopušča, bo omogočeno skladno z delovnimi potrebami ministrstva in razpoložljivostjo tehničnih sredstev za opravljanje dela od doma, so danes pojasnili na ministrstvu. Tistim, ki so na delovnih mestih, ki jim narava dela ne omogoča dela od doma, pa bo omogočeno tudi čakanje na delo zaradi “višje sile, ki je nastala na strani delavca, pri čemer jim pripada nadomestilo skladno z zakonodajo”.

Zakon o delovnih razmerjih v 137. členu določa, da če delavec ne more opravljati dela zaradi višje sile, je upravičen do polovice plačila, a ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače.

Pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske, ki po 1. oktobru ne bodo izpolnjevali pogoja PC, zaradi narave dela pa jim ne bo mogoče odrediti dela od doma, bodo omogočeni izraba presežka ur oziroma letnega dopusta ter čakanje na delo zaradi višje sile, ki je nastala na strani delavca, pri čemer jim pripada nadomestilo skladno s zakonodajo.

Kot navajajo na ministrstvu za obrambo, je bilo v organizaciji vojaške zdravstvene enote do 24. septembra polno cepljenih ali cepljenih z enim odmerkom 59 odstotkov pripadnikov vojske. V upravnem delu ministrstva za obrambo (vključno z upravo za zaščito in reševanje, inšpektoratom za obrambo ter inšpektoratom za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami) je cepljenih 57 odstotkov javnih uslužbencev. Pri tem so pojasnili, da nimajo podatkov o tem, koliko zaposlenih se je cepilo v drugih cepilnih centrih, prav tako nimajo podatka o številu prebolevnikov. Opažajo pa v zadnjem času več zanimanja za cepljenje proti covidu-19.

Na ministrstvu za notranje zadeve pa so pojasnili, da natančnih pojasnil o ravnanjih v policiji v primeru neizpolnjevanja pogoja PC še ne morejo podati, saj ministrstvo glede tega še ni izdalo konkretnih navodil.

Sicer pa je bilo zaradi pogoja PC vloženih več ustavnih pobud. Portal N1 je prejšnji teden poročal, da je bilo ustavno sodišče sicer prejelo že približno 250 pobud posameznikov iz državne uprave, ki izpodbijajo vladni odlok.

Ustavno sodišče je medtem sporočilo, da bo nekatere pobude za presojo ustavnosti omenjenega vladnega odloka obravnavalo absolutno prednostno. Nekateri mediji pa poročajo, da bi lahko ustavno sodišče o tem odločilo že do petka.