Search
Close this search box.

V prihodnjih dneh predvideno testiranje jeklenice v Črni (FOTO)

V Črni na Koroškem načrtujejo, da bi lahko junija za javnost odprli najdaljšo neprekinjeno jeklenico za adrenalinske spuste (zip line) v Sloveniji. Jeklenica naj bi bila tudi najdaljša neprekinjena v Evropi. Te dni jo napeljujejo nad Črno, predvideno je tudi testiranje. Jeklenica bo dolga 1260 metrov, najvišje nad tlemi bo 206 metrov.

Projekt izgradnje jeklenice za adrenalinske spuste je v celoti vreden okoli 400.000 evrov, občina pa ga izvaja v okviru čezmejnega slovensko-avstrijskega projekta z imenom Naturegame.

Spust po jeklenici bo potekal z Navrškega vrha nad Črno navzdol proti črnjanskemu smučišču. Pristajalna ploščad bo v bližini kmetije Kogelnik. V teh dneh jeklenico napeljujejo, nato jo bodo tudi testirali. Najprej z utežmi, v soboto pa bi se lahko po njej spustil že prvi človek, je za STA povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

Upravljalca jeklenice bo občina iskala z zbiranjem ponudb, z izbranim pa bo nato sklenila pogodbo. Če bo šlo vse po sreči tudi s pridobivanjem certifikata in drugimi okoliščinami, bi lahko novo črnjansko atrakcijo za javnost odprli junija letos.

Do izhodiščne točke adrenalinskega spusta se bodo interesenti lahko pripeljali, v Črni pa bodo, kot pravi županja, najbolj spodbujali pohodništvo in kolesarjenje. Iz Črne je hoje po strmem pobočju do izhodišča za kakšnih 40 minut, prav toliko je tudi hoje od Koče na Pikovem, do katere se lahko interesenti pripeljejo.

Postavitev jeklenice za spust je del Outdoor parka Črna na Koroškem, ki predstavlja eno izmed aktivnosti skupnega čezmejnega projekta Naturegame, vrednega okoli 2,3 milijona evrov, ki je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Glavni namen skupnega čezmejnega projekta je nadgraditi mrežo obstoječih izletniških točk in jih povezati v skupni turistični produkt, ki bo v obliki igre podajal naravno pestrost območja, ki spada v Geopark Karavanke. Prav v okviru povezave Geopark Karavanke bodo novo črnjansko atrakcijo tudi tržili.

Dogodki