Search
Close this search box.

V pričakovanju vložitve nezaupnice vladi na obeh straneh preštevajo poslance (ozadje)

V prihodnjih predprazničnih dneh utegne biti več znanega glede konstruktivne nezaupnice vladi. Pobudniki ne razkrivajo, kdaj jo bodo vložili, prav tako ne, s koliko podpisi. Uspeh nezaupnice z možnim kandidatom za mandatarja Karlom Erjavcem je negotov, ob številnih špekulacijah na obeh straneh preštevajo poslance.

Konec tedna na političnem parketu mineva v negotovosti preštevanja poslanskih glasov za uspeh konstruktivne nezaupnice, ki jo že nekaj mesecev napovedujejo LMŠ, SD, Levica in SAB. Možnosti za njen uspeh so se povečale potem, ko je DeSUS na predlog predsednika stranke Erjavca, ki je možen kandidat za mandatarja morebitne nove vlade, po odločitvi članov sveta stranke v četrtek zapustila koalicijo Janeza Janše.

Stranka je sprva odločitev o usodi svojih dveh ministrov prepustila premierju, ta pa je funkcionarje DeSUS v vladi v četrtek zvečer pozval, naj se odločijo, ali bodo v vladi ali v opoziciji. Minister za zdravje Tomaž Gantar je tako v petek zjutraj odstopil. Janša je o tem takoj obvestil predsednika DZ Igorja Zorčiča, DZ se je z odstopom seznanil že v petek zvečer. Vodenje ministrstva je začasno prevzel Janša.

Medtem pa minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek iz vrst DeSUS predsedniku vlade ni poslal odstopne izjave. Po nekaterih neuradnih informacijah naj niti ne bi imel namena odstopiti, kar nakazuje na možen dogovor v aktualni vladi.

Napeto preštevanje poslancev; tajno glasovanje povečuje negotovost obeh strani

V minulih dneh so potekali številni pogovori tako podpornikov nove kot akterjev aktualne vlade s poslanskimi skupinami in posameznimi poslanci. Tajno glasovanje o konstruktivni nezaupnici, ki za uspeh potrebuje 46 poslanskih glasov, na obeh straneh povzroča napetost in negotovost.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB imajo skupaj 39 poslancev, zato manjkajoče iščejo predvsem v SMC in DeSUS.

Kljub izstopu DeSUS iz koalicije in možnosti, da bi bil kandidat za mandatarja predsednik te stranke, pa še ni povsem znano, koliko od petih članov poslanske skupine DeSUS to možnost podpira. Prav gotovo Erjavec ne more računati na glas poslanca Roberta Polnarja, ki Erjavcu odkrito nasprotuje, grozi pa mu tudi izključitev iz stranke. Drugi poslanci DeSUS so se zavili v molk.

Erjavec je sicer po seji sveta v četrtek dejal, da sta poslanca Franc Jurša in Jurij Lep podprla tako izstop iz koalicije kot njegovo kandidaturo za mandatarja. Pričakuje, da bosta temu sledila še druga dva poslanca. Po petkovem pogovoru s poslanci je Erjavec dejal le, da je s pogovori zadovoljen.

Medtem pa je predsednik SMC Zdravko Počivalšek v petek po dopoldanskih pogovorih s strankinimi poslanci sporočil, da se je poslanska skupina soglasno odločila, da ne bo podprla morebitne Erjavčeve kandidature za mandatarja nove vlade. Zatem so se pojavile neuradne informacije, da pri tem niso enotni. Da je bilo med poslanci nekaj pomislekov, je v sobotnem pogovoru za Siol potrdil tudi podpredsednik SMC Igor Zorčič.

A je obenem dejal, da Erjavca ne podpirajo, ker je pri tem scenariju preveč neznank in bi bilo ta hip to zelo tvegano za državo. Realna se mu namreč zdi možnost, da bi bilo strmoglavljenje vlade le korak k predčasnim volitvam.

Po Počivalškovih navedbah so sicer s poslansko skupino govorili tudi o prihodnjem delu stranke. Kot je pojasnil, so se enotno dogovorili o določenih spremembah v načinu njihovega dela, kar bodo še dokončali in to najprej povedali koalicijskim partnerjem.

Glede vložitve nezaupnice še nejasno, kdaj in s koliko podpisi

Stranke KUL so v četrtek pozdravile izstop DeSUS iz koalicije, glede podpore Erjavcu za njihovega mandatarskega kandidata pa bodo odločali na organih strank. Želijo si, da bi nezaupnico vladi vložili čim prej. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je dejal, da si želi, da bi bila vložena še pred prazniki.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je med drugim spomnila na njihove napovedi, da bo mandatar tisti, ki bo lahko na mizo prinesel 46 glasov, enako je napovedala predsednica SD Tanja Fajon. Koordinator Levice Luka Mesec je napovedal, da bodo Erjavcu poslali vabilo na pogovor o sodelovanju.

Za zdaj pa še ni gotovo, ali bodo nezaupnico vložili tudi v primeru, da ne bi imeli 46 poslanskih podpisov in s tem zagotovljene zadostne podpore. Za vložitev sicer potrebujejo le 10 poslanskih podpisov.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v petek v oddaji 24ur zvečer na vprašanje, ali bodo nezaupnico vložili prihodnji teden, odgovoril s pojasnilom, “da če kar koli vlaga, želi tudi zmagati”. Za to potrebujejo 46 glasov, ki pa jih za zdaj še nimajo, je dodal.

Prvak NSi Matej Tonin je sicer v četrtek pozno popoldne na Twitterju sporočil, da je po opravljenih pogovorih jasno, da ima trenutna vlada trdnih 47 glasov v DZ.

Premier Janša pa je v četrtek ocenil, da v tej sestavi DZ bolj stabilne vlade od sedanje ni mogoče sestaviti. “Če bo kdo majal to strukturo, bodo nove predčasne volitve slej kot prej pred nami,” je prepričan.

Piše Tadeja Vrtovec

Dogodki

V prihodnjih predprazničnih dneh utegne biti več znanega glede konstruktivne nezaupnice vladi. Pobudniki ne razkrivajo, kdaj jo bodo vložili, prav tako ne, s koliko podpisi. Uspeh nezaupnice z možnim kandidatom za mandatarja Karlom Erjavcem je negotov, ob številnih špekulacijah na obeh straneh preštevajo poslance.