Search
Close this search box.

V Postojni so pražili krompir tudi Korošci (FOTO)

19. Svetovni festival praženega krompirja v Postojni.

Včeraj, 7. 9. 2019, je v Postojni, kjer se je zbralo približno 5000 obiskovalcev, omamno dišalo po praženem krompirju. Letošnje prireditve se je udeležilo več kot 60 ekip iz Slovenije in tujine (Švedska, Velika Britanija, ZDA, Nemčija, Avstrija, Madžarska in druge države). Dišalo pa je tudi po Koroškem praženem krompirju, med drugim so se v Postojni predstavili člani in članice TD Dravograd in TD Ribnica na Pohorju, ekipa iz Črne na Koroškem ter ekipa JZ Dravit Dravograd – DravItovčki.

FOTO: TD Ribnica na Pohorju – Ljuba Čadej

VIDEO: V Postojni je sodelovala tudi ekipa Dravita iz Dravograda. Avtor posnetka Dušan Gimpelj.

POSNETEK V ŽIVO SE VIDI,KOLIKO SO GA SPRAŽILI

Objavil/a Dušan Gimpelj dne Sobota, 07. september 2019

Občina Postojna ter Zavod Znanje OE Turizem Postojna sta ob letošnjem praznovanju 110 let pridobitve mestnih pravic mesta Postojna k sodelovanju povabila Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, ki že devetnajsto leto po različnih občinah v Sloveniji in zamejstvu pripravi nabor svetovnih pražilcev krompirja iz celega sveta. 

Foto: Facebook skupina Dravit – Dušan Gimpelj. Ekipa iz Črne.

Vsak pražilec je imel poseben recept, s katerim se je predstavil na prireditvi. Obiskovalci pa so lahko pripravljene jedi, ki so jih ekipe pripravile na več kot 99 načinov, brezplačno preizkusili. Poskrbljeno je bilo tudi za bogat kulturni in zabavno glasbeni program z domačimi izvajalci. Obiskovalci pa so lahko na stojnicah obiskali tudi širok nabor ponudnikov z domačimi pridelki, izdelki domače obrti in raznimi spominki, značilnimi za to regijo.

FOTO: TD Dravograd

“Namen festivala je obuditi kulturo praženega krompirja, ki je stara slovenska jed, za pripravo katere pa si je treba vzeti nekaj časa, zato ga je žal v modernem času začel izpodrivati kupljen krompir v vrečkah, ki ga daš v mikrovalovko. Tudi pomfri se je razširil, ker je zelo enostaven za pripravo in poceni, a na srečo se ozaveščenost o pomenu zdrave, domače, lokalno pridelane hrane povečuje. Slovenski praženi krompir je zagotovo najboljši krompir, najvišja kulinarična oblika predelave krompirja,” je za spletni portal Primorske novice povedal Stane Menard, predsednik Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Menard je še dejal: “Ne le, da priprava domače hrana zahteva čas, domače hrane ni mogoče pripraviti iz sestavin, ki jih kupiš v trgovini, temveč je treba še prej obdelati njivo.”

FOTO: TD Ribnica na Pohorju – Ljuba Čadej

»Naša jed HOPL POPL je pošla v trenutku, pripravili smo ogromno količino … Porabili 50 kg krompirja, 9 kg čebule, grumpovo mast, testenine in seveda dodali še nekaj sestavin za edinstveno jed … Poželi pohvale, pridobili nove prijatelje in stkali nove stike z novimi in starimi znanci. Na naši stojnici pa smo imeli tudi goste iz Avstralije! Pohvale organizatorjem in vidimo se na naslednjem letu na 20. festivalu v Sevnici! Hvala za prijetno druženje! Hvala vsem pridnim rokam,« pa so po festivalu na Facebook strani zapisali člani TD Dravograd, na čelu s predsednico Danijelo Zeme Pečnik.

FOTO: TD Dravograd

Pri tem naj še omenimo, da je prireditev v preteklih letih potekala že tudi na Koroškem, in sicer so leta 2008 festival organizirali v Črni na Koroškem, leta 2016 pa v Radljah ob Dravi. Naslednje leto pa se Svetovni festival praženega krompirja seli v Občino Sevnica, kjer bo ob 20. jubileju te prireditve še posebej veselo.

Več fotogarfij in posnetkov najdete TUKAJ.

Dogodki

19. Svetovni festival praženega krompirja v Postojni.