Search
Close this search box.

V ponedeljek začetek odvoza nevarnega mulja v Avstrijo

Prek javnega naročila izbrani izvajalec, družba Saubermacher Slovenija, bo v ponedeljek začel s Koroške v Avstrijo na remediacijo odvažati v ujmi naplavljen mulj, ki je zaradi visokih vsebnosti težkih kovin opredeljen kot nevaren odpadek. Predviden je odvoz okoli 1700 ton mulja. Po pogodbi bo to državo stalo do največ pol milijona evrov.

Na objavljeno javno naročilo ministrstva za okolje, podnebje in energijo je prispela samo ponudba podjetja Saubermacher Slovenija, odločitev o izboru ponudnika pa je že pravnomočna.

Kot so za STA še pojasnili na ministrstvu, bo remediacija mulja, pri kateri ga bodo očistili težkih kovin, potekala v predelovalnem centru podjetja Saubermacher SDAG v Lannachu pri Gradcu v Avstriji.

Količina onesnažene zemljine, predvidene za odvoz, znaša okoli 1700 ton in je pretežno odložena ob reki Meži, in sicer na meji med občinama Mežica in Prevalje. Manjša količina se nahaja v občini Dravograd na območju Otiškega Vrha, je bilo zapisano v dokumentaciji ob objavi javnega naročila.

Zaradi ureditve logističnih zadev so predstavniki ministrstva prejšnji teden opravili ogled na samem terenu. Pri nakladanju in odvozu mulja do tehtnice bo po navedbah ministrstva pomagal koncesionar, ki na kraju trenutno izvaja nujna sanacijska dela. Dinamika odvoza pa bo odvisna od vremenskih razmer. Rok izvedbe javnega naročila je najkasneje šest mesecev od podpisa pogodbe.

Sicer pa se je stanje na terenu glede količin mulja spremenilo. Kar nekaj količin nenevarnega mulja sta direkcija za vode in direkcija za ceste že uporabili za sanacijska dela. “Dinamika odvoza preostalih količin mulja bo dorečena do sredine decembra,” so še pojasnili na okoljskem ministrstvu.

V poplavah v začetku avgusta je na območju Mežiške in Dravske doline zaradi poplavnega delovanja Meže in Drave naplavilo večje količine mulja. Koroške občine so po poplavah organizirale začasno deponiranje naplavljenega mulja na nekaterih lokacijah znotraj občin, vse od takrat pa pričakujejo, da se mulj čim prej odpelje na za to primerne lokacije.

Pristojni so glede na opravljene analize mulj razdelili na mulj, ki je opredeljen kot nevaren odpadek, del mulja je opredeljen kot nenevaren inerten odpadek in se lahko uporablja v gradbene namene, del pa je opredeljen (samo) kot nenevaren odpadek. Del tega nenevarnega mulja naj bi odložili na odlagališče Koroškega centra za ravnanje z odpadki v občini Prevalje.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
SEBASTJAN
SEBASTJAN
2 mesecev nazaj

Koliko pa bodo plačali meni in sosedu,ki so prve dneve obnove vozili non stop s tovornjaki na najine parcele ta mulj?Samo vprašam?Saj bi mi tud dali kaj nazaj 😉🤣🤣🤣🤣

Dogodki