Search
Close this search box.

V ponedeljek v Sloveniji potrdili 918 novih okužb. Janša danes na Dunaj na pogovore glede razdelitve cepiv v EU

V ponedeljek so v Sloveniji ob 4842 opravljenih PCR testih potrdili več kot 900 novih okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada.

7-dnevno povprečno število okužb je po danes objavljenih podatkih NIJZ višje kot dan pred tem, in sicer znaša 716. Nižje je število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi Covida-19.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 15. 3. 2021 (00:00-24:00):

  • Št. testiranj: 4842
  • Št. pozitivnih: 918 (19,0 %)
  • Št. hospitaliziranih: 451 (dan pred tem 463)
  • Št. oseb na intenzivni negi: 83
  • Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 59
  • Št. umrlih: 3
  • 7-dnevno povprečje: 716 (dan pred tem 696)

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) s področja cepiv bodo danes razpravljali o varnosti cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Najnovejše podatke bodo začeli preučevati tudi na Evropski agenciji za zdravila (Ema).

Doslej je več držav, med njimi Nemčija, Francija, Španija in Italija, prekinilo cepljenje s cepivom AstraZeneca ali določeno serijo tega cepiva zaradi domnev, da povzroča krvne strdke in druge stranske učinke. Države nameravajo večinoma počakati na odločitev Eme o varnosti omenjenega cepiva za cepljenje proti covidu-19.

V ponedeljek se je omenjenim državam pridružila tudi Slovenija, ko je minister za zdravje Janez Poklukar odredil začasno zaustavitev cepljenja s cepivom AstraZeneca. Kot je dejal, je svetovalna skupina sicer ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev cepljenja, kljub temu pa je iz previdnosti predlagala začasno zaustavitev do končne odločitve Eme. AstraZeneca je sicer navedla, da je bilo med okoli 17 milijoni cepljenih v EU in Veliki Britaniji zaznanih 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije, kar da je manj od pričakovanj med splošno populacijo.

Pri tem naj še omenimo, da se bo premier Janez Janša danes na Dunaju udeležil pogovorov o razdelitvi cepiv proti covidu-19 med članicami EU. Delovnega sestanka pri avstrijskem kanclerju Sebastianu Kurzu se bosta v živo udeležila še premierja Češke in Bolgarije, preko videopovezave pa še premierja Latvije in Hrvaške, so sporočili iz Janševega kabineta.

Več informacij sledi po novinarski konferenci o aktualnem stanju glede Covida-19, na kateri bo sodelovala tudi Ada Hočevar Grom iz NIJZ.

Vir: STA, Vlada RS

Dogodki

V ponedeljek so v Sloveniji ob 4842 opravljenih PCR testih potrdili več kot 900 novih okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada.