V ponedeljek v Ljubljani začetek poskusnega množičnega testiranja na koronovirus

Prihodnji teden se v prestolnici začenja poskusno množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom, so za STA potrdili na ministrstvu za zdravje. Testiranje bo potekalo na Kongresnem trgu, posameznik, ki se želi testirati, mora s sabo prinesti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Vse podrobnosti za zdaj še niso znane.
ljubljana

V ponedeljek bodo začeli testirati ob 10. uri, v prihodnjih treh dneh (od torka do četrtka) pa ob 8. uri. Vsak dan bodo testirali do 17. ure. V mobilnem laboratoriju bodo na uro lahko izvedli predvidoma 60 testov. V tem primeru bi v tem času lahko izvedli okoli 2000 testov.

Pri organizaciji testiranja sodeluje tudi Mestna občina Ljubljana. Za varnost in upoštevanje varnostne razdalje po skrbela ljubljanska civilna zaščita, morda bodo pomagali tudi mestni redarji.

Na ministrstvu vsem zainteresiranim za testiranjem ob tem vseeno priporočajo, naj imajo s seboj zaščitno masko.

Hitre teste je ministrstvo za zdravje v postopku javnega naročanja naročilo pri družbi Majbert Pharm. Ta je ponudila najnižjo ceno, in sicer 1,982 evra z DDV za test. Prvo delno dobavo hitrih testov bodo skladno s pogodbo izvedli v ponedeljek, skupna količina dobavljenih testov pa bo okoli 500.000.

Antigenski testi so testi, s katerimi določajo sestavine mikroorganizmov v vzorcih. Zasnovani so na različnih principih, zato so njihove analitske zmogljivosti zelo različne. Pri teh testih prisotnosti virusa ne določajo tako, da bi pomnoževali virusne gene, ki so morebiti prisotni v vzorcu, kot to počnejo pri molekularne oz. testiranju PCR, ampak uporabijo umetno izdelana protitelesa in z njimi iščejo virusne delce pri bolniku. Prednost teh testov je predvsem hitrost, saj je rezultat znan v nekaj minutah. Vendar se na račun hitrosti izgubi zanesljivost.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja