Search
Close this search box.

V ponedeljek potrdili 3763 novih okužb. Slovenska vojska na pomoč covidnim bolnišnicam

V ponedeljek so v Sloveniji ob 7643 PCR-testih potrdili 3763 okužb z novim koronavirusom, dan pred tem so ob 3415 PCR-testih potrdili 1815 okužb. Delež pozitivnih PCR-testov znaša 49,2 odstotka, dan pred tem 53,1 odstotka. Opravili so tudi 81.690 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem, dan pred tem 16.023.

Pred tednom dni so v Sloveniji ob 7615 PCR-testih potrdili 3344 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih je bil 43,9 odstotka. V bolnišnicah so zdravili 874 covidnih bolnikov, na intenzivnem oddelku jih je bilo 193. Umrlo jih je 12.

Po oceni NIJZ je trenutno v državi 45.434 aktivnih primerov okužb, dan pred tem 42.807 Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov znaša 3284, dan prej 3224. Štirinajstdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 2154, dan pred tem 2030.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.210.122 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.132.229. 

V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 1074 covidnih bolnikov, dan prej 981. Intenzivno nego jih potrebuje 236, dan prej 225. Umrlo je 5 covidnih bolnikov.

Slovenska vojska na pomoč covidnim bolnišnicam s štirimi zdravstvenimi ekipami

Slovenska vojska je danes s štirimi vojaškimi zdravstvenimi ekipami z 20 pripadniki priskočila na pomoč covidnim bolnišnicam, ki imajo zaradi visokega števila hospitaliziranih bolnikov težave z zagotavljanjem kadra. Prav tako bo vojska UKC Maribor posodila medicinsko opremo za spremljanje življenjskih funkcij bolnikov.

Vojaške zdravstvene ekipe bodo pomagale v obeh univerzitetnih kliničnih centrih ter v celjski in novomeški bolnišnici. V vsako od bolnišnic je napoten zdravstveni tim, ki ga sestavljajo diplomirana medicinske sestra, zdravstveni tehnik oz. srednja medicinska sestra, bolničar in dva vojna reševalca. Glede na potrebe bodo delali na intenzivnih covidnih oddelkih, oddelkih urgentne medicine in drugih bolnišničnih oddelki.

Večina pripadnikov medicinskega kadra je iz vojaške zdravstvene enote, bojni reševalci pa so pripadniki 1. oz. 72. brigade Slovenske vojske, v današnji izjavi za medije ob prihodu ekipe v ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC) pojasnil poveljnik logistične brigade polkovnik Franjo Lipovec.

Delo v bolnišnicah bodo začeli takoj. Dobili bodi osnovna navodila za delo, se spoznali z režimom dela, opremili jih bodo z zaščitno opremo in razporedili na ustrezne oddelke, kjer bodo skupaj z ostalimi zaposlenimi nudili zdravstveno oskrbo,” je dodal

Vojska danes sicer ne pomaga prvič, že v preteklosti so namreč pomagali z izposojo medicinske opreme, ki so jo ponudili v pomoč bolnišnicam za nemoteno delovanje v času epidemije covida-19. Pred časom so tako iz lahke premične bolnišnice Role 2 UKC Ljubljana posodili premični rentgen, predvidoma danes pa bodo UKC Maribor posodili določeno medicinsko opremo za spremljanje življenjskih funkcij bolnika.

“V Slovenski vojski smo vedno pripravljeni pomagati. Nudenje pomoči je za Slovensko vojsko prioritetna naloga in zelo smo veseli in ponosni, da lahko pomagamo,” je dodal Lipovec.

Ob tem je Lipovec spomnil, da pripadnice in pripadniki Slovenske vojske že od vsega začetka epidemije covida-19 aktivno sodelujejo pri njenem reševanju oz. obvladovanju. Neprestano izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, med drugim evakuirajo obolele pripadnike iz tujine, testirajo, analizirajo vzorce in proti covidu-19 cepijo tako za pripadnike vojske kakor tudi za zaposlene v kritični infrastrukturi. Poleg tega zagotavljajo dezinfekcijska sredstva in zaščitno opremo ter občinam nudijo pomoč pri izvajanju cepljenja, na primer v vojašnici Petra Petriča v Kranju.

S povečanjem dodatnih nalog bo omejeno tudi delovanje vojske, a so po zagotovilih Lipovca na to pripravljeni. Tako bodo v Slovenski vojski med drugim še naprej neprekinjeno zagotavljali preventivne zdravniške preglede, nujno medicinsko pomoč pripadnikom na temeljnem usposabljanju oz. prostovoljnem služenju vojaškega roka.

Zdravstvenega kadra je v Slovenski vojski sicer več, a morajo ob tem zagotavljati tudi nemoteno delovanje vojske. Trenutno je tako 20 pripadnikov največ, kar lahko za pomoč bolnišnicam namenijo na daljši rok. A se bodo, kot je zatrdil Lipovec, razmeram prilagodili in po potrebi zagotovili več kadra. “Pomagali bomo tako dolgo, dokler nas bodo potrebovali,” je še dodal.

Kljub temu da v ljubljanskem kliničnem centru večino dela opravijo sami, saj so večino nenujnih aktivnosti prestavili na kasnejše obdobje, so v teh časih vsake dodatne pomoči zelo veseli, je povedal vodja korporativne varnosti v bolnišnici Matjaž Tavčar. Spomnil je, da so v ponedeljek v Bolnišnici dr. Petra Držaja odprli dodatni covidni oddelek, pri čemer so jim prav prišle vse dodatne roke pri selitvi postelj in opreme.

Zaradi razmer v UKC je aktivirana tudi skupina za krizno delovanje, ki po besedah poveljnika Civilne zaščite UKC Ljubljana Mirana Barukčića koordinira delovanje prostovoljcev, pomoči, vsega, kar je izrednega v bolnišnici”. V naslednjih dneh pričakujejo tudi vsaj 19 prostovoljcev Rdečega križa Slovenije.

Vir: NIJZ, STA

Dogodki