Search
Close this search box.

V ponedeljek na Koroškem odkrili 71 okužb z novim koronavirusom. V regiji potrdili tudi okužbe z različico omikron

Fotografija je simbolična

V ponedeljek so v Sloveniji ob 4973 PCR-testih potrdili 1555 okužb z novim koronavirusom, dan pred tem so ob 1547 PCR-testih potrdili 585 okužb. Delež pozitivnih PCR-testov znaša 31,3 odstotka, dan pred tem 37,8 odstotka. Opravili so tudi 110.865 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem, dan pred tem 32.099.

Pred tednom dni so v Sloveniji ob 5111 PCR-testih potrdili 1712 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 33,5 odstotka. Opravili so tudi 96.849 antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi. V bolnišnicah so zdravili 817 covidnih bolnikov, od tega na intenzivni negi 235. Umrlo je 14 bolnikov s covidom-19.

V ponedeljek so na Koroškem potrdili 71 novih okužb, dan prej 34, pred tednom ni pa 84. V Slovenj Gradcu so jih zabeležili 14, na Ravnah na Koroškem 11, v Radljah ob Dravi in v Vuzenici po 8, v Dravogradu in na Muti po 7, na Prevaljah 6, v Mežici 4, v Mislinji in Črni na Koroškem po 2, v Podvelki in Ribnici na Pohorju pa po 1.

Po oceni NIJZ je trenutno v državi 17.844 aktivnih primerov okužb, dan pred tem 18.244. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov znaša 1186, dan prej 1209. Štirinajstdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 846, dan pred tem 865.

Po zadnjih podatkih vlade so v bolnišnicah zdravili 665 covide bolnike, dan prej 696. Intenzivno zdravljenje jih je potrebovalo 205, dan prej 215. Umrlo je 5 covidnih bolnikov.

Po podatkih sledilnika v SB Slovenj Gradec zdravijo 24 covidnih bolnikov, dan prej 26. Od teh jih 6 potrebuje intenzivno zdravljenje, dan prej 7. Na novo so v bolnišnico sprejeli 1 osebo, 3 so odpustili v domačo oskrbo.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.243.261 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.180.685 ljudi, kar je 56 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 397.339 oseb.

Pri tem naj omenimo, da so okužbe z novo koronavirusno različico omikron, skupno 51, do danes zjutraj potrdili v vseh slovenskih regijah, razen v goriški.

Prve okužbe s to novo koronavirusno različico so v Sloveniji potrdili minuli teden, okužene osebe so prihajale iz osrednjeslovenske regije. Današnji podatki pa po besedah Fafangla z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Fafangla kažejo, da se nova različica širi po državi, saj so jo zaznali v vseh regijah, razen v goriški. A tudi v tej regiji ugotavljajo porast števila novih okužb, zato sklepajo, da je omikron po vsej verjetnosti prisoten tudi tam.

Epidemiologi ob tem zaznavajo lokalne prenose, kar pomeni, da so z omikronom okužene osebe, ki niso potovale in niso bile v stiku z osebo, ki bi pripotovala iz tujine.

Kot je Fafangel izpostavil v današnji izjavi za medije, o omikronu vsega še ne vemo, je pa glede na podatke veliko bolj nalezljiv. Za zdaj se sicer nakazuje, da po okužbi sledi blažji potek bolezni. A je, kot je poudaril, brez dobrih podatkov staviti na to, kockanje. “Najbolj pomembno je pravočasno ukrepanje. To je bolj pomembno, kot da pred tem čakamo na stoodstotne podatke,” je dodal.

Največje tveganje pri okužbi z omikronom imajo po njegovih besedah nezaščitene osebe, zato je vse ponovno pozval k odločitvi za cepljenje, tudi s poživitvenim odmerkom. “Zaščita proti simptomatičnemu poteku bolezni je pri osnovnem cepljenju upadla. Slabša je tako pri vektorskih kot mRNK cepivih. Vemo, da je poživitveni odmerek vseeno dobra rešitev, dobro povrne oziroma celo izboljša zaščito tako pred simptomatičnim potekom bolezni kot pred hospitalizacijo,” je pojasnil.

Fafangel je danes pozval tudi k varnemu preživljanju praznikov. Cepimo se, družimo se v manjših skupinah, na odprtem ali z rednim prezračevanjem, samotestiramo se pred takšnim dogodkom in upoštevajmo priporočila, svetuje. “S tem lahko tveganje bistveno zmanjšamo. Zadeve ne bomo ustavili, lahko pa jo vsaj obvladujemo,” je še dodal.

Vir: Vlada RS, NIJZ, Sledilnik za Covid-19, STA

Dogodki