Search
Close this search box.

V ponedeljek aktiviranih 5705 pripadnikov civilne zaščite

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUTOMER – V domu starejših občanov Ljutomer DSO so zaradi suma okužbe z novim koronavirusom testirali še 15 ljudi, pozitivnih je bilo pet. Skupno število okuženih v DSO je 49, od tega 44 stanovalcev in pet zaposlenih. Občina računa na pomoč, ki jim jo je v ponedeljek obljubil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

LJUBLJANA – Poslanci bodo zasedali na izredni seji DZ, ki so jo za obravnavo dodelitve izjemnih pooblastil vojske zahtevali v koaliciji. Ker je odbor DZ ta sklep zavrnil, poslanci o njem ne bodo glasovali. Se pa obeta podpora noveli referendumskega zakona in predlogu sprememb poslovnika DZ. Nujna je dvotretjinska večina navzočih poslancev in torej pomoč opozicije, kjer pa z izjemo Levice noveli ne nasprotujejo.

LJUBLJANA – Društvo psihologov Slovenije je v partnerstvu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje vzpostavilo telefon za psihološko podporo prebivalstvu ob epidemiji novega koronavirusa, številka je 041 443 443. Zagotoviti želijo podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov soočajo z različnimi stiskami.

LJUBLJANA – V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so pripravili nabor predlogov ukrepov, s katerimi bi ob izredni zdravstveni situaciji zaradi epidemije novega koronavirusa razbremenili medije. Med drugim predlagajo, da bi država prevzela distribucijo tiskanih medijev in oprostila plačila DDV za izdajatelje medijev.

LJUBLJANA – Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V ponedeljek je bilo na vseh ravneh angažiranih najmanj 5705 pripadnikov sil za zaščito in reševanje. Na ravni države sodelujejo štab civilne zaščite, podporne službe, Državni logistični center Roje, Karitas in drugi.

LJUBLJANA – Ne nepremičninskem trgu se v času ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa sklepajo le posli za nazaj, fizičnih ogledov nepremičnin ni, potekajo pa virtualni ogledi. Stranke niso opustile namer za nakup ali najem, pravijo nepremičninski posredniki in ocenjujejo, da bo vpliv krize na panogo odvisen od trajanja epidemije in finančne moči.

GORNJA RADGONA – Pomurski sejem se je zaradi koronavirusa letos moral odpovedati 31. Mednarodnemu sejmu gradbeništva, energetike, komunale in obrti Megra ter 5. Mednarodnemu sejmu trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga Green. Majski sejem sodobnega zdravstva Medical so prestavili na 24. do 26. september sočasno z 8. mednarodnim sejmom obrambe, varnosti, zaščite in reševanja Sobra. Prizadevajo si, da bodo programe gradbeništva, komunale in energetike za kmetijstvo in podeželje vsaj deloma predstavili na 58. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra konec avgusta, so danes sporočili iz Pomurskega sejma.

SVET

ŽENEVA – Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da po svetu primanjkuje šest milijonov medicinskih sester. V poročilu, ki ga je pripravila skupaj z Mednarodnim svetom medicinskih sester (ICN), organizacija izpostavlja pomen medicinskih sester, tudi v luči pandemije covida-19. “Medicinske sestre so hrbtenica vsakega zdravstvenega sistema,” je poudaril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dodal je, da so danes številne medicinske sestre v “prvih bojnih črtah” v pandemiji ter dodal, da potrebujejo podporo, da bodo lahko svet ohranjale pri zdravju.

LONDON – Britanski premier Boris Johnson, ki je zbolel za boleznijo covid-19, je preživel noč na oddelku intenzivne nege londonske bolnišnice St Thomas. Iz Downing Streeta so sporočili, da 55-letni Johnson dobiva kisik in je pri zavesti, na intenzivno nego pa so premestili, če bi potreboval ventilator. Premier je zunanjega ministra Dominica Raaba prosil, naj ga nadomešča, kjer bo to potrebno.

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump je potrdil, da se je o pandemiji novega koronavirusa v ponedeljek po telefonu pogovarjal z vodilnim demokratskim predsedniškim kandidatom Josephom Bidnom. Pogovor je označil za čudovitega in toplega. Število okuženih v ZDA je do ponedeljka zvečer naraslo na 369.000, mrtvih je skoraj 11.000. Zvezni državi New Yorku in New Jersey ostaja med najbolj prizadeti. V zvezni državi New York so do ponedeljka zvečer skoraj 132.000 okužb in skoraj 4800 mrtvih, od tega v mestu New York več kot 72.000 okuženih in skoraj 3500 mrtvih. New Jersey je imel več kot 41.000 okuženih in več kot 1000 mrtvih.

KOEBENHAVN – Danska je napovedala, da bo postopoma odpravila omejitve, ki jih je uvedla za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. 15. aprila bodo tako najprej ponovno odprli centre za dnevno varstvo, vrtce ter osnovne šole. Srednje šole bodo ostale zaprte do 10. maja. Bari, restavracije, nočni klubi, nakupovalni centri ter frizerski in masažni saloni ostajajo zaprti. Prav tako bo še naprej v veljavi prepoved zbiranja več kot 10 oseb. Na Danskem so doslej potrdili 4875 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 187 ljudi. Po Avstriji je Danska druga evropska država z načrti za postopno omilitev omejitev, ki so bile uvedene zaradi pandemije novega koronavirusa.

PEKING – Na Kitajskem v zadnjih 24 urah niso zabeležili nobene smrtne žrtve koronavirusne bolezni 19, prvič od januarja, ko so začeli objavljati podatke o umrlih in okuženih z novim koronavirusom. Potrdili so še 32 okužb, vse med njimi so uvožene iz tujine, ter 30 okuženih brez simptomov. V provinci Hubei, kjer leži Wuhan, so sicer že začeli odpravljati nekatere omejitve gibanja med kraji v okviru širših prizadevanj za vnovični zagon gospodarstva v državi, čeprav nadaljujejo tudi s prizadevanji, da bi preprečili drugi val okužb. Na Kitajskem so doslej potrdili skupno 81.740 primerov okužbe, 3331 ljudi je umrlo.

MANILA – V boju proti širjenju okužb z novim koronavirusom so na filipinskem otoku Luzon podaljšali omejitve gibanja za dva tedna. Te bodo v veljavi do 30. aprila. Na otoku Luzon, kjer živi več kot polovica od več kot 100 milijonov prebivalcev Filipinov, so stroge omejitve gibanja v veljavi od 16. marca. Na Filipinih so doslej potrdili 3660 primerov okužb z virusom sars-cov-2. Zaradi covida-19 je umrlo 163 ljudi.

ŠPORT

WIMBLEDON – Wimbledon je eden od 34 teniških turnirjev, ki so odpadli zaradi koronavirusne krize, a hkrati edini, ki bo kljub temu prejel nekaj denarja v blagajno. Zahvaljujoč zavarovanju za primer pandemije mu bo zavarovalnica izplačala 114 milijonov evrov. Vodilni iz All Englanda Cluba so primer pandemije v zavarovanje vključili leta 2003 ob nastanku virusa sars, vsako leto pa so morali za to odšteti 1,7 milijona evrov zavarovalnine, poroča britanski dnevnik The Times. Preostala dva grand slama v tenisu – Roland Garros je s konca maja in začetka junija prestavljen na september, US Open pa je na sporedu konec avgusta – podobnega zavarovanja nimata, zato jima v primeru odpovedi grozi finančna luknja v višini 250 milijonov evrov.

NEW YORK – Komisar severnoameriške košarkarske lige NBA Adam Silver je sporočil, da v prvenstvu NBA, kjer blestita Luka Dončić in Goran Dragić, ne bo odločitve kako oziroma če sploh nadaljevati boj za prvaka vse do maja. Vodstvo lige je zaradi pandemije novega koronavirusa 11. marca kot eno prvih večjih ameriških tekmovanj prekinilo sezono 2019/20.