Search
Close this search box.

V Podzemlju Pece epidemijo izkoristili tudi za dokončanje naložb in novih predstavitev

Muzejski rudnik Podzemlje Pece je zaradi posledic epidemije lani naštel kar za 40 odstotkov manj obiskovalcev kot v letu 2019. Skupno so imeli dobrih 10.000 obiskovalcev, predvsem na račun odličnega obiska v poletnih mesecih. So pa čas epidemije izkoristili za dokončanje nekaterih naložb in novih predstavitev ter vzdrževalna dela.

Muzejski rudnik Podzemlje Pece, ki je del čezmejne povezave Geopark Karavanke, sicer pa poslovno spada v skupino Tab, je lansko leto dobro začel.

“Imeli smo veliko rezervacij za pomlad, potem pa smo v sredini marca zaprli vrata in bili zaprti do sredine maja. Takrat je bila večina zaposlenih na čakanju. Z upoštevanjem vseh ukrepov za obiskovalce in zaposlene smo na dan muzejev, 18. maja, ponovno odprli in začeli z delom,” je prve mesece lanskega leta za STA opisala direktorica Podzemlja Peca Suzana Fajmut Štrucl.

Nato so imeli v poletnem času odličen obisk, se je pa v primerjavi s prejšnjimi leti nekoliko spremenila struktura gostov. Največ je bilo domačih gostov, veliko pa tudi gostov iz Avstrije in Nemčije, predvsem tistih, ki so letovali v Avstriji, je povedala Fajmut Štruclova.

Sicer pa so v Podzemlju Pece čas epidemije izkoristili za dokončanje nekaterih naložb v infrastrukturo in novih predstavitev, pa tudi za vzdrževalna dela. V začetku oktobra lani so odprli novo dostopno cesto, urejeno parkirišče in del ponudbe iz programa Geoigre.

Celovito urejena komunalno-logistična infrastruktura je rezultat dveh projektov, sofinanciranih iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Eden se je izvajal ob podpori ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Občine Mežica, drugi pa v okviru Interreg projekta čezmejnega sodelovanja NatureGame – Naravni geološki prostor Peca. Ta projekt se je izvajal pod vodstvom družbe Podzemlje Pece in njene lastnice, družbe Tab, ki sta projekt tudi sofinancirali.

Po besedah direktorice Podzemlja Peca je urejena infrastruktura zelo dragocena pridobitev za muzejski rudnik in za nadaljnji razvoj ponudbe, ki temelji na dediščini rudarjenja in ohranjanju naravne in kulturne dediščine območja. Pomemben napredek v turističnem razvoju območja so tudi vse nove pridobitve, ki bodo nastale v okviru projekt NatureGame.

Z dopolnitvami ponudbe v muzejskem rudniku nadaljujejo tudi letos. Predvidoma do marca bodo končali postavitev, imenovano Bergandelčeve zakladnice v rudniku, nato bodo pripravili tudi nove programe za najmlajše, šolske skupine in team buildinge.

“Pripravljeni smo, da bomo lahko začeli takoj, ko bo možno, seveda pa bo treba ponovno pridobiti obiskovalce,” je povedala Fajmut Štruclova.

Muzejski rudnik bo nadaljeval tudi s sodelovanjem z Geoparkom Karavanke pri pripravi skupnih programov in pri skupnih promocijskih aktivnosti. Prav tako še naprej sodeluje z Regionalno razvojno agencijo Koroška in Slovensko turistično organizacijo, ki je ogled rudnika s kajakom uvrstila med petzvezdična doživetja.

Dogodki

Muzejski rudnik Podzemlje Pece je zaradi posledic epidemije lani naštel kar za 40 odstotkov manj obiskovalcev kot v letu 2019. Skupno so imeli dobrih 10.000 obiskovalcev, predvsem na račun odličnega obiska v poletnih mesecih. So pa čas epidemije izkoristili za dokončanje nekaterih naložb in novih predstavitev ter vzdrževalna dela.