Search
Close this search box.

V Podvelki proračunska sredstva predvsem za komunalno in cestno infrastrukturo. V občini tudi želje po novem vrtcu

V Občini Podvelka, ki je po številu prebivalcev druga najmanjša koroška občina, je letošnji proračun vreden 6,4 milijona evrov. Dobro polovico bodo namenili za naložbe, največ za cestno in komunalno infrastrukturo, predvidena so tudi sredstva, vezana na vzpostavitev vrtca v Lehnu. Župan Anton Kovše opozarja na težave pri internetnih povezavah.

Obmejno Občino Podvelka vodi najstarejši slovenski župan, 80-letni Anton Kovše, ki svojo občino in njenih nekaj več kot 2300 prebivalcev dobro pozna. Najbolj si, kot pravi, želijo urejenih lokalnih cest tudi do oddaljenih kmetij. Letos bodo tako obnovili in preplastili okoli štiri kilometre cest v občini, želja oz. potreb občanov pa je skupno za okoli 25 kilometrov, je Kovše povedal za STA.

Meni, da lahko prav z urejenimi cestami ohranijo poseljenost podeželja, a žal po njegovih besedah država za sofinanciranje tovrstnih naložb nima posluha, razpisi so predvsem za kanalizacijo, vodovod in širokopasovno omrežje.

Prav dobre internetne povezave so sicer tudi tiste, za katere si prizadeva občina, da bi jih zagotovila čim več občanom, saj se je to še posebej med epidemijo covida-19 pokazalo kot zelo potrebno. A tudi pri vlaganjih na to področje naj bi glede na zadnji razpis mnoge hiše v tej občini zaradi oddaljenosti izpadle prav zaradi visokih stroškov naložbe.

Med večje za letos načrtovane naložbe Občine Podvelka sicer spadata tudi kanalizacija s čistilno napravo v Ožbaltu in dokončanje večletnega projekta oskrbe s pitno vodo, ki ga občina izvaja še z ostalimi občinami Zgornje Dravske doline.

Potem ko so v občini uredili šole in infrastrukturo za rekreacijo, je v zadnjih letih velik pritisk dela občanov, da bi jim občina še bolj približala mrežo oddelkov vrtca. Oddelke vrtca imajo v Breznu, Podvelki, Ožbaltu in na Kapli, želijo si ga tudi v Lehnu. A če bi tega vzpostavili tam, bi starši tja prestavili tudi nekaj otrok, ki zdaj obiskujejo vrtca v Podvelki in Breznu, s tem pa bi morala občina sama pokriti razliko stroškov do tam zdaj polnih oddelkov. Župan je izračunal, da bi to zneslo okoli 100.000 evrov na leto, kar ocenjuje kot zelo velik znesek.

A ker svetniki želijo oddelek v Lehnu, županu za letos, kot je dejal, ni preostalo drugega, kot da v proračunu zagotovi dobrih 20.000 evrov za kritje razlike za od septembra do konca letošnjega leta, ki bo po njegovi oceni nastala z odprtjem oddelka vrtca v Lehnu. “Kaj se bo dejansko zgodilo, pa ne vem,” je dejal župan, ki prav tako ne more napovedati, kaj bo z oddelkom vrtca v Lehnu od leta 2023 dalje. Sicer pa so v občini tudi želje po novem vrtcu, a če bi ga zgradili v Breznu, bi morali oddelek v Podvelki ukiniti, kar pa ni po volji tamkajšnjih staršev.

Občina Podvelka trenutno vodi tudi postopek spreminjanja občinskega prostorskega načrta, v katerega bi rada vključila okoli 30 želja občanov po prekategorizaciji zemljišč ali drugih spremembah, med drugim za stanovanjsko gradnjo, prav tako obstajajo načrti za gradnjo glamping hiš v Lehnu in na Kapli. Sicer pa občina nadaljuje gradnjo kolesarskih povezav, ki so tudi del Dravske kolesarske poti, ob kateri je bilo lani na območju občine urejeno tudi novo postajališče za kolesarje.

Na vprašanje, ali bo kandidiral tudi na letošnjih županskih volitvah, je Kovše za STA dejal, nikoli ne reci nikoli”. Na volitvah leta 2018 je imel štiri protikandidate, a je kljub temu zmagal že v prvem krogu. Kovše, ki občino vodi vse od njene ustanovitve leta 1994, je v zadnjih dveh mandatih najstarejši slovenski župan.

Dogodki

V Občini Podvelka, ki je po številu prebivalcev druga najmanjša koroška občina, je letošnji proračun vreden 6,4 milijona evrov. Dobro polovico bodo namenili za naložbe, največ za cestno in komunalno infrastrukturo, predvidena so tudi sredstva, vezana na vzpostavitev vrtca v Lehnu. Župan Anton Kovše opozarja na težave pri internetnih povezavah.