Search
Close this search box.

V Pliberku bodo protestirali proti ustaškemu shodu tudi Slovenci

Dogodke ob koncu druge svetovne vojne mnogi še danes interpretirajo različno. Enako kot v Sloveniji praznujemo zmago v zadnjih bojih na evropskih tleh, se že vsa leta ob približno istem času odvija prireditev čez mejo, na Libuškem polju pri Pliberku, ki pa jo organizira nasprotna stran.

Čeprav je bila zmaga v vojni nesporna in velja, da so zmagale prave vrednote, pa tega posamezne skupine niso nikoli sprejele. Tako se na Libuškem polju ob tej priložnosti odvija dogodek, ki je uradno žalna slovesnost v spomin na padle žrtve na Pliberškem polju in je prijavljen kot cerkvena slovesnost. Gre za obeležitev dogodka, ko so ob koncu druge svetovne vojne jugoslovanski partizani ustrelili del ujetih okupatorjevih vojakov hrvaške narodnosti – ustašev in domobrancev. Sama ideja slovesnosti, ki poteka že 30 let, ne bi bila slaba, vendar dogodek zadnja leta skrajno desničarska gibanja vse bolj zlorabljajo za razkazovanje ustaških simbolov in širjenja neonacističnih idej. Po izkušnjah iz preteklih let pričakujejo okoli 30.000 udeležencev.

 

Dokumentacijski arhiv avstrijskega odpora na Dunaju se zaradi domnevnega oživljanja in poveličevanja nacionalsocializma že več let zavzema za prepoved prireditve. Različne protifašistične organizacije na Koroškem so že večkrat na deželno vlado naslovile zahtevo za prepoved te slovesnosti. Shod v Libučah je kritizirala tudi poslanska skupina zelenih v deželnem zboru. Označili so jo za „največje srečanje revizionistov, neonacistov in pristašev fašistične države“.

Shoda ne odobravata niti vodstvo Pliberka niti tamkajšnja cerkev, vendar ga ne morejo prepovedati, ker je organiziran na zasebnem zemljišču.

Na zaskrbljujoč trend so opozorile številne avstrijske organizacije in posamezniki. Kulturniki in izobraženci 23 organizacij so se zato povezali v Iniciativo proti ustaškim in nacističnim shodom na Koroškem. V znak protesta bodo v Pliberku jutri ob 11. uri izvedli prvo protestno prireditev proti ustaškemu in nacističnemu shodu na Libuškem polju. Manifestacija, kot so dogodek poimenovali, bo na občinski cesti med Posojilnico-Bank in kavarno Pazzo.

Protiustaška prireditev bo dejansko postala skupen protest vseh antifašističnih in odporniških organizacij sosednjih držav v skupni regiji Alpe-Jadran“, pravi Andrej Mohar, tajnik Zveze koroških partizanov. Opozarja na dejstvo, da bodo v Pliberku spregovorili poleg vodje Dokumentacijskega arhiva avstrijskega odpora dr. Gerharda Baumgartnerjha tudi vidni predstavniki partizanskih in odporniških organizacij iz alpsko-jadranskega prostora. Med govorniki bo poleg predstavnikov italijanske borčevske organizacije ANPI za Furlanijo-Julijsko krajino, Zveze združenj borcev Slovenije, avstrijskih organizacij ter slovenske parlamentarke Violete Tomić  tudi predsednik Zveze borcev Hrvaške Franjo Habulin.

Mohar izpostavlja še dejstvo, da se bo manifestacije udeležil tudi Roberto Morea, član predsedstva transform!europe, evropskega omrežja raziskaovalnih in izobraževalnih ustanov. Tik pred dnevom, ko bo Avstrija prevzela predsedstvo Evropski uniji, je to znak za evropsko dimenzijo prizadevanj Iniciative. “Antifašizem sodi med osnovne temelje EU, s tem pa tudi zahteva po prepovedi vsakoletnega, režim NS poveličujočega ustaškega in nacističnega srečanja v Pliberku!

Svojo podporo zagotavlja tudi Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) v Italiji, ki bo sodelovala na manifestaciji v znak podpore deželni koroški vladi in Zvezi slovenskih partizanov za ukinitev poveličevanja nacistično-fašistične simbologije na hrvaški prireditvi na Libuškem polju, kakor je poudaril predsednik SKGZ Rudi Pavšič, ki se bo dogodka udeležil skupaj s pokrajinskim predsednikom za Goriško Davidom Peterinom.

Dogodki

Več iz istega kraja