Search
Close this search box.

V petek v Sloveniji 2224 novih okužb. V NLZOH zaenkrat niso potrdili nobenega primera omikrona

Fotografija je simbolična

V petek so v Sloveniji ob 6143 PCR-testih potrdili 2224 okužb z novim koronavirusom, dan pred tem so ob 6523 PCR-testih potrdili 2364 okužb. Delež pozitivnih PCR-testov znaša 36,2 odstotka, dan pred tem 36,2 odstotka. Opravili so tudi 85.854 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem, dan pred tem 63.340.

Pred tednom dni so v državi opravili 8127 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 3232 oz. 39,8 odstotka. V bolnišnicah so zdravili 1106 covidnih bolnikov. Intenzivno zdravljenje jih je potrebovalo 266. Umrlo je 22 covidnih bolnikov.

Po oceni NIJZ je trenutno v državi 40.046 aktivnih primerov okužb, dan pred tem 41.492. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov znaša 2478, dan prej 2622. Štirinajstdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1901, dan pred tem 1968.

Po zadnjih podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 1120 covidnih bolnikov, dan prej 1137. Intenzivno zdravljenje jih potrebuje 284, dan prej 289. Umrlo je 23 covidnih bolnikov.

Preberite tudi: To so novosti, ki jih je v petek zvečer sprejela vlada

V NLZOH zaenkrat niso potrdili nobenega primera omikrona

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) s sekvenciranjem niso potrdili nobenega primera nove različice novega koronavirusa omicron, ki so jo nedavno odkrili v Južni Afriki, je NLZOH danes objavil na Twitterju. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je novo različico v petek označila za skrb vzbujajočo.

Glede na prve ugotovitve bi bila lahko omenjena različica bolj nalezljiva kot druge. Trenutni podatki kažejo, da pri njej obstaja večje tveganje za ponovno okužbo kot pri drugih prav tako skrb vzbujajočih različicah, kot je denimo trenutno prevladujoča različica delta, so v petek sporočili iz WHO.

Države članice EU so se zaradi odkritja nove različice v petek odločile za začasno ustavitev letov iz držav z območja Južne Afrike.

Slovensko zunanje ministrstvo je v petek slovenskim državljanom, ki so v Južni Afriki, svetovalo, naj se čim prej vrnejo v domovino ter aktivno spremljajo razmere, saj je pričakovati, da bo vse več držav uvedlo omejitvene ukrepe za potnike s tega območja. Potnikom, ki so nameravali potovati v države z zaznano novo različico virusa, pa MZZ svetuje, da nenujna potovanja odložijo ali opustijo.

Slovenska vlada je na dopisni seji v petek zvečer dopolnila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo. Določila je obvezno karanteno za tiste, ki imajo prebivališče na območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost različice omikron, ali ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževali na teh območjih. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo s tveganih območij, ki jih bo objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, pa vstopa v državo ne bodo dovolili, je še zapisala vlada. Sprememba odloka velja od danes.

Vir: NIJZ, STA

Dogodki