Search
Close this search box.

V petek na Koroškem štiri nove okužbe, odzval se je tudi Janša

Po podatkih covid-19 sledilnika so na Koroškem v petek potrdili 4 nove okužbe, in sicer dve na Ravnah na Koroškem in dve v Dravogradu.

Kot smo že poročali, so v Sloveniji v petek ob opravljenih 1159 testiranjih potrdili 34 okužb z novim koronavirusom, kar je največ v zadnjem času, 36 novih primerov okužbe dnevno smo pred tem namreč zabeležili 16. aprila. Na zdravljenju v bolnišnici ostaja 16 oseb. Nihče ni potreboval intenzivne nege.

Največ novih okužb beležijo v Velenju, in sicer 7, v Hrastniku 5, v Ljubljani in Cerknici po 3, v Dravogradu, na Ravnah na Koroškem, v Kopru, Laškem po 2, po eno v Vipavi, Mariboru, Kranju, Metliki, Murski Soboti, Pivki in na Tišini po 1. Ena oseba pa prihaja iz tujine.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 10. 7. 2020 (00:00-24:00)

  • Št. testiranj: 1159
  • Št. pozitivnih: 34
  • Št. hospitaliziranih: 16
  • Št. oseb na intenzivni negi: 0
  • Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 0
  • Št. umrlih: 0

Doslej so v Sloveniji skupno potrdili 1827 okužb, število smrtnih žrtev ostaja pri 111.

Kot je na Twitterju zapisal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, današnjih 34 novih primerov potrjenih okužb ni samo medicinski problem, ampak zahteva še ogromno poizvedovalnega dela epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki se trudijo čim prej odkriti čim več kontaktov potrjeno okuženega, jih opozoriti na nevarnost in napotiti v karanteno.

Ob tem se je oglasil tudi predsednik vlade Janez Janša.Smo na razpotju in samo dosledno upoštevanje nujnih omejitev, karantenskih odločb ter higienskih pravil doma, na delovnem mestu, na poti in na dopustih lahko prepreči množična obolenja, smrti in kolaps zdravstva – in ponovno zaustavljanje javnega življenja,” je sporočil preko Twitterja in dodal ključnik #varujmozdravje.

Med novookuženimi so po poročanju TV Slovenija tudi štirje zaposleni iz Gorenja. Vsi štirje zaposleni so že več dni doma, potem ko so razvili blažje simptome. V karanteno pa so preventivno poslali 25 sodelavcev okuženih, ki za zdaj nimajo simptomov. V Hrastniku pa je po poročanju POP TV med okuženimi tudi zaposlena v tamkajšnjem domu starejših.

Direktor NIJZ Milan Krek je sicer za TV Slovenija ocenil, da se je drugi val epidemije covida-19 že začel. “Trenutno smo v fazi, ko upamo, da gremo proti vrhu tega drugega vrha, da se bo v naslednjih dnevih število stabiliziralo in da bomo počasi potem drseli navzdol, če ne bo prišlo kaj vmes,” je dejal.

Vir: Sledilnik covid-19, Vlada RS, STA, Twitter

Dogodki

Po podatkih covid-19 sledilnika so na Koroškem v petek potrdili 4 nove okužbe, in sicer dve na Ravnah na Koroškem in dve v Dravogradu.