Search
Close this search box.

V Partizanskem domu na Kopah prosilcev za azil še ni

FOTO: Urška Čerče

Na Kopah ostaja vse nared za sprejem beguncev Napovedi o tem, da bi utegnila prva skupina prosilcev za azil prispeti na Kope v teh dneh, se niso uresničile. 

Z Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) so sporočili, da je glavnina kapacitet za sprejem beguncev (zbirni centri ob južni meji in Center za tujce Postojna) praznih, zaradi česar ni potrebe po premeščanju prosilcev za azil v Partizanski dom na Kopah. Vendarle pa dogajanje v južni sosedi Hrvaški kaže na veliko možnost novega vala beguncev, ki bi v prihodnjih dneh utegnil doseči mejo RS in na poti proti ciljnim državam (severne članice EU) prečkati ozemlje Slovenije. To bi pomenilo nov pritisk na vse namestitvene kapacitete v državi, posledično pa tudi aktivacijo Partizanke v ta namen. Zavoljo tega ostaja operativna skupina, ki je Partizanski dom uspešno pripravila na sprejem beguncev, v polni pripravljenosti.

Od danes je formaliziran tudi status skupine, saj je bil njen vodja, občinski svetnik Boris Raj, s strani Civilne zaščite (CZ) tudi uradno imenovan za poveljnika priprav za sprejem beguncev na zadevni lokaciji (izdana je bila ustrezna odločba). Vlogo njegovega namestnika je prevzel Grega Raj, ki v skupini skrbi za koordinacijo prostovoljcev.

Ne glede na odmikanje termina prihoda prosilcev za azil operativna skupina nadaljuje z delom. Že v prejšnjih dneh je uredila nekaj drugih tehničnih vidikov sprejema, kot je oblikovanje hišnega reda, ki bo potencialnim stanovalcem dostopen tudi v angleškem jeziku, ter izdelava napisov v različnih jezikih (tudi v arabščini), ki bodo beguncem olajšali prvi stik z gostiteljskim okoljem. Poudariti velja, da se vsi skupaj zavedamo pomena ustrezne in dostojanstvene obravnave gostov v naši občini, zaradi česar bo v četrtek, 24. 9., na Partizanki izvedeno tudi usposabljanje prostovoljcev v organizaciji Slovenske filantropije. Tematike, s katerimi bodo organizatorji seznanili slušatelje, so: definicija prostovoljskega dela in vloga prostovoljstva na področju migracij, vzpostavljanje kvalitetnega odnosa s prejemniki pomoči ter osnovni pojmi na področju migracij.

Izobraževanje, na katerem bo podrobneje predstavljena tudi predvidena shema vključevanja prostovoljcev v delovanje začasnega azilnega doma na Kopah, je odprto za vse interesente, ki bi se želeli kot prostovoljci vključiti v aktivnosti skupine. Obiskovalce prosimo le za predhodno prijavo na e- poštni naslov cas.masa@gmail.com, saj bo na ta način olajšana organizacija usposabljanja. {loadposition videoscroll}

Ne nazadnje se operativna skupina zahvaljuje za javno podporo svojemu delu, ki ji je bila s strani občanov izražena skozi različne kanale, med drugim tudi na spletnih družbenih omrežjih. Dejstvo, da se tamkajšnje debate preusmerjajo iz vprašanj o (ne)smiselnosti sprejema beguncev v domači občini v bolj konstruktivne pogovore o oblikah pomoči začasnim gostom, nas navdaja z optimizmom in dodatnim elanom.

Napisal: Aljaž Kitak

Dogodki

FOTO: Urška Čerče

Na Kopah ostaja vse nared za sprejem beguncev Napovedi o tem, da bi utegnila prva skupina prosilcev za azil prispeti na Kope v teh dneh, se niso uresničile.