Search
Close this search box.

V ospredju protestov v Ljubljani oskrba okuženih starostnikov

Petkovi protesti so bili znova najbolj množično obiskani v Ljubljani, kjer so tokrat v ospredje postavili skrb za stanovalce domov za starejše ob pojavu okužbe z covid-19. Izrazili so nasprotovanje namestitvam starejših v zabojnike. 

Protesti, ki že 16. petek potekajo na ulicah slovenskih mest, so se v Ljubljani začeli na Prešernovem trgu. Tam je zbrano množico nagovorila predsednica združenja za dostojno starost Srebrna nit Biserka Marolt Meden, ki je bila kot so zapisali na STA “kritična do vladne politike oskrbe starostnikov, ki bivajo v domovih za starejše, predvsem do predlagane rešitve, da bi za okužene stanovalce vzpostavili namestitve v mobilnih enotah, oziroma kontejnerjih. Hkrati je opozorila, da v nekaterih domovih nimajo pogojev za vzpostavitev ločenih con za okužene in tiste, ki to niso.”

Domovi tudi “ne smejo postati najcenejše negovalne bolnišnice, ki jih plačujejo uporabniki domov”, je izpostavila Marolt Medenova in se zavzela tudi za sistemski nadzor nad zdravljenjem okuženih in umrlih oskrbovancev domov. Poleg omenjenega je opozorila tudi na prepovedi obiskov, saj, da ima po njenem mnenju socialna izolacija lahko hujše posledice kot covid-19. Zahtevala je tudi vzpostavitev varuha starejših in ministrstva za starejše.

Protestniki so po ljubljanskih ulicah nasprotovanje kontejnerjem ponazorili tudi s spremljevalnim programom. Na ulicah je bilo namreč moč srečati predstavnike vlade, ki so jih z maskami ponazorili aktivisti. “Ti so se znašli v različnih zagatah, protestniki pa so jih namesto na želene lokacije odpeljali na “ekskluzivno turistično destinacijo”, na zdravljenje ali v karanteno v kontejnerski terminal, ki so ga postavili na cilju shoda.” so zapisali na STA.

Na cilju so prebrali pismo, ki so ga spisali stanovalci enega od domov, ki so med drugim potožili zaradi pomanjkanja socialnih stikov, opozorili so še, da je pravica do zdravljenja ustavna pravica. Ob koncu protesta se je iz kontejnerja pokadil rdeč dim, s tem pa so želeli pokazati, da “kontejner vendarle ni najboljša rešitev za tiste, ki pristanejo v njih”. Vlado so pozvali k odstopu.

VIR: STA

Več iz istega kraja