Search
Close this search box.

V ospredju letošnjega tedna boja proti raku obvladovanje raka s cepljenjem

V ospredju letošnjega slovenskega tedna boja proti raku, ki se začenja jutri, bo obvladovanje raka s cepljenjem. V Zvezi slovenskih društev za boj proti raku poudarjajo, da v času pandemije novega koronavriusa ne smemo dopustiti, da se negotovost prikrade na področja, ki jih znamo in zmoremo obvladovati. Med te pa zagotovo sodi tudi preventiva raka.

Mednarodna agencija za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji ocenjuje, da lahko z upoštevanjem 12 enostavnih priporočil Evropskega kodeksa proti raku preprečimo okrog 40 odstotkov vseh smrti zaradi raka, so zapisali na spletni strani zvezi. Ob tem so dodali, da so ta priporočila tudi osrednja tema novega tri-letnega projekta z naslovom “Evropski kodeks proti raku – od malih nog do zlatih let“, ki ga Zveza slovenskih društev za boj proti raku skupaj z regijskimi društvi, Onkološkim inštitutom Ljubljana, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Zavodom za šolstvo ob finančni podpori Ministrstva za zdravje izvaja v letih 2019–2022.

Posameznike spodbujajo k upoštevanju vseh 12 nasvetov Evropskega kodeksa proti raku, še posebej enajstega “Poskrbite, da bodo vaši otroci cepljeni proti hepatitisu B in HPV“. Kot so pojasnili lahko okužbam pripišemo okrog 15 odstotkov vseh rakov v svetu (v razvitih predelih okrog 7 odstotkov). “To spoznanje nam daje povsem nove možnosti preprečevanja raka s cepljenjem. V Sloveniji je precepljenost proti  hepatitisu B po nacionalnem programu cepljenja okrog 80 odstotna in se zmanjšuje, precepljenost proti HPV pa je okrog 60 odstotna in se veča,” so pojasnili.

“Spodbujamo vse deležnike za podporo Sloveniji na poti k eliminaciji raka materničnega vratu in k doseganju ciljev Svetovne zdravstvene organizacije do leta 2030: vsaj 90 % precepljenost deklic proti HPV, vsaj 70 % udeležbo žensk na presejalnem programu ZORA in vsaj 90 % žensk s predrakavimi spremembami materničnega vratu ustrezno zdravljenih,” so zapisali.

Zadnja dva cilja že dosegamo, tudi prvi je dosegljiv, so poudarili. Po oceni zveze je povsem mogoče, da bo Slovenija med prvimi evropskimi državami, ki bo dosegla eliminacijo raka materničnega vratu.

FOTO: Zveza slovenskih društev za boj proti raku

Zveza slovenskih društev za boj proti raku bo v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana v prihodnjem tednu pripravila več dogodkov. Na novinarski konferenci, bodo med drugimi spregovorili o obvladovanju raka s cepljenjem, pripravljajo tudi dan odprtih vrat onkološkega inštituta s spletnim seminarjem za dijake.

Jutri pa se začenja tudi mednarodni mesec ozaveščanja o rakih prebavil, skupino rakov, za katerimi vsako leto zboli okoli 2700, umre pa okoli 1900 ljudi. Zato v mednarodnem mesecu ozaveščanja o teh rakih v Združenju EuropaColon Slovenija spodbujajo k čim zgodnejšemu odkrivanju bolezni, saj prav zgodnje odkrivanje bistveno pripomore k daljšemu preživetju ter krajšemu in lažjemu zdravljenju, s tem pa tudi kakovostnejšemu življenju.

Med rake prebavil uvrščamo rake požiralnika, želodca, jeter, žolčnika in žolčevodov, trebušne slinavke ter debelega črevesa in danke. Pri odkrivanju raka debelega črevesa in danke ima zelo pomembno vlogo presejalni program Svit, še poudarjajo v združenju. Ob tem tudi pozivajo vse državljane in državljanke, stare med 50 in 74 let, da se presejanja udeležujejo redno na dve leti.

Za druge rake prebavil za zdaj v Sloveniji še ni presejalnih programov, zato v združenju priporočajo samoopazovanje in takojšnjega obiska pri zdravniku, če pri sebi zaznamo znake kot je nepojasnjeno izgubljanje telesne teže, črno ali zelo svetlo in krvavo blato.

VIR: Zveza slovenskih društev za boj proti raku, STA

Dogodki

V ospredju letošnjega slovenskega tedna boja proti raku, ki se začenja jutri, bo obvladovanje raka s cepljenjem. V Zvezi slovenskih društev za boj proti raku poudarjajo, da v času pandemije novega koronavriusa ne smemo dopustiti, da se negotovost prikrade na področja, ki jih znamo in zmoremo obvladovati. Med te pa zagotovo sodi tudi preventiva raka.