Search
Close this search box.

V okviru dogodkov 19. FSJ tudi odprtje razstave ”Orion, saksofon, mesec, kontrabas”

Med dogodke v okviru 19. Festivala slovenskega jazza je 7. septembra 2023 spadala tudi otvoritev razstave z glasbeno obarvano kolekcijo ''Orion, saksofon, mesec, kontrabas'' in koncert Tria Zale Črešnik.

Prvi sklop osrednjefestivalskih dogodkov 19. FSJ je gostil odprtje razstave modnih fotografij in ilustracije Društva ustvarjalcev D.tajl z glasbeno obarvano kolekcijo “Orion, saksofon, mesec, kontrabas” in koncert Tria Zale Črešnik, učenke nižje glasbene šole, smer klasična kitara, ki je kot učenka mariborskega kitarista Marka Zaletelja in prav tako Mariborčanke Dade Kladenik dodobra izstopila izven okvirjev klasičnega izobraževanja. Z nežnim dekliškim glasom, ki se organsko zlije z občutenim igranjem kitare, je ustvarila novo uspešno glasbeno zgodbo in čeprav se v njenem igranju še lahko začuti vpliv mentorjev, je glasbi dodala lastne elemente in lastne interpretacije. Ob spremljavi še dveh članov svoje razširjene glasbene družine je v Koroški osrednji knjižnici predstavila delo zadnjega šolskega leta.

Zala Črešnik – vokal, kitara

Veronika Črešnik – harmonika, tolkala

Matic Črešnik – tolkala

Z elementi glasbene dediščine slovenskega prostora navdihnjeno kolekcijo oblačil, modnih dodatkov in uporabnih predmetov so se člani D.tajl Concept Store predstavili v obliki ulične razstave, zasnovane ob 8. obletnici delovanja. Tematsko kolekcijo, s katero se predstavljajo dvakrat letno, so tokrat povezali z glasbenimi zvrstmi kot so jazz, šanson in klasična glasba, s spominom na skladatelja Mojmirja Sepeta, rojenega v Jazbini na Koroškem, ter na njegov sedem desetletij dolg in bogat glasbeni opus. V modno fotografijo so vključili elemente slovenske glasbene dediščine – v Sloveniji ročno izdelana glasbila mojstrov Ignaca Zaletelja, Pavla Skaze, Dejana Podstenška in Petra Jeraja. D.tajlovci so pristopili tudi na pomoč občini Črna na Koroškem s prodajo skodelice “S srcem v Črno” avtorja Petra Gregorja, ki jo lahko še vedno kupite. Razstava se seli v Slovenj Gradec, kjer bo na ogled pred dizajnersko trgovino D.tajl.

Kolekcija: Vesna Jurje Žvikartc, Tomaž Žvikart, Andreja Kragelnik, Tatjana Dragičevič, Rahela Mačič, Peter Gregor, Suzana Seitl, Martina Šavc, Maja Pilih, Stanka Blatnik.

Ilustracija: Jernej Kovač Myint

Fotograf: Matjaž Merčnik

Izbor glasbil: Blaž Praprotnik

Vir: ravne.si

Dogodki

Med dogodke v okviru 19. Festivala slovenskega jazza je 7. septembra 2023 spadala tudi otvoritev razstave z glasbeno obarvano kolekcijo ''Orion, saksofon, mesec, kontrabas'' in koncert Tria Zale Črešnik.