Search
Close this search box.

V Občini Mislinja so se tudi letos pridružili obeležitvi Svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč

Obeležujemo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Obeležitvi so se tudi letos pridružili v Občini Mislinja. Danes je v spomin žrtvam potekala slovesna komemoracija, otroci pa so ustvarjali na to temo in nastale so ganljive risbice. Jutri bo potekala še spominska maša.

Že več desetletij so v EU žive številne razprave o podpori, pomoči in pravicah oseb, ki so jih najhujše posledice prometnih nesreč zaznamovale. Pri tem je želja, da se na nacionalnih ravneh z  vsebinami in aktivnostmi  dotikamo izzivov s katerimi se posameznik, skupina ali družba srečujemo v t.i. nevidnem svetu žrtev prometnih nesreč in nas lahko spodbudijo  k zavedanju, da opazimo, pomagamo, ponudimo podporo na osebni, profesionalni ali sistemski ravni z namenom, da stisko, izzive, bolečino ali slabosti sistema izboljšamo, nadgradimo ali uveljavimo v učinkovit in delujoč sistem. 

Danes, v soboto, 18. novembra 2023, so se v Občini Mislinja oz. SPV Mislinja tradicionalno tudi letos pridružili obeležitvi Svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč, ki poteka v okviru slogana desetletja spominjamo se, pomagajmo in ukrepajmo. V okviru SPV Mislinja obeležujejo “Dan spomina” praktično od vsega začetka obeleževanja v Sloveniji.  Je pa v Mislinji edina obeležitev na Koroškem. 

V ta namen so pripravili komemoracijo s simboličnim prižigom sveč. Ta je potekala danes, ob 18. uri, ob glavni cesti GA, v centru Mislinje.

V letošnjem letu 2023 je rdeča nit namenjena področju in aktivnostim pod sloganom ŽIVETI S POSLEDICAMI. Na to temo so ustvarjali učenci 4. razredov OŠ Mislinja. Nastale so ganljive risbice, kot spomin in opomin.

Jutri, v nedeljo, 19. novembra 2023, ob 9. uri pa bo v cerkvi Sv. Ahaca, potekala sveta maša za vse žrtve prometa in njihove svojce. Daroval jo bo domači župnik Tine Tajnik.

Danes je torej dan, ko se kot družba spominjamo vseh, ki jim je prometna nesreča spremenila tok življenja. Obenem je to priložnost, da opozorimo, da je na naših cestah še vedno preveč neodgovornega ravnanja v prometu, kot so vožnja pod vplivom alkohola in prepovedanih substanc, uporaba telefona med vožnjo, neprilagojena hitrost, vožnja v napačno smer in podobno. Večina ljudi tovrstna ravnanja obsoja, vendar še vedno skoraj vsak dan poslušamo in beremo, da se je zaradi neodgovornega ravnanja zgodila prometna nesreča.

Le z odgovornim ravnanjem lahko vsak posameznik in kot družba pripomoremo k zmanjšanju števila prometnih nesreč. Vsaka prometna nesreča je preveč. Vsaka žrtev, še posebej smrtna, je odveč, saj močno zareže v naš vsakdan. Globok poklon vsem žrtvam, svojcem, prijateljem in znancem.

Vir: Jože Tasič, Predsednik SPV Mislinja 

Dogodki

Obeležujemo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Obeležitvi so se tudi letos pridružili v Občini Mislinja. Danes je v spomin žrtvam potekala slovesna komemoracija, otroci pa so ustvarjali na to temo in nastale so ganljive risbice. Jutri bo potekala še spominska maša.