Search
Close this search box.

V občinah Črna in Prevalje s podelitvijo koncesij hitreje do več asfaltiranih občinskih cest

Vzoru in izkušnjam nekaterih drugih slovenskih občin, ki so za investicije v občinske ceste in za zimsko-letno vzdrževanje podelile koncesije, so sledili v Črni na Koroškem, kjer so nedavno podpisali pogodbo z družbo Voc Celje. Črna je prva koroška občina, ki je podelila tovrstno koncesijo. Tik pred objavo razpisa so tudi na Prevaljah.

Občina Črna na Koroškem se je na oddajo koncesije za opravljanje lokalne gospodarske javne službe rednega in investicijskega vzdrževanja občinskih javnih cest začela pripravljati pred približno dvema letoma. Pripravila je ustrezne akte, ki jih je potrdil občinski svet, in objavila razpis, na katerega sta se prijavila dva ponudnika. Koncesijsko pogodbo je nedavno podpisala s podjetjem Voc Celje.

Koncesionar bo v letih 2021 in 2022 v občini Črna rekonstruiral in asfaltiral dobrih 18 kilometrov povezovalnih makadamskih cest na štirih odsekih, pri čemer je vrednost teh vlaganj ocenjena na več kot tri milijone evrov. Hkrati koncesija zajema tudi 15-letno zimsko in letno vzdrževanje skupno okoli 84 kilometrov občinskih cest, je za STA povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

Zimsko in letno vzdrževanje bo potekalo po programu, ki ga bosta strani vsakoletno usklajevali, tako da natančen znesek, ki ga bo občina za to plačala, ni določen, je pojasnila županja. V Črni so se pri pripravi na oddajo koncesije zgledovali po občini Šoštanj.

“Vsi, ki imamo veliko cest, smo ugotovili, da se nam na takšen način to najbolj splača. V dveh letih bodo predvideni odseki asfaltirani, hkrati verjamem, da se bo izvajalec del pri gradnji cest potrudil, saj bo kasneje imel manj vzdrževanja,” je še pojasnila Lesjakova.

Razpis za oddajo enake koncesije za svoje ceste bo predvidoma še letos objavila tudi Občina Prevalje, kjer so se po besedah župana Matica Tasiča za to odločili, ker bodo tako lahko hitreje asfaltirali več pomembnejših odsekov občinskih cest. V dveh letih bi radi asfaltirali 24 kilometrov občinskih cest, hkrati bodo s koncesijo iskali vzdrževalca skupno 114 kilometrov občinskih cest za prihodnjih 15 let.

Znesek, ki ga bodo za to plačali, bo po županovih besedah glede na ocene približno tolikšen, kot jih za vzdrževanje cest in investicije v ceste namenjajo sedaj. Prednost pa je ta, da imaš stalnega koncesionarja, ki spremlja stanje na cestah in jih vzdržuje ves čas. Vzdrževanje cest zdaj teče prek komunalnega podjetja Log, ki je to opravljalo s podizvajalci, saj samo podjetje za to nima virov,” je pojasnil Tasič.

Prevaljski župan upa, da bodo z razpisom uspešni in da bodo našli koncesionarja, ki bi lahko “izpolnil vse želje”. Spomnil je, da ima koncesionarje za to področje že kar nekaj občin po Sloveniji in da imajo dobre izkušnje.

Od ponedeljka je sicer v prevaljski občini za promet zaprta občinska cesta Prevalje-Leše. Kot je pojasnil župan, se je med sanacijo plazu nad cesto zrušila večja količina materiala. Trenutno potekajo ogledi na terenu.

Med pomembnejšimi prihodnjimi cestnimi naložbami na Prevaljah pa bo obnova državne ceste skozi mesto, med trgovino Spar in Petrolovo bencinsko črpalko. Rekonstrukcija te ceste se bo začela predvidoma spomladi prihodnje leto in naj bi trajala dve leti. Naložba, ki jo v večjem delu financira država, je ocenjena na okoli pet milijonov evrov, občinski delež bo pri tem znašal okoli 1,5 milijona evrov, je povedal župan. V okviru naložbe bodo uredili tudi pločnik in kolesarsko pot.

Dogodki

Vzoru in izkušnjam nekaterih drugih slovenskih občin, ki so za investicije v občinske ceste in za zimsko-letno vzdrževanje podelile koncesije, so sledili v Črni na Koroškem, kjer so nedavno podpisali pogodbo z družbo Voc Celje. Črna je prva koroška občina, ki je podelila tovrstno koncesijo. Tik pred objavo razpisa so tudi na Prevaljah.