V novem letu menjave v vodstvu nekaterih družb

Z novim letom je nov mandat dobila uprava Krke, medtem ko so številne družbe, med njimi SID banka, Teš, Engrotuš, Sij Metal Ravne in OMV Slovenija, dobile novo vodstvo. Na to še čaka družba Gen-I, katere dosedanjemu vodstvu se je petletni mandat iztekel novembra. Na podelitev polnega mandata pa čaka generalni direktor Pošte Slovenije.

Pošto Slovenije od lanskega aprila začasno vodi Tomaž Kokot, ki čaka, da ga nadzorni svet na to mesto imenuje s polnimi pooblastili. Na tem mestu je nasledil dolgoletnega generalnega direktorja Borisa Novaka. V poslovodstvu sta od lanske jeseni še Sebastijan Gostenčnik in Karmen Lebe Grajf.

Z novim letom je novo vodstvo dobila logistična družba Intereuropa, ki je v večinski lasti Pošte Slovenije. Nadzorniki Intereurope so na mesto Marka Cegnarja, s katerim so se z 31. decembrom dogovorili za sporazumen odhod, imenovali Damijana Vajsa. Ta štiriletni mandat na čelu družbe nastopa z novim letom. Kot je napovedal ob imenovanju, bo pri delu sledil že začrtanemu strateškemu razvojnemu programu skupine do leta 2025 ter si prizadeval za njeno nadaljnjo rast in razvoj znotraj skupine Pošta Slovenije.

Farmacevtsko družbo Krka še naprej vodi Jože Colarič, ki mu je nadzorni svet nov mandat za obdobje 2022-2027 podelil že v začetku lanskega leta. Člani uprave so ostali Aleš Rotar, David Bratož, Vinko Zupančič in delavska direktorica Milena Kastelic.

Vajeti izvozne in razvojne SID banke po izteku mandata Sibilu Svilanu z januarjem za en mesec prevzema Gašpar Ogris-Martič, članica uprave pa je postala Stanka Šarc Majdič. S 1. februarjem bo funkcijo predsednika uprave SID banke prevzel Damijan Dolinar, Ogris-Martič pa bo ostal v upravi kot član.

Novo vodstvo sta dobili družbi Termoelektrarna Šoštanj (Teš) in Dravske elektrarne Maribor (Dem), ki sodita pod okrilje Holdinga Slovenske elektrarne. Generalni direktor Teša je z novim letom postal Matjaž Vodušek, kot direktor je v družbi ostal Mitja Tašler. Vodušek je čelu Teša nasledil Viktorja Vračarja.

Na mestu generalnega direktorja Dema je z decembrom 2021 Andreja Tumpeja nasledil Aleksander Brunčko. S 1. januarjem se mu je v po novem dvočlanskem poslovodstvu za boljše načrtovanje in vodenje projektov na področju proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov kot direktor pridružil Damjan Seme.

Vodenje trgovskega podjetja Engrotuš je 1. januarja prevzel Dušan Mitič, ki je v zadnjih dveh letih v družbi deloval kot predsednik svetovalnega odbora. Mandat je z 31. decembrom sporazumno prenehal direktorjema Andražu Tušu, ki je odslej prokurist družbe, in Juretu Kapetanu.

Družbo Sij Metal Ravne odslej vodi dosedanji izvršni direktor za finance Jernej Močnik. Glavnemu direktorju Borutu Urnautu je potekel dveletni mandat, z upravo skupine Sij pa se je dogovoril, da ne bo več vodil druge največje jeklarske družbe v skupini. Urnaut ostaja del najožje vodstvene ekipe.

Upravi druge največje banke v državi Nove KBM, ki jo vodi John Denhof, se je 1. januarja pridružil Miha Kristl. Na to mesto je bil imenovan namesto Jona Locka, ki se mu je 31. decembra iztekel mandat.

Mesto generalne direktorice OMV Slovenija, ki kot del Skupine OMV na slovenskem trgu naftnih derivatov deluje od leta 1994, danes zapušča Vanja Lombar. Vodenje družbe bo s 3. januarjem prevzel Peter Požrl, ki v OMV Slovenija deluje 23 let.

Še vedno se čaka na odločitev sodišča, kdo bo vodil trgovca z elektriko in plinom Gen-I. Ta novo vodstvo čaka od sredine novembra, ko skupščina družbe po izteku mandata predsednika uprave družbe Roberta Goloba ni bila uspešna pri imenovanju nove uprave, saj se družbeniki niso uspeli uskladiti.

Nov mandat na čelu družbe Sava so tik pred novim letom dobili člani upravnega odbora, predstavniki delničarjev, Klemen Boštjančič, Aleš Škoberne in Dejan Rajbar. Petletni mandat so po odločitvi decembrske skupščine družbe nastopili 29. decembra.

V začetku decembra je novo vodstvo dobila Luka Koper. Predsednik uprave je postal Boštjan Napast, potem ko je uprava Luke pod vodstvom Dimitrija Zadela sporazumno odstopila konec oktobra, v vmesnem času pa je družbo vodil član uprave Robert Rožac.

V začetku novembra je nadzorni svet Elektra Ljubljane razrešil predsednika uprave Andreja Ribiča, vodenje družbe pa je prevzel dotedanji finančni direktor Marjan Ravnikar. Ribič je napovedal, da bo razrešitev iz krivdnih razlogov izpodbijal na sodišču.

Sredi novembra je moral mesto predsednika uprave Elektra Maribor zapustiti Boris Sovič. Nadzorni svet družbe ga je namreč na izredni seji razrešil in na njegovo mesto kot vršilca dolžnosti postavil Jožeta Hebarja, dotedanjega predsednika nadzornega sveta družbe.

Z novembrom je novega predsednika uprave dobila družba Istrabenz Turizem. Vodenje turističnega podjetja v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank je prevzel Marko Tišma, ki je na tem mestu zamenjal Andreja Laznika.

Sredi maja bo nov mandat na čelu pozavarovalnice Sava Re nastopil Marko Jazbec. Petletni mandat je nastopil sredi maja 2017, nadzorni svet pa mu je v začetku lanskega oktobra, ko so bile v teku priprave na novo strateško obdobje 2023-2027, podelil novega. Najpozneje do 5. maja bo upravo Save Re zapustil Jošt Dolničar in prevzel vodenje Zavarovalnice Sava. Trenutno je na čelu te zavarovalnice David Kastelic.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Anastasia
Anastasia
1 leto nazaj

Potrebno je pohiteti, da se nastavi “prava garnitura”…. Volitve se blizajo….😈😈😛😛😛