Search
Close this search box.

V noči na ponedeljek bo ponekod močno snežilo. Koliko snega bo zapadlo na Koroškem?

Noč bo vremensko pestra. Občasno bo ob prehodih močnejših padavinskih pasov ponekod po nižinah zelo močno snežilo, napovedujejo na Neurje.si.
Fotografija je simbolična

Večji del stare celine je pod vplivom obsežnega ciklonskega območja s centrom južno od Alp, v bližini naših krajev. Medtem je nad Atlantikom obsežno območje visokega zračnega pritiska. Nad našimi kraji se zadržuje vremenska fronta. Ponoči nas bo od severa preplavil nekoliko hladnejši zrak.

Zvečer se bodo padavine iz smeri Jadrana ponovno okrepile in v prvem delu noči na ponedeljek razširile nad večji del države. Po večini bo šlo za konvektivno proženje padavin, kar pomeni, da bodo vmes tudi plohe in nevihte z nalivi. Slednje bodo bolj verjetne na Primorskem in nad morjem, kjer bo prisotne največ razpoložljive potencialne konvektivne energije (do 600 J/kg). Na Primorskem bodo v večernih urah možne nevihte, ki jih lahko lokalno spremljajo tudi nalivi in sodra. Meja sneženja se bo proti Notranjski ob močnejših padavinah hitro spuščala proti nižinam. Preverite PROGNOZO NEVIHT.

Tekom noči nas bo preplavljal hladnejši zrak. Padavine bodo zajele večji del države. Meja sneženja se bo povsod, z izjemo Primorske, spustila do nižin. Občasno bo ponekod močno snežilo. Ob močnejših padavinskih pasovih lahko zagrmi tudi kje v notranjosti države.

Padavine bodo v ponedeljek zjutraj in dopoldan oslabele in do poldneva povsod ponehale, najkasneje v južni Sloveniji. 

Koliko snega bo zapadlo?

Količina padavin se bo zaradi konvektivnega proženja precej razlikovala med posameznimi območji, zato je višino snežne odeje težko napovedati. Kljub temu lahko glede na pregled izračunov meteoroloških modelov rečemo, da bo ponedeljkovo jutro v večjem delu Slovenije, tudi po nižinah, belo. Po večini bo zapadlo do okrog 5 cm novega snega, lokalno pa lahko tudi od 10 do 20 cm. Predvideno bo največ snega zapadlo v severni Sloveniji (Gorenjska, Koroška, Štajerska). Še več snega bo v višje ležečih krajih, kjer lahko do jutra lokalno zapade novih 20 cm snega, lokalno tudi do 30 cm. Ob prehodih močnejših padavinskih pasov bo ponekod občasno zelo močno snežilo. 

Sneg se bo ponekod oprijemal tudi cestišč, zato bo ponedeljkovo jutro ponekod na cestah pestro. Na pot se zjutraj odpravite le z ustrezno zimsko opremo in dovoljšnjo mero strpnosti in previdnosti, opozarjajo na Neurje.si.

Besedilo: Neurje.si

Dogodki

Noč bo vremensko pestra. Občasno bo ob prehodih močnejših padavinskih pasov ponekod po nižinah zelo močno snežilo, napovedujejo na Neurje.si.