Search
Close this search box.

V nekaterih podjetjih z aktivnostmi za večjo precepljenost. Na četrti val so dobro pripravljeni tudi v Leku

Nekatera slovenska industrijska podjetja so aktivno pristopila k temu, da bi zagotovila čim večjo precepljenost svojih zaposlenih. Točnih podatkov o številu cepljenih sicer nimajo, a v jesenskih mesecih ne pričakujejo težav. Kot zagotavljajo, so na morebitni novi val okužb pripravljeni.

V številnih podjetjih so za svoje zaposlene organizirali cepljenje proti covidu-19. V Mariborski livarni Maribor so za STA povedali, da so s pomočjo Štajerske gospodarske zbornice organizirali kolektivno cepljenje zaposlenih. “Zaposleni so se na cepljenje prijavili prostovoljno in odziv je bil kar precejšen. Točnih podatkov o precepljenosti v podjetju nimamo, predvidevamo pa, da sega krepko čez 50 odstotkov,” so razkrili.

V Cinkarni Celje so cepljenje organizirali v sodelovanju z Zdravstvenim domom Celje.Za zaposlene smo cepljenje organizirali trikrat. Natančnega podatka o precepljenosti zaradi varovanja osebnih podatkov nimamo, ocenjujemo pa, da je ta v okviru republiškega povprečja. Glede na izkušnje in sistem spopadanja z epidemijo, ki smo ga vzpostavili, ocenjujemo, da smo na morebitni novi val dobro pripravljeni oz. se bomo razmeram v podjetju in državi z ukrepi sproti prilagajali,” so povedali za STA.

V Talumu so po njihovih navedbah navajeni, da v tovarni organizirajo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu in sezonski gripi. Za cepljenje proti covidu-19 so maja zbrali informativne prijave, na podlagi katerih so bili sodelavci povabljeni na cepljenje. Sredi julija pa so se z zdravnico v njihovi obratni ambulanti, ki je neposredno na vhodu v njihovo tovarno, in Zdravstvenim domom Ptuj uspeli dogovoriti za cepljenje proti covidu-19 na njihovi lokaciji.

“Cepljenje je ob četrtkih na tri tedne, prvič je bilo 15. julija, nato bo še 5. in 26. avgusta. Ocenjujemo, da je delež sodelavcev, ki izpolnjujejo pogoj PC (prebolevniki in cepljeni), 50-odstoten,” je za STA povedal predsednik uprave Marko Drobnič.

Kot je zagotovil, so zaradi narave njihovega proizvodnega procesa, ki teče 24 ur na dan, sedem dni v tednu in 365 dni na leto, od začetka epidemije skrbi za ohranjanje zdravja in varnega dela sodelavcev posvečali izredno pozornost. “Ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe smo prilagajali epidemiološkim razmeram in kljub temu, da trenutno v Skupini Talum nimamo na virus pozitivnih sodelavcev ali sodelavcev, ki bi bili zaradi visoko rizičnih stikov odsotni z dela, ohranjamo visoko stopnjo samozaščitnega ravnanja, dezinfekcije prostorov in obveznost sprotnega sporočanja vseh spremembe v zdravstvenem stanju sodelavcev. Komunikacija in osveščanje sodelavcev o pomenu doslednega samozaščitnega ravnanja je stalnica, krizni koronski skupini skrbno spremljata razmere in sproti dinamično prilagajata potrebne ukrepe,” je povzel.

Da so na morebitni novi val koronavirusne bolezni pripravljeni tako s sanitarnimi, zdravstvenimi kot organizacijskimi preventivnimi ukrepi, so za STA zagotovili tudi v Krki.V družbi sledimo vsem smernicam in navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugih pristojnih ustanov ter strokovnjakov medicine dela. Že takoj na začetku epidemije smo uvedli vrsto previdnostnih ukrepov,” so spomnili.

Kot so še povedali v službi za odnose z javnostmi, so v Krki uvedli sistem PCT, pri čemer samotestiranje izvajajo sodelavci sami. Sodelavce spodbujamo k cepljenju s kampanjo, ki predstavlja razloge za cepljenje in smo jo naslovili Zakaj se boš pa ti cepil?” so povedali in dodali, da želijo, da bi se ljudje zavedali pomena cepljenja in se izognili morebitnim okužbam.

Za vse sodelavce so s pomočjo Zdravstvenega doma Novo mesto in drugimi zunanjimi zdravstvenimi izvajalci tudi organizirali cepljenje v prostorih podjetja. “Izvajamo ga po že utečeni organizaciji, zato poteka dobro in tekoče. Organizirano je v Krki v Novem mestu, v Ljubljani in Ljutomeru. Vrsto cepiva v skladu z razpoložljivostjo in smernicami, upoštevaje starost sodelavca, opredelijo zdravniki,” so orisali.

Podobno so ocenili v Leku: “Na četrti val smo dobro pripravljeni z vsemi sprejetimi preventivnimi ukrepi, zadostno količino zaščitnih sredstev in izvajanjem hitrih testov (po potrebi) s pomočjo naše pooblaščene medicine dela.”

Kot so dodali, se v Novartisu cepljenje sodelavcev zelo priporoča in tako tudi v Novartisu v Sloveniji sodelavce redno ozaveščajo o pomenu cepljenja. “Ker gre za osebni podatek, natančnih številk, koliko sodelavcev se je cepilo, nimamo,” so povedali.

So pa navedli, da so maja v okviru nacionalne strategije cepljenja proti covidu-19 kot prednostna skupina vse sodelavce obvestili o možnosti cepljenja in jih povabili k prijavi, kar je bila prostovoljna in individualna odločitev posameznika. “Interes za cepljenje je izkazalo več kot 2300 sodelavcev. Stopili smo v kontakt z ministrstvom za zdravje, ki nas je povezalo z zdravstvenimi domovi kot cepilnimi centri, ki so nato izvedli cepljenje za večino zainteresiranih sodelavcev,” so pojasnili.

Pripravila Barbara Dovč

Dogodki

Nekatera slovenska industrijska podjetja so aktivno pristopila k temu, da bi zagotovila čim večjo precepljenost svojih zaposlenih. Točnih podatkov o številu cepljenih sicer nimajo, a v jesenskih mesecih ne pričakujejo težav. Kot zagotavljajo, so na morebitni novi val okužb pripravljeni.