Search
Close this search box.

V nedeljo so v Sloveniji potrdili 225 novih okužb. Ema predvidoma o poživitvenem odmerku cepiva

nedeljo so v Sloveniji ob opravljenih 1.201 PCR testu potrdili 225 okužb z novim koronavirusom (dan pred tem ob 2.438 PCR testih 531 okužb). Pozitivnih je bilo 18,7 odstotka opravljenih PCR testov (dan pred tem 19,9 odstotka).

Včeraj so v državi opravili tudi ​7.450 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom (dan pred tem 14.806), katerih pozitivne izvide potrjujejo še s PCR-testi.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 870, dan pred tem 879, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 580 (dan pred tem 583). Po oceni NIJZ je v državi 12.290 aktivnih okužb, dan pred tem 12.358.

Pred tednom dni so v državi opravili 1.440 PCR testov in z njimi potrdili 285 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo tako skoraj 20 odstotkov testov. V bolnišnicah so zdravili 426 covidnih bolnikov, intenzivno nego jih je potrebovalo 108. Umrlo je šest bolnikov s covidom-19.

Po zadnjih podatkih, ki jih je objavil danes sledilnik v bolnišnicah zdravijo 431 covidnih bolnikov, dan pred tem 428. Med njimi jih 122 potrebuje intenzivno nego, dan pred tem 123. Umrlo je sedem covidnih bolnikov, dan pred tem 5.

Pri tem naj še omenimo, da bo Evropska agencija za zdravila (Ema) predvidoma danes sporočila odločitev glede uporabe morebitnega poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19, ki bi ga uporabili šest mesecev po drugem odmerku. Več evropskih držav je sicer že začelo cepiti ranljive skupine s poživitvenim odmerkom, tudi Slovenija.

Odločitev Eme za danes je v petek na Dunaju napovedala evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides. Ema sicer ocenjuje vlogo cepiva Pfizer/BioNTecha za uporabo poživitvenega odmerka vsaj šest mesecev po drugem odmerku pri starejših od 16 let. Cilj poživitvenega odmerka je obnovitev zaščite po določenem obdobju od prejema cepiva proti covidu, poroča STA.

A po drugi strani so v agenciji že večkrat opozorili, da bi bilo treba najprej cepiti vso populacijo, ki jo lahko. Kot poudarjajo, vsa odobrena cepiva proti covidu-19 nudijo visoko raven zaščite pred najbolj akutnimi posledicami covida, kot sta hospitalizacija in smrt. Zato je treba zagotoviti, da bo polno cepljenih čim več ljudi.

Ema je doslej za uporabo v EU odobrila štiri cepiva, in sicer proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca in Janssen Pharmaceutica NV.

Vir: NIJZ, STA, Vlada RS

Dogodki