V nedeljo potrjena ena okužba na Koroškem

Po podatkih COVID-19 sledilnika je bila včeraj potrjena ena nova okužba v Sloveniji in prav ta okužba je bila potrjena na Koroškem in sicer v Slovenj Gradcu.

VIR: COVID-19 SLEDILNIK (nova okužba v SG)
VIR: COVID-19 SLEDILNIK (število testiranj na dan: 2.8.2020)

V nedeljo 2.8.2020 so opravili 272 testov, eden od teh je bil pozitiven na covid-19. Po podatkih COVID-19 sledilnika smo imeli včeraj 228 aktivnih primerov okužb, 22 hospitaliziranih, 2 osebi na intenzivni negi, 2 osebi pa sta potrebovali respiratorje.

VIR: COVID-19 SLEDILNIK (aktivni primeri na dan 2.8.2020)

Na Koroškem imamo 5 aktivnih primerov okužbe s covid – 19.

VIR: COVID-19 SLEDILNIK (aktivni primeri na dan: 2.8.2020)

V Hrastniku je bilo v tamkajšnjem domu in zunaj njega od petka do nedelje zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom odvzetih osem brisov, ki pa so vsi bili negativni. V domu bodo danes odvzeli približno 100 brisov vsem stanovalcem v sivi coni in zaposlenim, rezultati testiranja bodo znani v torek, so danes sporočili s hrastniške občine.

V domu so tudi v četrtek odvzeli pet brisov in šest brisov pri občanih, vsi brisi so bili prav tako negativni. Zadnjo okužbo so v domu potrdili v torek, ko so odvzeli pet brisov, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri dveh oskrbovancih. Je pa medtem eden od okuženih oskrbovancev že ozdravel. Od izbruha okužbe 10. julija do danes so za covidom-19 umrli trije oskrbovanci doma.

Zdravstveno stanje obolelih oskrbovancev je po zadnjih podatkih stabilno. Vsi oboleli so nastanjeni v rdeči coni doma.

Dom se sicer sooča ne le s kadrovsko krizo, ki jo blažijo s pomočjo zdravstvenih delavcev iz drugih domov starejših in bolnišnic, temveč tudi z neustreznimi prostorski pogoji.

Po navedbah občine je bil prejšnji teden napovedan sestanek hrastniškega župana Marka Funkla z ministrom za delo Janezom Ciglerjem Kraljem in o načrtih za gradnjo novega doma za starejše, vendar je sestanek zaradi dopustov predstavljen na 10. avgust. Obstoječi dom namreč v osnovi ni namenjen za tovrstno uporabo, saj so ga leta 1994 uredili v prostorih takratnega dijaškega doma.

Po Funklovih besedah so zemljišče, kjer bo stal nov dom, že odkupili. Gradnja naj bi stala od sedem do osem milijonov evrov, ta denar pa bi morala zagotoviti država. Kdaj se bo začela gradnja, minister Cigler Kralj ob obisku doma pred dvema tednoma še ni mogel napovedati.

Vir: Covid-19 sledilnik, STA