Search
Close this search box.

V nedeljo možne močnejše stacionarne nevihte z dolgotrajnejšimi nalivi, točo in močnejšim nevihtnim pišem

Kot napovedujejo vremenoslovci na Neurje.si, nas čaka vremensko pestra nedelja.

Vremenska slika nad Evropo in Slovenijo

Nad večjim delom Evrope je območje enakomernega zračnega tlaka. Manjše ciklonsko območje se nahaja nad Skandinavijo. Vzhodno od nas se nahaja vremenska fronta, ki se bo v nedeljo približala našim krajem. Nad nami v višinah pihajo vetrovi južnih smeri, v srednji in spodnji plasti pa vetrovi vzhodnih smeri. V nedeljo dopoldan bo ponekod zapihal severovzhodnik. Ozračje bo v nedeljo nestabilno, je zapisano na spletnih straneh Neurje.si.

Podrobnejša napoved razvoja vremena pri nas

V nedeljo zjutraj bo na Primorskem pretežno jasno, drugod delno jasno, občasno spremenljivo oblačno. Jutranje temperature bodo od 14 do 18, na Primorskem okoli 20 °C.

Čez dan bo na nebu nastajala kopasta oblačnost iz katere se bodo razvile posamezne plohe in nevihte. Te bodo sprva najbolj verjetne v severovzhodni in severni Sloveniji, popoldan in zvečer pa se bodo pojavljale tudi ponekod drugod po državi, predvsem na Štajerskem, v Pomurju, na Koroškem, Dolenjskem in v Zasavju ter osrednji Sloveniji. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 29, na Primorskem do okoli 31 °C.

Nas skrajnem vzhodu Slovenije se lahko ponekod nevihte zavlečejo tudi v prvi del noči na ponedeljek. Na Primorskem, predvsem na obali, pa ploh in neviht ni pričakovati.

Sprva nastale posamezne manjše nevihte se bodo popoldan predvidoma združevale v nevihtne sisteme. Zaradi šibkih višinskih vetrov bo pomikanje ploh in neviht počasno, zato lahko lokalno ob dolgotrajnejših močnejših nalivih pade večja količina padavin.

Krajevno bodo popoldan in zvečer predvsem v severovzhodni in deloma vzhodni Sloveniji možne močnejše stacionarne nevihte z dolgotrajnejšimi močnejšimi nalivi, točo in lokalnim močnejšim nevihtnim pišem (downburst). Ob nastanku močnejših neviht lahko lokalno pade večja količina toče.

Zaradi počasnega pomikanja nevihtnih celic in s tem možnosti dolgotrajnejših nalivov lahko lokalno ponekod hitro in močneje narastejo hudourniški vodotoki. Ozračje se bo v noči na ponedeljek umirilo in stabiliziralo. 

Vir: Neurje.si

Dogodki

Kot napovedujejo vremenoslovci na Neurje.si, nas čaka vremensko pestra nedelja.