Search
Close this search box.

V nedeljo lahko toča doseže premer 3 cm, napovedani so močni nalivi

Danes bo spremenljivo vreme, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte.

Po podatkih spletnega portala Neurje.si bo danes v bližini naših krajev nastalo manjše višinsko jedro hladnega zraka, ki bo destabiliziralo ozračje nad nami. Nad severno Italijo bo nastalo zelo šibko sekundarno ciklonsko območje. Medtem se nad Skandinavijo nahaja obsežno območje visokega zračnega tlaka, nad zahodno Evropo pa kraljuje višinski ciklon, ki v ta del Evrope prinaša nestabilno vreme s pogostimi plohami in nevihtami. Višinsko jedro hladnega zraka je tudi nad vzhodno Evropo, kjer se prav tako marsikje pojavljajo plohe in nevihte.  

Zjutraj se bodo ponekod v jugozahodni Sloveniji pojavljale manjše padavine, deloma plohe, ob morju pa lahko tudi kakšna nevihta. V severovzhodni Sloveniji bo zjutraj in dopoldan večinoma sončno.

Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16 °C. Čez dan bo v južni in zahodni Sloveniji spremenljivo do pretežno oblačno, občasno ponekod delno jasno, v severovzhodni Sloveniji pa bo sprva precej sončno in zelo toplo, nato pa bo začela nastajati kopasta oblačnost iz katere se bodo popoldan razvile plohe in nevihte.

FOTO: Neurje.si

Kakšna osamljena ploha ali nevihta lahko, predvsem nad hribovitimi predeli severne Slovenije nastane že čez dan. Popoldan bodo predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji nastale krajevne nevihte. Nevihte bodo v severovzhodni Sloveniji za razvoj imele na voljo okrog 1000 J/kg potencialne konvektivne energije. Temperature se bodo tam čez dan dvignile do okoli 28 °C. Višinski vetrovi bodo šibki, zato neviht superceličnega značaja jutri ni pričakovati.

Zaradi šibkih višinskih vetrov bo pomikanje neviht zelo počasno, smer pomikanja nevihtnih celic pa bo spremenljiva. Pogoji bodo ugodni za nastanek lokalnih močnejših, stacionarnih nevihtnih celic, ki jih lahko spremljajo dolgotrajni in silovitejši nalivi s točo in močnejšim nevihtnim pišem (downburst). Lokalno ni izključena kakšna nevihta z večjo količino toče, ki lahko pobeli pokrajino. Ob dovolj razvitih nevihtah lahko toča danes popoldan in zvečer doseže premer 3 cm. 

V večjem delu Slovenije ob morebitnih nevihtah vseeno ni pričakovati večjih posebnosti. Najmanj možnosti za nastanek neviht bo v delu osrednje Slovenije ter v zahodni in južni Sloveniji. Ponekod po Sloveniji se bodo nevihte nadaljevale tudi v noči na ponedeljek, še navaja spletni portal Neurje.si.

V ponedeljek bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami. Tudi v torek bo precej oblačno, še bodo možne manjše krajevne padavine. V sredo bo večinoma sončno, popoldne bodo v zahodni polovici države plohe in nevihte, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Vir: ARSO, Neurje.si

Dogodki

Danes bo spremenljivo vreme, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte.