Search
Close this search box.

V Narodnem domu Mežica se je zvrstila še ena v nizu odličnih predstav

Znana igralska zasedba je sinoči v Mežici poskrbela za nepozaben petkov večer ter s komedijo Mestnega gledališča ljubljanjskega, pričarala odličen uvod v konec tedna.

Smeh je pol zdravja in za veliko dozo dobrega vzdušja je sinoči, v petek, 23. februarja 2024, poskrbela igralska zasedba Mestnega gledališča ljubljanskega, ki je gostovala na sedežih kulture – v Narodnem domu Mežica.

Nataša Tič Ralijan, Jožef Ropoša, Tomo Tomšič, Veronika Železnik k. g., Kaja Petrovič AGRFT in Nejc Jezernik so poskrbeli za odlično izvedbo predstave “Sosedje”, ki navdušuje prav vse generacije. Tudi v sami predstavi gre namreč za preplet različnih generacij, razlik med njimi, nerazumevanja na trenutke … Nova generacija ima povsem drugačen način življenja in razmišljanja. Na koncu se izkaže, da drug brez drugega ne moremo. Humorni zapleti so na petkov večer popestrili razmišljanje naših misli o medgeneracijskih razlikah.

Anne, Johannes in Eddi so si v študentskih letih delili stanovanje, pozneje v življenju pa so se njihove poti razšle. Na stara leta spet navežejo stike in se odločijo ponovno zaživeti skupaj. Vsi trije so samski in pogrešajo družbo, pa tudi z denarjem so kot upokojenci bolj na tesnem, zato jim bo delitev stroškov prišla prav. Vselijo se v novo stanovanje, razigrani obujajo spomine na burno mladost, pijejo, kadijo, živahno razpravljajo in navijajo glasbo pozno v noč. A njihovo veselje ne traja dolgo …

V stanovanju pod njimi namreč živijo trije resnobni študenti, ki so ravno sredi izpitnega obdobja in jim gredo ostareli žurerji močno na živce. Od novih stanovalcev ne pričakujejo samo, da ne bodo kalili miru, ampak od njih odločno zahtevajo tudi, da se držijo hišnega reda in prevzamejo nekatere dolžnosti. Prišleki pa se na vse skupaj požvižgajo. Oba tabora trmasto vztrajata vsak pri svojem in se zapleteta v  medgeneracijski konflikt, ki pa je glede na naša stereotipna pričakovanja duhovito obrnjen na glavo.

V tem narobe svetu se kar vrstijo številni komični zapleti, ki ob iskrivih dialogih po eni strani zabavajo, po drugi strani pa razkrivajo marsikatero trpko resnico iz dandanašnjega sveta. Starejši zagovarjajo ideale, za katere so se zavzemali kot pripadniki študentskega revolucionarnega gibanja konec šestdesetih let 20. stoletja, mlajši pa so individualisti sodobne družbe, ki so nenehno v stresu in vse napore vlagajo v študij in uspešnost, ne poznajo pa več sproščenega druženja. Jasno je, da se bosta morali sprti strani na neki točki zbližati …

Dobro napolnjena dvorana občinstva je znano igralsko zasedbo nagradila z močnim aplavdiranjem in z željo po naslednji predstavi, saj je izbira v Narodnem domu Mežica res pestra, raznolika in zagotovo lahko prav vsak najde kaj zase. Tudi pri njih je cilj poskrbeti za vse generacije ter jim širiti obzorja tudi v smislu kulture in umetnosti, ki nas še kako bogati kot družbo.

Že 14. marca 2024, si boste pri njih lahko ogledali dramo SNG Maribor z naslovom  Farma Orwell, ki se naslanja na zgodbo Živalske farme, na ideje romana 1984 in na štiri Orwellove eseje, gledamo svet skozi oči prašičje elite. Dogajanje je postavljeno v umetniško galerijo – Muzej upora – in poteka dvoplastno na banketu ob praznovanju državnega praznika, kjer prašičja elita sebi v zabavo in raji v posmeh preigrava različne verzije svoje slavne zgodovine. Zgodovinske bitke postanejo umetniška akcija, artefakti, razstavni objekti, performansi, ki poveličujejo vlogo elite. Umetnost postane glasnik državne propagande. Državni jubilej je namenjen spravi, ki jo lahko dosežejo le, če se redefinira zgodovina. Sprava seveda pomeni, da se predsedniku Napoleonu končno priznajo vse pretekle zasluge. Elita se mu je že zdavnaj uklonila. Napoleon v svojem krvavem vzponu na oblast namreč ne dopušča dialoga – kdor ni z njim, je proti njemu. V strahu pred izgubo položaja, morda celo življenja, že dolgo skačejo, tako kot kruli prašič Napoleon. Edini moteči člen je častni gost, prašička Debelinka. Ker pa se mora državna zgodovina na željo Napoleona ob državnem jubileju za dosego sprave na novo napisati, od Debelinke zahtevajo, da se distancira od lastnih besed in dejanj, predvsem pa naj se odreče lastnemu spominu.

Več informacij najdete TUKAJ, na telefonski številki 040 298 798 (Vesna) ali elektronskem naslovu info@narodnidommezica.si.

Se vidimo na sedežih kulture v Narodnem domu Mežica, kjer nas bodo v prihodnje presenetili še z marsičim!

Vir: ND Mežica

Dogodki

Znana igralska zasedba je sinoči v Mežici poskrbela za nepozaben petkov večer ter s komedijo Mestnega gledališča ljubljanjskega, pričarala odličen uvod v konec tedna.