Search
Close this search box.

V Narodnem domu Mežica ni časa za počitek. Že v januarju vas čaka pestro dogajanje

Narodni dom Mežica vedno bolj velja za nekakšno središče kulturnega dogajanja v Mežiški dolini, pa tudi širše. Pestro decembrsko dogajanje se je zaključilo, tukaj pa je že bogat program raznolike gledališče ponudbe za vse generacije. Napovedujejo tudi Valentinov koncert in 12. Koff.

Po res magičnem decembrskem dogajanju – v okviru veselega decembra v Mežici, tudi v novem letu nikakor ni časa za počitek. V hramu kulture Narodnem domu Mežica bo zelo pestro tudi v letu 2024. Celoten kolektiv vam želi uspešno in doživetij polno leto, ki se je pravkar pričelo in vas seveda že danes vabi v svojo družbo. Kultura nas v vseh pogledih bogati in navdihuje. Še kako pomembno je, da jo ohranjamo in krepimo.

Že ta petek, 5. januarja 2024, ob 19. 30 uri, vabljeni na ogled drame “Otroci”, SNG Drama Ljubljana, avtorice: Lucy Kirkwood, igrajo pa: Saša Pavček, Silva Čušin, Janez Škof.

Več o predstavi: Drama Lucy Kirkwood “Otroci”ves čas preizprašuje globoke moralne in etične dileme, v katere se zaletimo v času krize in katastrofe.

Ravnokar smo izkusili nevarnost korone, ki je postavila pred nas podobno vprašanje: naj zavarujemo starejše in ranljive skupine in žrtvujemo izobraževanje, kariero in ekonomsko stabilnost mladih? Katero življenje je več vredno? Tisto, ki je že mnogo preživelo in ogromno prispevalo k skupnosti, pa si zdaj na stara leta zasluži dostojnost in mir? Ali je več vredno mlado življenje, ki svoje cilje in hrepenenja šele uresničuje? Podobno vprašanje se nam bo zastavilo tudi v grozeče bližajoči se katastrofi globalnega segrevanja. Kakšno politiko varovanja življenj bomo takrat ubrali? Se bo vsak spet držal svojega koščka zemlje in skrbel za svoj blagor ali bomo sposobni pogledati na skupnost, globalno skupnost, v kateri smo vsi prebivalci istega planeta. Ali je človek znotraj nagona po lastnem preživetju sploh sposoben uzreti potrebe skupnosti? Najbolj bistveno od vseh vprašanj pa je: katero življenje je več vredno? Že s tem, ko sprašujem to na glas, sem na spolzkem terenu. To vprašanje se ne sme zastaviti, saj je jasno, da je vsako življenje enako vredno. A krizna in katastrofalna situacija nas žal pripelje tudi do tega. Zato se mi zdi nujno, da znotraj uprizoritve ne delamo zaključkov, ampak načnemo vprašanje …

Vstopnico si lahko zagotovite TUKAJ.

Vselej se trudijo poskrbeti za prav vse generacije. Tudi tokrat napovedujemo dve zelo zanimivi predstavi za najmlajše. Otroci so naša prihodnost in prav je, da jim dajemo najlepše možne zglede, zatorej ne oklevajte in se nam pridružite v družbi svojih otrok.

V četrtek, 25. januarja 2024, ob 17. uri, prihaja v Narodni dom Mežica navdihujoča predstava Šivilja in Škarjice.

Lutkovno-igrano predstavo bo izvedlo Lutkovno gledališče Maribor.     

Več o predstavi: Čudežne škarjice hrustalke, ki pomagajo dobri Bogdanki in uničijo bogastvo hudobne grajske gospe, oživijo pred gledalčevimi očmi, iz blaga pa počasi rastejo tudi grad, drevesa in gozd. Bogdanka, punčka iz cunj, pripoveduje o večnem sobivanju dobrote in hudobije, kjer pa, kot se v pravljicah spodobi, zmaga dobro. Najbolj znano Kettejevo delo za otroke z vpeljavo sanjskih podob predstavi tudi nekaj avtorjeve prelepe poezije z bogatim jezikom.

V petek, 16. februarja 2024, bo potekal 12. KOFF – Koroški outdoor film festival, ki ga ne gre zamuditi. Spomnimo, da je lanski prinesel osem tujih filmov s pestrim naborom adrenalinskih aktivnosti v naravi. Projekcijam je sledilo druženje, ki je po navedbah organizatorjev pomemben spremljevalec tega festivala, zato so zanj izbrali nov slogan: Koff ni kino, je dogodek. In to dogodek, ki bo marsikaj zanimivega prinesel tudi v letošnjem februarju, kmalu vam razkrijemo več.

V četrtek, 22. februarja 2024, ob 17. uri, pa prihaja prav tako v Narodni dom Mežica – Potujoči cirkus nerodne Avguštine.

Lutkovno-igrana predstava, ki bo potekala v izvedbi Gledališče Bičikleta.

Več o predstavi: Klovnesa Avguština, ki skrbi za otroke in dom si želi nastopat v cirkusu, kjer sicer nastopa njen mož Avguštin. Ko Avguštin zboli, na oder stopi naša Avguština. Nerodna Avguština se v cirkusu odlično odreže in postane poguma klovnesa Avguština, ki s cirkusom strumno krene na pot in med občinstvo. V Avguštininem potujočem cirkusu nastopajo akrobati iz celega sveta, miška Karolina, čarodej Antonino, pevka Elza, vrvohodka Elena in tudi lev. Skratka pred vami je čisto prava cirkuška predstava!

Seveda pa so tukaj za vas tudi preostale vrhunske abonmajske predstave: Naše skladišče (Prešernovo gledališče Kranj), Sosedi (Mestno gledališče ljubljansko), Farma Orwell (Drama SNG Maribor). Vse navedene predstave bodo uprizorila profesionalna gledališča, kar prinaša res izjemna ter edinstvena priložnost za ogled le-teh na koroških odrih. Privilegij, da si lahko vse to in še več ogledate na domačih tleh je redek in tokrat ni izgovora, da morate na ogled vrhunskih predstav v velika slovenska mesta, ko pa so vam na voljo doma. Nikar ne zamudite in si rezervirajte datum že danes.

V petek, 2. februarja 2024, ob 19.30 uri, vas pričakuje socialna drama izjemnega Prešernovega gledališča Kranj – Naše skladišče. Avtorica je Tjaša Mislej. Igrajo pa: Vesna Pernarčič, Vesna Slapar, Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Borut Veselko, Aljoša Ternovšek, Miranda Trnjanin k. g. Režiserka je Mateja Kokol.

Več o predstavi: Socialna drama, samo da je v resnici smešna kot komedija. Skozi humoren in komunikativen dramski slog spremljamo zgodbe žensk, ki so nosilke glavne in še preveč boleče aktualne tematike izkoriščanja ženske delovne sile, katera je zavoljo preživetja primorana žrtvovati svoje zdravje, lepoto, dušo, odnose in družinsko ter družbeno življenje. Posledice ustroja kapitalističnega sistema, ki uničuje kakršnokoli perspektivo po boljšem, se tako odražajo na razvoju življenja posameznih dramskih junakinj in junakov, ki kljub upornemu značaju težko ubežijo manipulaciji sistema. V ospredju je tako mali človek. Ki je mogoče premajhen za veliko zgodbo o uspehu, za veliko zgodbo na gledališkem odru. A ta ‘mali človek’ vztrajno in iskreno vztraja in deluje, da bodo nekoč in nekje prihodnje generacije živele bolje in drugače.«

V petek, 23. februarja 2024, ob 19.30 uri, prihaja komedija mestnega gledališča ljubljanjskega – Sosedje. Avtorja Ralf Westhoff, igrajo: Nataša Tič Ralijan, Jožef Ropoša, Tomo Tomšič, Veronika Železnik k. g., Kaja Petrovič AGRFT, Nejc Jezernik k. g. Režiserka pa je Tijana Zijanić.

Več o predstavi: Anne, Johannes in Eddi so si v študentskih letih delili stanovanje, pozneje v življenju pa so se njihove poti razšle. Na stara leta spet navežejo stike in se odločijo ponovno zaživeti skupaj. Vsi trije so samski in pogrešajo družbo, pa tudi z denarjem so kot upokojenci bolj na tesnem, zato jim bo delitev stroškov prišla prav. Vselijo se v novo stanovanje, razigrani obujajo spomine na burno mladost, pijejo, kadijo, živahno razpravljajo in navijajo glasbo pozno v noč. A njihovo veselje ne traja dolgo…

V stanovanju pod njimi namreč živijo trije resnobni študenti, ki so ravno sredi izpitnega obdobja in jim gredo ostareli žurerji močno na živce. Od novih stanovalcev ne pričakujejo samo, da ne bodo kalili miru, ampak od njih odločno zahtevajo tudi, da se držijo hišnega reda in prevzamejo nekatere dolžnosti. Prišleki pa se na vse skupaj požvižgajo. Oba tabora trmasto vztrajata vsak pri svojem in se zapleteta v  medgeneracijski konflikt, ki pa je glede na naša stereotipna pričakovanja duhovito obrnjen na glavo.

V tem narobe svetu se kar vrstijo številni komični zapleti, ki ob iskrivih dialogih po eni strani zabavajo, po drugi strani pa razkrivajo marsikatero trpko resnico iz dandanašnjega sveta. Starejši zagovarjajo ideale, za katere so se zavzemali kot pripadniki študentskega revolucionarnega gibanja konec šestdesetih let 20. stoletja, mlajši pa so individualisti sodobne družbe, ki so nenehno v stresu in vse napore vlagajo v študij in uspešnost, ne poznajo pa več sproščenega druženja. Jasno je, da se bosta morali sprti strani na neki točki zbližati …

V četrtek, 14. marca 2024, ob 19.30 uri, prihaja drama Farma Orwell, v izvedbi Drame SNG Maribor. Igrajo: Vladimir Vlaškalić, Eva Kraš, Vojko Belšak, Mateja Pucko, Maša Žilavec, Liza Marijina. Režiser je Luka Marcen. Dramaturginja pa Tatjana Doma.

Več o predstavi: V Farmi Orwell, ki se naslanja na zgodbo Živalske farme, na ideje romana 1984 in na štiri Orwellove eseje, gledamo svet skozi oči prašičje elite. Dogajanje je postavljeno v umetniško galerijo – Muzej upora – in poteka dvoplastno na banketu ob praznovanju državnega praznika, kjer prašičja elita sebi v zabavo in raji v posmeh preigrava različne verzije svoje slavne zgodovine. Zgodovinske bitke postanejo umetniška akcija, artefakti, razstavni objekti, performansi, ki poveličujejo vlogo elite. Umetnost postane glasnik državne propagande.

Državni jubilej je namenjen spravi, ki jo lahko dosežejo le, če se redefinira zgodovina. Sprava seveda pomeni, da se predsedniku Napoleonu končno priznajo vse pretekle zasluge. Elita se mu je že zdavnaj uklonila. Napoleon v svojem krvavem vzponu na oblast namreč ne dopušča dialoga – kdor ni z njim, je proti njemu. V strahu pred izgubo položaja, morda celo življenja, že dolgo skačejo, tako kot kruli prašič Napoleon. Edini moteči člen je častni gost, prašička Debelinka. Ker pa se mora državna zgodovina na željo Napoleona ob državnem jubileju za dosego sprave na novo napisati, od Debelinke zahtevajo, da se distancira od lastnih besed in dejanj, predvsem pa naj se odreče lastnemu spominu.

Že danes pa vam podajamo namig, ki vas bo zagotovo očaral. V okviru Narodnega doma Mežica se pripravlja Valentinov koncert, ki bo navdušil ob prazniku zaljubljenih. Kaj pripravljajo vam razkrijemo kmalu, zato spremljajte naš portal in Narodni dom Mežica.

Vse aktualne dogodke in več informacij o njih, spremljajte na spletni strani Narodnega doma Mežica, ki nikoli ne razočara.

Kulturni utrip v Mežici bo več kot živel torej tudi v letu, ki se je pravkar pričelo in komaj čakamo na vsa presenečenja, ki jih bodo pripravili za svoje zvesto občinstvo, ki ga je iz vseh koncev Koroške vedno več. Dobrodošli v hramu kulture vsi od blizu in daleč!

Vir: ND Mežica

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Klemen
Klemen
3 mesecev nazaj

Če ne bom v Ljubljani pridem!

Dogodki

Narodni dom Mežica vedno bolj velja za nekakšno središče kulturnega dogajanja v Mežiški dolini, pa tudi širše. Pestro decembrsko dogajanje se je zaključilo, tukaj pa je že bogat program raznolike gledališče ponudbe za vse generacije. Napovedujejo tudi Valentinov koncert in 12. Koff.