Search
Close this search box.

V mladosti si je očala barvala z lakom za nohte, zdaj uspešno vodi optiko že več kot 30 let

Letos ne praznujemo le 30 let samostojnosti Slovenije, ampak tudi 30 let delovanja Optike Paradiž, ki je na Prevaljah prisotna že od leta 1991. Kot prva slovenska optika pa so od leta 2012 uspešno uveljavljeni tudi na avstrijskem tržišču v sosednjem Pliberku.

Optika Paradiž, kjer cenijo vid ter vašim očem in ušesom privoščijo najboljše, je okrogli jubilej slavila letos 10. junija, ob tej priložnosti pa smo poklepetali z ustanoviteljico in lastnico podjetja Matejo Kožar.

Svoje zanimanje za očala sem kazala že v osnovni šoli, ker izbira ni bila kaj prida, sem si jih sama barvala z lakom za nohte. Po končani srednji šoli razočarana, ker ni bilo študija, takrat je obstajala le 3-letna šola v Celju. Med študijem sem se odločila, da pa je to vseeno poklic, ki mi je namenjen, ter v 1 letu naredila srednjo šolo za optika skupaj z maturo, kljub višji izobrazbi,” je na vprašanje, zakaj se je odločila ravno za ta poklic, odgovorila sogovornica.

Kot je dejala, je prakso opravljala v dveh največjih Ghetaldusovih optikah, v takratni Jugoslaviji v Zagrebu. “Kljub mamljivim ponudbam njihovega tedanjega direktorja sem se odločila za vrnitev na Prevalje. Ker sem bila popolna začetnica, ne zgolj naslednica družinskih optik, ki so bile takrat običajna praksa, sem se pri 19 letih sama podala na ne povsem lahek začetek, seveda z veliko podporo staršev, predvsem očeta, ki mi je s svojo trgovsko in poslovno žilico dajal neprecenljive nasvete, ter mi v prizidku domače hiše postavil kotiček, ki sem ga opremila sama. Prva plača je šla za marmorne stopnice, druga za lamelne zavese, tretja za prvo zalogo stekel,” njene prve začetke v tem poklicu opiše danes ponosna lastnica Optike Paradiž.

Tako je 10. junija 1991 leta sledila otvoritev optike, Optika Mateja Paradiž s.p., prva stranka je bil gospod Miklavc iz Mežice, ob obujanju spominov pove Mateja Kožar. “Zaradi začetka vojne pa smo čez dober teden optiko že praznili in zapirali v bojazni, da bo vse uničeno. Na srečo se tukaj ni zgodilo kaj večjega, le nemo in v strahu smo opazovali odhod vojske s Holmca ter upali na čimprejšnji konec.”

Želja po izobrazbi me je gnala naprej, tako sem 2003 leta uspešno, že z družino in dvema majhnima hčerkama, končala nekaj letno mojstrsko izobraževanje. V 30 letih gospodarskih vzponov in padcev, težki osebni nesreči, smo po 20 letih odprli svojo poslovalnico tudi v Avstrij, ter bili prva optika v Sloveniji, ki ji je uspel preboj na t.i. »zahodni trg«, kjer ni lahko zagristi v konkurenčni kruh. Izjemna izkušnja, saj lahko njihov način dela, kvaliteto ter stvari, ki so za slovenski trg omejena, prenašamo tudi na naše tržišče,” pove sogovornica.

Kot smo še izvedeli, pa se družinska tradicija nadaljuje. Pred dvema letoma je študij optometrije končala tudi Matejina hčerka Neža, ki sedaj nadaljuje magistrski študij v Nemčiji, se redno zaposlila v optiki, in tako z roko v roki prehajajo v drugo generacijo.

Pri tem naj omenimo, da so ambasadorji dobrega vida ena redkih optik, v kateri so zaposleni vsi poklicni kadri, ki so potrebni za popolno izdelavo tehničnega in estetskega pripomočka. Optičarka, osebna stilistka, mojstrica očesne optike in optometristka v povezavi z oftalmologi doma in v tujini najdejo za vaše oči najboljše in najugodnejše rešitve.

Kljub temu da smo v preteklosti imeli tudi zelo slabe izkušnje z zaposlenimi, smo sedaj zdrav kolektiv, z voljo in energijo, kot se šika, ki nam daje vzgon za naprej. Ob tem bi se posebej rada zahvalila sodelavki Mateji Žnidarič, ki mi že več kot 20 let stoji ob strani v dobrem in slabem v upanju, da se najino tandemsko sodelovanje nadaljuje,” je dejala zadovoljna lastnica optike, ki se lahko pohvali z več kot 30-letnim uspešnim delom.

Seveda pa nas je tudi zanimalo, katere storitve vse so na voljo njihovim strankam. V pogovoru z Matejo Kožar smo ugotovili, da je teh kar nekaj, da se njihova ponudba iz leta v leto širi, da poskrbijo za vse generacije. Hkrati pa je Optika Paradiž invalidom prijazno podjetje. Velik parkirni prostor neposredno ob optiki nudi neoviran pristop tudi ljudem s težjimi gibalnimi sposobnostmi in z vozički. Strokovno in prijazno osebje, individualna obravnava, pestra izbira storitev in blaga, številne akcijske ponudbe in odlični garancijski pogoji so razlogi, zakaj jih morate obiskati. 

Optometrija

V Optiki Paradiž vam s podrobnim pregledom vida in določanjem vidnih parametrov, z analizo vaših aktivnosti in stanja oči vam svetujejo o najustreznejši izbiri očesnega pripomočka. S prepoznavanjem očesnih bolezni in primarno diagnostiko vas ustrezno napotijo k specialistu. Za optometristični pregled potrebujete termin, ki si ga lahko zagotovite s klicem na njihovo telefonsko številko.

Kontaktni podatki 02 82 40 540 ali 051 310 915. Na razpolago so vam v ponedeljek, sredo in petek od 9. do 16. ure, v torek in četrtek od 9. do 18. ure. Vsako prvo soboto v mesecu med 9. in 12. uro.

Optične storitve

Odlikuje jih največja izbira očal na Koroškem izbranih proizvajalcev, ki izstopajo po designu in materialu. Očal vam ne bodo le prodali. Ker za izdelavo očal skrbijo sami v delavnici z najmodernejšo in tudi klasično tehnologijo, bodo vaša očala zavidljivo in estetsko izdelana ne glede na to, ali gre za standardna brezplačna očala, nadstandardna ali očala višjih cenovnih zahtev. Izbira materiala korekcijskih stekel je še ena njihova posebnost. Najlepša očala niso nujno najdražja niti pri najvišjih dioptrijah.

S pravilno izbiro okvirjev vas v Optiki Paradiž zagotovo ne bodo razočarali. Pri izbiri korekcijskih in sončnih očal vam lahko pomaga tudi prva in edina osebna stilistka z licenco v Sloveniji. Izbira pravih očal je izjemno pomembna. Kot celota z izbiro primernega materiala korekcijskih stekel dajo vaši osebnosti pomemben pečat, s katerim svetu sporočate kaj in kdo ste. Izbiranje okvirjev v Optiki Paradiž poteka po prav posebnih kriterijih, ki jim botruje izjemen okus za estetiko, zaradi katerega se stranke rade vračajo. 

Že dolga leta so na področju kontaktnih leč usposobljeni tudi za zahtevnejše dioptrije in primere. Ne le klasične dnevne in mesečne, progresivne ali monofokalne, na voljo so tudi progresivne kontaktne leče za visok astigmatizem, tako da nobena dioptrija ne predstavlja omejitve za nošenje kontaktnih leč. Z optometrističnim pregledom za kontaktne leče vam svetujejo o primernosti in določijo najustreznejše kontaktne leče ter vas skrbno poučijo o ravnanju z njimi.

Pri kontaktnih lečah pa ne smemo pozabiti omeniti Myopie Management za otroke. Pri kronično naraščajoči kratkovidnosti so dnevne leče s posebno ActivControl tehnologijo MiSight 1 day prve mehke kontaktne leče na svetu, ki pri otrocih zavirajo rast zrkla in s tem tudi dioptrije! Ekskluzivno v Sloveniji so v sodelovanju z Optiko paradiž Pliberk na voljo samo v Optiki Paradiž na Prevaljah, kjer o primernosti  s predhodnim pregledom svetuje specialistka za Myopie Management Neža Kožar, bacc. ing. opt.

Naraščajoča kratkovidnost pri otrocih predstavlja velik problem za zdravje oči v odrasli dobi. Visoka kratkovidnost v odraslosti je pogost vzrok za bolezni oči, kot so odstop mrežnice, degeneracija makule, glavkom, ki pa danes, žal, še niso ozdravljive. V dobi digitalizacije poskrbite za zdravje oči vaših otrok, naložba v pogled se obrestuje. Veliko lahko storite sami, kar vam ob posvetu tudi predstavimo in pomagamo k zdravemu razvoju oči vaših otrok.

Optika Paradiž, prva in edina optika na Koroškem, ki vam pomaga odpraviti težave s suhimi očmi

Imate suhe, utrujene oči in vam kapljice ne pomagajo? Sindrom računalniškega vida? Težave pri vožnji ponoči, ob delovanju klime in na vetru? Občutek peska v očeh? Se prekomerno solzite? Ste pred operacijo sive mrene ali lasersko odstranitvijo dioptrije? Ste po posegih na očeh?

Revolucionarna novost pa je tudi zagotovo TearStim, s katerim so se prvi in edini na Koroškem uspešno lotili boja proti suhim očem. Kapljice in geli zgolj lajšajo simptome suhih oči, tearstim tehnologija z regulirano pulzno svetlobo pa je edina terapija, ki k delovanju vzpodbudi Meibomove žleze. Te žleze skrbijo za maščobni sloj solznega filma, ki čuva oko pred izsušitvijo. Trajnostni tretma poteka v treh delih, 1., 15. in 45. dan, učinek pa drži od pol leta pa kar do treh let! Pred operacijo sive mrene ali lasersko odstranitvijo dioptrije se s tearstim metodo zaradi stimulacije žlez dokazano dosegajo boljši rezultati!  

Poskrbijo pa tudi za vaš dober sluh

V optiki pa poskrbijo tudi za vaš sluh. Akustični pregledi za slušne aparate so na voljo po predhodnem naročilu. Slušni aparati Audio service s Siemens tehnologijo in izjemnim dizajnom vam omogočajo svet slišati bolje in ga doživljati v vseh razsežnostih. Naglušnost otežuje sporazumevanje z okolico, vodi ljudi v izolacijo in osamo, poveča se tudi tveganje za nastanek demence.

Cenovno izredno ugodni aparati ne zahtevajo plačila zavarovanja in imajo kljub temu popolno garancijo! Na zalogi imajo tudi baterije za slušne aparate. Ob garanciji pa nudijo tudi popolni servis in pomoč pri uvajanju.

Kaj pa cene?

Kot pogodbenim podpisnikom z ZZZS so vam na voljo brezplačni medicinski pripomočki (očala, kontaktne leče, slušni aparati), ki vam jih predpišejo specialisti v katerikoli specialistični očesni ali otološki ambulanti. V prosti prodaji so okvirji že od 18 €, slušni aparati pa od 299,64 €.

Za konec naj še dodamo, da so v optiki Paradiž poleg že vsega naštetega večkrat tudi dobrodelni, njihova dobrosrčnost pa ne pozna meja. Tako so na pomoč priskočili tudi Štefiju, o katerem smo na našem portalu že večkrat poročali. Za srečni razplet njegove zgodbe so svojo srčnostjo poskrbeli tudi v optiki Paradiž, kjer so ga opremili z očali ter mu priskrbeli slušni aparat.

Dogodki

Letos ne praznujemo le 30 let samostojnosti Slovenije, ampak tudi 30 let delovanja Optike Paradiž, ki je na Prevaljah prisotna že od leta 1991. Kot prva slovenska optika pa so od leta 2012 uspešno uveljavljeni tudi na avstrijskem tržišču v sosednjem Pliberku.