V Mislinji urejajo prostorske pogoje za načrtovani dom starejših

V Mislinji si že dlje časa prizadevajo za izgradnjo doma za starejše in kot kaže, bi ga lahko dobili do konca leta 2022. Avstrijsko podjetje SeneCura, ki v Sloveniji že ima in gradi še več domov za starejše, je pridobilo koncesijo tudi za dom v Mislinji s 150 posteljami. Občina trenutno za to naložbo ureja prostorske pogoje.

Svetniki Občine Mislinja so avgusta lani sklenili, da podjetju SeneCura podelijo stavbno pravico za dobrih 6300 kvadratnih metrov občinskega stavbnega zemljišča, ki se razprostira nad Osnovno šolo Mislinja in tamkajšnjo telovadnico. V bližini je občina kupila tudi zemljišče za novi vrtec, tako da na območju načrtuje večgeneracijski prostor.

Trenutno na občini pripravljajo podrobne prostorske pogoje za gradnjo novega doma za starejše občane. Vse formalnosti naj bi uredili v prihodnjih tednih, predvidoma do konca marca, je za STA pojasnil župan Bojan Borovnik.

Glede načrtovane naložbe so za zdaj znani le okvirni podatki. Kot je za STA pojasnila poslovna direktorica podjetja SeneCura za Slovenijo Sanda M. Gavranovič, bodo v domu zagotovili 150 mest, del bo predstavljal oddelek za dementne, cilj pa je, da dom zgradijo do konca leta 2022.

Podjetje SeneCura, ki je zadnjih pet let del francoske skupine Orpea, v Sloveniji že upravlja nekaj domov in pospešeno gradi nove. Podjetje je bilo uspešno tudi na zadnjem razpisu ministrstva za delo za podelitev koncesij, in sicer z lokacijami v Rušah, Šentjerneju in Mislinji, kjer bi skupno zagotovili 450 mest.

Na Koroškem so trenutno domovi za starejše v Radljah, Črnečah, Slovenj Gradcu, na Prevaljah in v Šentjanžu pri Dravogradu.

Koroški dom starostnikov, ki že ima omenjeni enoti v Črnečah in Slovenj Gradcu, medtem na Ravnah na Koroškem načrtuje gradnjo centra skupnostnih storitev KO-RA. Še letos naj bi se začela gradnja prve faze, ki predvideva obnovo gradu Javornik in gradnjo prizidka s 35 posteljami za začasno namestitev. V drugi fazi pa naj bi zgradili dom starostnikov z od 60 do 80 posteljam.

Dogodki