V Mežiški dolini pričeli z odvzemom krvi za določitev vsebnosti svinca

V zgornji Mežiški dolini je v preteklih 15-letih potekal program sanacije okolja z namenom zmanjšanja izpostavljenosti prebivalstva svincu

V okviru programa so redno spremljali vsebnosti svinca v krvi otrok, ki se je v povprečju v tem obdobju precej znižala. V letošnjem letu zopet izvajajo prevalenčno študijo obremenjenosti otrok Mežiške doline s svincem.

V okviru študije so na odvzem vzorcev krvi za določitev vsebnosti svinca povabili otroke v starosti od 1 do 6 let ter devetletnike iz Zgornje Mežiške doline in triletnike iz Spodnje Mežiške doline.

Vabilo so poslali skoraj 700 otrokom iz vseh štirih občin Mežiške doline. Včeraj, 23. 5. 2023, so se pričeli odvzemi vzorcev krvi, ki potekajo v enotah Diagnostičnega laboratorija Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem – v Zdravstveni postaji (ZP) Črna na Koroškem, v ZP Mežica, v ZP Prevalje ter na Ravnah do 9. 6. 2023.

Starše otrok, ki so prejeli vabilo na odvzem krvi, vljudno naprošajo, da se odzovejo povabilu in pripeljejo otroka v laboratorij lokalne zdravstvene postaje v terminu, zapisanem v vabilu. Na ta način bodo pridobili informacijo, v kolikšni meri je svincu iz okolja izpostavljen njihov otrok in v primeru povišanih vrednosti tudi lažje ustrezno ukrepali.

V kolikor otrok pričakovanega vabila ni prejel ali termin ni ustrezen, prosijo, da kontaktirajo NIJZ Območno enoto Ravne, kontaktna št. 041 654 455 ali helena.pavlic@nijz.si, za uskladitev termina.

Upajo na čim boljšo udeležbo, saj bodo rezultati študije tudi osnova za nadaljnje sanacijske ukrepe v Zgornji Mežiški dolini.

Za vabljene v letošnjem letu Geološki zavod Slovenije ponuja še posebno možnost brezplačne analize hišnega prahu iz gospodinjstva. Dovolj je, da ob odvzemu krvi oddajo polno vrečko prahu iz sesalnika, zato naj vrečke iz sesalnika ne zavržejo prehitro. Natančnejša navodila so priložena vabilu.

Video posnetek, v katerem Mici in Bica vabita otroke na odvzem si oglejte TUKAJ.

Besedilo: NIJZ Ravne na Koroškem

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments