Search
Close this search box.

V Mežiški dolini opozarjajo, da ob izteku sanacijskega programa svinec iz doline ne bo izginil

Z letom 2022 se izteka 15-letni program sanacije s težkimi kovinami obremenjene Zgornje Mežiške doline, na NIJZ pa ob tem opozarjajo, da svinec s tem iz doline ne bo izginil. Tam ostaja tudi svinčena industrija, kar pomeni nadaljnjo nevarnost za zdravje ljudi. Ob mednarodnem tednu preprečevanja zastrupitev s svincem sicer poteka več aktivnosti.

Med 24. in 30. oktobrom poteka 9. mednarodni teden preprečevanja zastrupitev s svincem. Ob tem bo Svetovna zdravstvena organizacija predstavila nove smernice za klinično obravnavo v primeru izpostavljenosti svincu. Predstavitvi bodo prisluhnili tudi sodelavci ravenske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki spremljajo obremenjenost s svincem pri otrocih in mladostniki v Zgornji Mežiški dolini.

Zgornja Mežiška dolina je s težkimi kovinami obremenjena predvsem zaradi preteklega rudarjenja v mežiškem rudniku svinca in cinka, poleg tega na območju še danes deluje s svincem povezana industrija. Pomemben mejnik v sanaciji okolja je bilo leto 2007, ko je država s 15-letnim programom sistematično pristopila k reševanju problematike izpostavljenosti prebivalcev svincu.

Ta program pa se bo z letom 2022 iztekel. Po oceni NIJZ je prinesel precej pozitivnih učinkov, po drugi strani pa razkril nove probleme. “Zaenkrat kaže, da bo program dokaj uspešno izveden in bodo večinoma izpolnjeni zastavljeni cilji,” so v današnjem sporočilu za javnost ob mednarodnem tednu zapisali pri ravenski območni enoti NIJZ.

Ob tem pa so opozorili, da svinec s tem iz okolja Zgornje Mežiške doline ne bo izginil in da tam ostaja svinčena industrija, ki po navedbah NIJZ načrtuje celo širitev. “To predstavlja nadaljnjo nevarnost za zdravje lokalnega prebivalstva ter izziv za področje javnega zdravja in širše skupnosti,” so poudarili na NIJZ, kjer bodo ob letošnjem mednarodnem tednu izvajali aktivnosti, s katerimi opozarjajo na problematiko obremenjenosti okolja Zgornje Mežiške doline s svincem.

Svinec je toksična kovina, ki je v svetu razširjena in ima številne škodljive vplive. Posebno nevaren je za mlajše, ki zaradi načina obnašanja v telo vnašajo več svinca kot drugi in so na škodljive učinke svinca tudi bolj občutljivi.

Svinec v telesu nima nobene koristne funkcije, njegova prisotnost v telesu škodi zdravju tudi v najnižjih koncentracijah. “Zato bi si želeli, da svinca v telesu ne bi imeli, zaradi njegove obsežne uporabe v preteklosti in tudi sedanjosti pa je to v praksi skoraj nedosegljivo. V okoljih, kjer je bila in še je prisotna svinčena industrija, je izpostavljenost še toliko težje preprečiti,” so zapisali pri ravenski območni enoti NIJZ.

Letošnji cilji mednarodnega tedna so osveščati o posledicah izpostavljenosti svincu, poudariti želijo prizadevanja držav in partnerjev za preprečevanje izpostavljenosti otrok svincu in spodbuditi države k nadaljnjim regulativnim ukrepom za odpravo svinčenih barv.

Izpostavljenost svincu je javnozdravstveni problem po vsem svetu. Pomembno je, tako navajajo pri NIJZ, da imajo vsi sodelujoči v sistemu zdravstvenega varstva na voljo sodobne, na dokazih temelječe smernice za ugotavljanje dejavnikov tveganja za izpostavljenost svincu, preprečevanje te izpostavljenosti ter diagnosticiranje in obravnavo v primeru zastrupitve s svincem. Zato bodo tudi sodelavci NIJZ prisluhnili predstavitvi novih smernic Svetovne zdravstvene organizacije.

Že doslej pa so se na ravenski območni enoti NIJZ ravnali po protokolih, določenih za otroke, pri katerih ugotovijo sto ali več mikrogramov svinca v litru krvi. Ti otroci so deležni posebne obravnave. Med drugim oddajo dodatne, kontrolne vzorce krvi, imajo možnost pregleda pri nevropediatru, vsem ponudijo obisk na domu in svetovanje glede možnih vzrokov za prisotnost svinca v krvi otrok, možno je tudi vzorčenje tal in vrtnin, je z STA pojasnil Matej Ivartnik z ravenske enote NIJZ.

Dogodki

Z letom 2022 se izteka 15-letni program sanacije s težkimi kovinami obremenjene Zgornje Mežiške doline, na NIJZ pa ob tem opozarjajo, da svinec s tem iz doline ne bo izginil. Tam ostaja tudi svinčena industrija, kar pomeni nadaljnjo nevarnost za zdravje ljudi. Ob mednarodnem tednu preprečevanja zastrupitev s svincem sicer poteka več aktivnosti.