Search
Close this search box.

V Mežici združili moči in oblekli 13 dreves (FOTO in VIDEO)

Barvita Mežica - 13 dreves, trinajst zgodb in množica ustvarjalcev, ki so združili moči v projektu "Skupaj obarvajmo Mežico" in s tem poskrbeli, da središče Mežice te dni žari v pisanih in raznolikih barvanih odtenkih, ki poleg cvetočih Japonskih češenj dajejo samemu mestu še dodaten čar in kar vabijo, da ga obiščemo.

V petek, 26. 4. 2019, je v Mežici potekala prireditev “Skupaj obarvajmo Mežico”, ki je del istoimenskega projekta, katerega pobudnica in vodja je Tatjana Smuk iz Medgeneracijskega centra Mežica. V okviru projekta so različna društva, članice Medgeneracijskega centra Mežica (MCM), posamezniki, vrtec in šola … v pisano blago oblekli 13 dreves.

Z besedami: »V slogi je moč. Več glav, več ve. Važno je sodelovati in ne zmagati«, je nas na začetku prireditve nagovoril Peter Perutzzi in dodal: »Vsi ti reki in še kakšen zraven, predstavljajo bistvo projekta »Skupaj obarvajmo Mežico«, s katerim smo želeli povezati društva, organizacije in skupine z najrazličnejšimi zanimanji, s posebnim poudarkom na medgeneracijskem sodelovanju.«

Pri projektu “Skupaj obarvajmo Mežico” so združili moči: Medgeneracijski center Mežica, Osnovna šola Mežica, Vrtec Mežica, IKDM Perkmandelci, Turistično društvo Mežica in ustvarjalna skupina “Dimke”.

Pred vodenim sprehodom skozi obarvan drevored, ki se ga je med drugim udeležil tudi mežiški župan Dušan Krebel, so nam zapeli in zaplesali otroci iz Vrtca Mežica.

Video: Nastop otrok iz Vrtca Mežica



Barvita drevesa, mimo katerih nas je včeraj popeljal Peter Perutzzi in nam predstavil njihove zgodbe, so na ogled po poti med Občino Mežica, kjer je v občinski grb oblečeno eno drevo. Na promenadi od Merkatorja proti Zdravstvenemu domu so barvita 3 drevesa, eno je pri prodajalni Ostržek, pri OŠ Mežica pa so se učenci z mentorico Katjo Krejan potrudili in sami v barve odeli kar 3 drevesa. Najmlajši občani Mežice, otroci iz Vrtca Mežica, so okrasili dve drevesi, ki sta poleg še dveh na ogled v parku pred vilo, zgodbo »Barvite Mežice« pa zaključuje drevo preoblečeno v čebele, za katerega so obleko izdelale članice MCM.

Prvo drevo je odeto v grb Občine Mežica, ki so ga izdelale Tatjana, Mira in Alojzija iz MCM

Prvo drevo je odeto v grb Občine Mežica, ki so ga izdelale Tatjana, Mira in Alojzija iz MCM. Kot smo izvedeli od Petra, ima grb Občine Mežica v osnovi svetlo modro polje, ki je postavljeno na spodnje sivo polje, v katerem je veliko svetlo zeleno polje, ki predstavlja celoten prostor Občine Mežica, neposredno pa tudi goro Peco. Okrog tega polja je pravilno razporejenih pet manjših temno zelenih polj, ki predstavljajo pet okoliških hribov, ki obdajajo Mežico. Na vrhu krožne kompozicije je stilizirana podoba Kralja Matjaža, ki je simbol Mežice, na osrednjem zelenem polju pa so prekrižana rudarska kladiva.

V sklopu treh dreves na promenadi od Merkatorja proti Zdravstvenemu domu, je v spomladanske barve oblečeno drevo, ki je delo članic učne skupine slovenskega jezika, ki deluje v okviru MCM. Drevo ponazarja pomlad kot simbol preporoda in novega začetka, s čimer so se poistovetile tudi avtorice spomladanskega izdelka, ki so se v Mežico preselile pred kratkim in začele tukaj živeti na novo.

VIDEO: Za dobro vzdušje sta z odlično glasbo poskrbela domačina Jani in Matevž Orešnik

Barvita Mežica. V Občina Mežica so oblekli drevesa.

Objavil/a Koroške Novice dne Petek, 26. april 2019

Barvita Mežica – 13 dreves, trinajst zgodb in množica ustvarjalcev, ki so združili moči v projektu “Skupaj obarvajmo Mežico” in s tem poskrbeli, da središče Mežice te dni žari v pisanih in raznolikih barvanih odtenkih, ki poleg cvetočih Japonskih češenj dajejo samemu mestu še dodaten čar in kar vabijo, da ga obiščemo.

Pred Osnovno šolo Mežica smo si ogledali tri barvita drevesa, ki v teh dneh poleg cvetočih Japonskih češenj krasijo tamkajšnje dvorišče. Učenke pa so nam zapele tudi šolsko himno.

V parku pred vilo sta med drugim na ogled tudi dve drevesi, za kateri so oblačili izdelali otroci iz Vrtca Mežica, ob pomoči staršev in vzgojiteljic. Najmlajši, ki sodijo v starostno skupino od enega do treh let, so iz blaga izdelali domiselno razglednico Mežice, pri kateri so uporabili tudi nogavice. na njej pa najdemo Mežo, Peco s Kraljem Matjažem, zeleno naravo … Otroci iz druge starostne skupine, stari od tri do šest let, pa so na izviren način na drevesu ponazorili stare igre in rudarstvo.

Krog smo sklenili s postankom pri drevesu, ki ponazarja čebele in učno čebelarsko pot, ki so jo v Občini Mežica uredili konec lanskega leta, in sicer v okviru projekta »MED-O-VITA«. Krožna učna čebelarska pot, ki je urejena s tablami, katerih avtor je znan slovenski risar Korošec Ciril Horjak, prikazuje pomen čebel in čebelarstva ter zgodovino čebelarstva v Mežiški dolini, s poudarkom na varstvu naravne, kulturne in zgodovinske dediščine.

Pri tem naj še omenimo, da je od prvega aprila naprej v Mežici ponovno na ogled bogata Gallobova čebelarska zbirka. Vodeni ogledi so na voljo do 30. 9. 2019, vsak četrtek od 17.00 do 18.00 ure, skupinski ogledi pa izven navedenega termina po predhodni najavi na telefonsko številko 030 604 087 (Pavel Praper) ali 02 82 79 350 (Občina Mežica). Po zanimivi zbirki, ki prikazuje zgodovino čebelarjenja v Mežiški dolini, vas bo popeljal izkušen čebelar, ob zaključku ogleda pa boste lahko kupili med in druge medene izdelke.

Dogodki

Barvita Mežica - 13 dreves, trinajst zgodb in množica ustvarjalcev, ki so združili moči v projektu "Skupaj obarvajmo Mežico" in s tem poskrbeli, da središče Mežice te dni žari v pisanih in raznolikih barvanih odtenkih, ki poleg cvetočih Japonskih češenj dajejo samemu mestu še dodaten čar in kar vabijo, da ga obiščemo.