Search
Close this search box.

V Mežici vas bodo štirikolesniki popeljali v kresno noč

V soboto, 22. junija 2019 ob 9. 30 uri bo v Mežici skupinska vožnja in blagoslov štirikolesnikov, ob 20. uri pa knapovški kresni večer.

Bliža se poletni solsticij oziroma kresna noč, ki označuje začetek poletja. Dan bo takrat najdaljši, noč pa najkrajša. Od poletnega solsticija dalje sonce pojema, zato so naši predniki verjeli, da ogenj, ki se zakuri na kresno noč, pomaga soncu ohraniti njegovo moč. Kresove so netili na vrhovih hribov, čim bliže nebu, nato so okoli ognja peli in plesali. Kres pa so v preteklosti praznovali tudi mežiški rudarji.

V soboto, 22. junija 2019 ob 20. uri bo pred Narodnim domom v Mežici knapovški kresni večer. Sprostili se boste lahko ob zvokih glasbe Pihalnega orkestra Rudnika Mežica in Moškega pevskega zbora Mežiški knapi.

V Mežici pa bo dogajalo že zjutraj. Klub Mežiški ruševci organizira druženje, skupinsko vožnjo in blagoslov štirikolesnikov. Zbrali se bodo ob 9. 30 uri pred barom Peca v Mežici. Ob 11. uri bo organizirana skupinska vožnja po okoliških krajih, ob 13. uri pa bo na koči ruševec zbor in blagoslov štirikolesnikov. Sledilo bo druženje, za hrano in pijačo bodo poskrbeli, po želji pa se boste lahko tudi kasneje popeljali po okoliških krajih. Organizatorji vabijo na druženje tudi ob večernih urah, možna pa je tudi postavitev šotorov, za tiste, ki želijo tam prespati.

V Mežici pa bo dogajalo že v petek, 21. junija 2019. Na Turistični kmetiji Vojak Jakopič bo zdaj že tradicionalno štehvanje, ki ga organizira Konjerejsko društvo Poljana – Prevalje. Več o dogodku si lahko preberete TUKAJ.

Dogodki