Search
Close this search box.

V Mežici spregovorili o pomenu gasilstva na Koroškem

Naloge gasilskih društev danes obsegajo ukrepanje in reševanje v veliko večjem spektru nesreč, kot je zgolj gašenje in reševanje v primeru požarov, čeprav je tudi zadnjih kljub razviti preventivni dejavnosti še vedno preveč. Poleg tega so v številnih slovenskih krajih prav gasilska društva tista, ki združujejo in povezujejo občane tudi pri dejavnostih na kulturnem, družabnem in humanitarnem področju. Gasilstvo tako za mnoge ljudi pomeni socialno oporo in solidarno, nesebično pomoč ob vsakršni nesreči. Zato so Socialni demokrati Mežiške doline o tem pomembnemu poslanstvu, ki je prav v Sloveniji edinstveno po svoji organiziranosti in številčnosti, 29. maja 2017 organizirali okroglo mizo z naslovom »Delovanje gasilstva v Mežiški dolini« v Medgeneracijskem centru Mežica, ki bo kmalu na široko odprl svoja vrata za kakovostno preživljanje časa in najrazličnejše dejavnosti za vse generacije. 

Na okrogli mizi so sodelovali ministrica za obrambo Andreja Katič, direktor Urada Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But, Alan Matijevič z Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje – izpostava Slovenj Gradec,  poveljnik GZ Mežiške doline Slavko Gregor in  direktor Koroškega gasilskega zavoda Ravne na Koroškem Franc Juteršek. Poseben poudarek je bil namenjen prav prostovoljstvu, ki je v Republiki Sloveniji ključni steber v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Po predstavitvi delovanja gasilstva v Mežiški dolini je ministrica za obrambo poudarila, da jo veseli podatek, da je vsak štirideseti slovenski državljan oziroma državljanka prostovoljec oziroma prostovoljka, vključen v operativno delo na področju zaščite in reševanja, kar predstavlja izjemen uspeh v evropskem in svetovnem merilu. “Zato moramo storiti vse, da to veliko primerjalno prednost ohranimo in jo razvijamo naprej, še posebej glede na spremenjene varnostne okoliščine v mednarodnem okolju,” je dejala ministrica. Ob tem je še spomnila, da je posebej pomembno dobro sodelovanje Civilne zaščite, enega od treh stebrov sistema nacionalne varnosti, z vojsko in policijo. Ob neprecenljivi vlogi prostovoljcev mora namreč država s svojim sistemom vendarle odigrati ključno vlogo pri zagotavljanju miru in varnosti svojim državljankam in državljanom. 

Jani Prednik iz SD Mežiške doline je poudaril, da smo vsi skupaj ponosni na naše gasilce, ki nesebično priskočijo na pomoč, ko rešujejo življenja ali našo lastnino. Dejal je: “Počutimo se dolžni javno spregovoriti in osvetliti delovanje gasilstva v Mežiški dolini ter se gasilcem in gasilkam ob tem zahvaliti za vso požrtvovalnost in domoljubje.” 

Po končani okrogli mizi se je ministrica ustavila še na Prevaljah, kjer si je ogledala novo gasilsko vozilo tamkajšnjega PGD Prevalje.

 

FOTO: Aleksander Ocepek

 

Po končani okrogli mizi se je ministrica ustavila še na Prevaljah, kjer si je ogledala novo gasilsko vozilo tamkajšnjega PGD Prevalje.

 

Dogodki