Search
Close this search box.

V Mežici pripravljajo diskusijski večer s kandidati lokalnih volitev in drugimi gosti na temo “Mladinski prostor”

V Mežici bo potekal diskusijski večer predvolilnega srečanja kandidatov lokalnih volitev in ostalih gostov na temo mladinski prostor v občini Mežica.

Diskusijski večer, ki ga bodo organizirali člani Mladinskega društva Kulturna kibla, je del (zadnje) akcije v okviru interakcijske delavnice ”A smo za mlad plac?”, ki je bila v Mežici izvedena 24. 9. 2022, in sicer v sodelovanju z društvom raum AU. Udeleženci so preko delavnice v lokalnem prostoru izpostavili aktualno problematiko, ki se navezuje predvsem na mlade, ki izražajo močno potrebo po javnem mladinskem prostoru. Obenem pa so širšo publiko, predvsem pa mlade aktivirali, da lahko s participacijo na takšnih delavnicah izrazijo svoje mnenje in proaktivno prispevajo svoj glas za boljši položaj mladine v lokalnem kraju.

Gostje pogovora, ki se ga lahko udeležite 11 novembra 2022 ob 18:00 v mali dvorani Narodnega doma Mežica, bodo:

  • Dušan Krebel, župan občine Mežica,
  • Aleksander Praper, predsednik Komisije za mlade in šport v Mežici,
  • Borut Bončina, urbanist,
  • Irena Pirtovšek Mazej, kandidatka za županjo
  • Mark Maze, kandidat za župana
  • Franjo Hercog, kandidat za župana

“Namen diskusije, ki jo bo vodila je izpostaviti problem mladinskih prostorov v manjših krajih. Tema se tiče mladine in mladinskih prostorov, sprejemanja mladinskih kultur v majhnih krajih itd. Želimo poizvedeti, kakšno mnenje o mladinskih prostorih imajo ključni akterji v našem okolju (župan, urbanist, predsednik Komisije za mlade in šport, mladinski delavci itd.) Kaj lahko na podlagi dolgoletnih izkušenj povejo in kaj ugotavljajo, da so danes konkretni problemi pri vzpostavitvi mladinskih centrov oz. prostorov. Kakšne pravzaprav so potrebe mladih? Mladi se morajo v teh letih družiti, socializirati, ustvarjati povezave, graditi odnose itd. Pomembno je, da imajo podporo v svoji skupnosti, v občini iz katere prihajajo. Torej kaj lahko mladim takšno lokalno okolje ponudi, kaj jim omogoča in kakšne priložnosti za osebnostno rast jim nudi,” so pred dogodkom zapisali člani Mladinskega društva Kulturna kibla, ki menijo da se morajo mladi v teh letih družiti, socializirati, ustvarjati povezave, graditi odnose itd.

“Člani Mladinskega društva Kulturna kibla ugotavljamo, da je obseg tega problema v našem okolju velik. Diskusijski večer bomo izvedli v predvolilnem času lokalnih volitev, saj želimo nakazati tudi na vprašanje, ali smo mladi ”uslišani” samo takrat kadar potekajo volitve. Pomembno se nam zdi, da se letošnji kandidati lokalnih volitev opredelijo kaj bodo konkretno naredili za mlade v občini Mežica in ali lahko pričakujemo ”ustanovitev” mladinskega prostora v prihajajočem mandatu,” so dodali.

Kot ob tem izpostavljajo člani društva, je to dolgoleten problem v njihovem kraju, ker mladi nimajo fizičnega prostora, kjer bi se družili, vzpostavili skupnost, imeli varen prostor, kamor bi se lahko zatekli itd. “Opažamo, da je v Mežici ogromno mladih, ki se že po osnovni šoli ”zatečejo” v gostilne, in vsi vemo, kaj to prinaša s sabo. Ugotavljamo, da večina mladih iz naše občine, ki se izobražuje v večjih mestih, tam tudi ostane,” poudarjajo. Bi lahko z vzpostavitvijo mladinskega prostora preprečili odhod mladih oz. preprečili ”beg možganov”?, se ob tem sprašujejo organizatorji dogodka, ki želijo širši skupnosti pokazati, da mladi v občini Mežica potrebujejo mladinski prostor.

Želimo doseči, da bodo gostje pogovora na podlagi dolgoletnih izkušenj iz okolja, iz katerega prihajajo, izpostavili pomembne argumente, zakaj menijo, da je takšen prostor na splošno pomemben v današnji družbi. Cilj diskusijskega večera je izpostaviti problematiko, ki se tiče celotne lokalne skupnosti in predstaviti interakcijsko delavnico, ki smo jo izvedli člani Mladinskega društva Kulturna kibla,” so sporočili iz društva.

Diskusijo bo vodila Liza Kožar, nekdanja predsednica Kluba koroških študentov, Ravne na Koroškem. Povezavo do dogdoka pa najdete TUKAJ.

Dogodki

V Mežici bo potekal diskusijski večer predvolilnega srečanja kandidatov lokalnih volitev in ostalih gostov na temo mladinski prostor v občini Mežica.