Search
Close this search box.

V Mežici postavili tretji montažni most, črnjansko krožišče bo spet z asfaltom

V mežiški občini so s pomočjo češke vojske postavili tretji montažni most, ki ga bodo uradno odprli predvidoma v sredo. Skoraj ves dan v sredo pa bo za promet zaprto središče Črne na Koroškem, saj bodo asfaltirali krožišče. S tem bodo predvsem zmanjšali prašenje v centru kraja, ki bo po načrtovanih jesenskih zasaditvah počasi dobival staro podobo.

Narasli vodotoki z ogromnimi količinami naplavin so v začetku avgusta več kot dva dni drli skozi Črno ter uničili cestno in ostalo infrastrukturo in številne objekte. Več kot mesec dni po ujmi bodo v središču Črne v sredo naposled asfaltirali razdejano cesto tamkajšnjega Plečnikovega krožišča.

Kot so sporočili z Občine Črna na Koroškem, bo središče Črne zato popolnoma zaprto za promet v sredo med 8. in 17. uro. Obvoz bo možen po cesti Črna-Podpeca-Štenge-Mežica ali za Rešerjem proti Slemenu, avtomobile bo možno pustiti tudi izven centra Črne, so dodali.

Predvsem bo po asfaltiranju manj prašenja v središču kraja, je za STA dejala županja Črne Romana Lesjak. Prav zaradi prašenja je agencija za okolje po ujmi v središču Črne postavila merilnik prašnih delcev PM10 v zraku, a rezultati meritev uradno še niso znani.

V drugi polovici septembra in v začetku oktobra bodo nato cvetličarji v obliki donacije poskrbeli tudi za zasaditve vrtnic v središču Črne in sčasoma bo center “blizu stare podobe”, je dejala županja.

Medtem v Črni še vedno opozarjajo, da nimajo zadosti težke mehanizacije za vsa potrebna dela, in da tudi ni dovolj delavcev, ki znajo upravljati tovrstne stroje. Prav tako po besedah županje vztrajajo pri zahtevi, da se v Črni vzpostavi tehnična pisarna, od katere ne nameravajo odstopiti.

Potem ko so v tej občini dobili prvi montažni most po ujmi, ki so ga na Pristavi postavili češki vojaki, v prihodnjih tednih pričakujejo še dva. Oba bodo s tujo pomočjo postavili v Žerjavu.

V občini Mežica pa so doslej postavili tri montažne mostove. Prvega so v Mežici postavili slovenski vojaki skupaj z makedonskimi, za promet pa je odprt od 14. avgusta. Odprt je tudi že montažni most na Marholčevih ridah, ki so ga postavljali Poljaki.

Češki vojaki pa so postavili most pri Šumahu, kjer pa je potrebno dobro nasuti še del brežine. Uradno odprtje bo predvidoma v sredo, je za STA povedal župan Občine Mežica Mark Maze. Zaradi postavljanja tega mostu je bil še v ponedeljek prekinjen tudi avtobusni promet med Mežico in Poljano in tako onemogočen prevoz dijakov iz Črne in Mežice proti Ravnam na Koroškem in naprej.

V Mežici, kjer je narasla Meža uničila vse mostove, bi sicer po županovih besedah potrebovali še najmanj en montažni most. Po grobih in še neuradnih podatkih je ujma v občini Mežica povzročila za okoli 96 milijonov evrov škode. Stroški intervencij pa so po podatkih župana znašali nekaj manj kot sedem milijonov evrov (z DDV).

Medtem župani občin Mežiške doline in Dravograda še vedno čakajo na nadaljnja navodila glede ravnanja z naplavljenim muljem. Predvidoma naj bi jim pristojni rezultate dodatnih analiz vzorcev mulja in naplavin ter predloge ukrepov predstavili ta teden, nato pa naj bi z vsem seznanili tudi javnost.

Državni sekretar Boštjan Šefic je ob sobotnem obisku Koroške v zvezi s tem poudaril, da velik del mulja ni nevaren in ni škodljiv, del pa zagotovo je. Je pa opozoril, da še vedno niso od občin dobili vseh podatkov glede mulja in lokacij, kje je ta zdaj zbran. Opozoril je, da je lahko kontaminiran mulj tudi nevaren odpadek in zato terja posebno ravnanje.

Dogodki

V mežiški občini so s pomočjo češke vojske postavili tretji montažni most, ki ga bodo uradno odprli predvidoma v sredo. Skoraj ves dan v sredo pa bo za promet zaprto središče Črne na Koroškem, saj bodo asfaltirali krožišče. S tem bodo predvsem zmanjšali prašenje v centru kraja, ki bo po načrtovanih jesenskih zasaditvah počasi dobival staro podobo.