Search
Close this search box.

V Metalu prehiteli sindikat – zbori delavcev že potekajo

V slovenskem jeklarstvu prihaja do vse odločnejših zahtev po dvigu plač oziroma spremembah plačnega sistema. Sindikati zaposlenih v družbah skupine SIJ – Slovenska industrija jekla zahtevajo 10-odstotno zvišanje plač in pričakujejo pogajanja z upravo. Če dogovora ne bo, je možna tudi stavka. Zbore delavcev, kjer bi sindikat odločil o nadaljnem ukrepanju, so načrtovali za konec meseca. Zdaj pa je sindikat prehitelo vodstvo družbe, ki je zbore sklicalo že danes.

Na nepravilnosti so začeli opozarjati po objavi podatkov o lanskoletnem dobrem poslovanju družbe. Med posameznimi družbami skupine prihaja tudi do velikih razlik med plačami. Tako je bila povprečna plača delavca v Metalu Ravne  v zadnjih 3 mesecih 1776 €, v Acroni Jesenice pa je bila povprečna plača za enakovredno delo dobrih 2000 €. Uprava skupine SIJ na to odgovarja, da so povprečne plače v obeh družbah nad povprečjem regije in nad povprečjem v državi, prav tako so med višjimi v panogi. Skupina SIJ tudi omogoča številne ugodnosti svojim zaposlenim in jim izplačuje obdobne nagrade.

Sindikati zaposlenih v SIJ s temi pojasnili niso zadovoljni. Zahtevali so poenotenje plač za primerljiva delovna mesta v družbah skupine SIJ, kot odziv na to, pa naj bi – po navedbah sindikata – uprava ukinila določene ugodnosti. Poleg poenotenja plač zahtevajo še ustrezno podjetniško kolektivno pogodbo in izplačilo polnega regresa do konca maja.

Pogajanja naj bi stekla 24. maja. Če z njimi ne bi dosegli dogovora, je sindikat napovedal sklic zborov delavcev, kjer bi le-te seznanili z dogajanjem ter se odločili o morebitni stavki. Zbori delavcev naj bi potekali zadnje dni v maju, toda Metal Ravne je sindikate prehitel. Zbor delavcev je sklical že danes, nadaljevali pa se bodo še jutri.

Dogodki