Search
Close this search box.

V Ljubljani zagorelo v večjem skladišču v Šentvidu. NIJZ zaradi požara svetuje izogibanje onesnaženemu okolju (FOTO)

Ponoči je zagorelo na Plemljevi ulici v Šentvidu v Ljubljani. Gašenje še vedno poteka, so pa gasilci preprečili širjenje požara. V zrak se še dviga močan temen dim. Na delu je več kot 150 gasilcev. Aktivirali so tudi državni ekološki laboratorij, ki je zaznal povečanje trdih delcev v zraku, drugih strupenih snovi pa zaenkrat niso izmerili.

V Gasilski brigadi Ljubljana so na Facebooku zapisali še, da so gasilci primarno preprečili širjenje požara na celoten objekt in na pisarniški del.

Požar se je s palet, naloženih ob objektu, razširil v notranjost objekta, v katerem ima skladišča več podjetij, tudi trgovsko podjetje z gumami, poroča Uprava za zaščito in reševanje. V stavbi po prvih podatkih policije ni bilo oseb.

Na območju posredujejo gasilci Gasilske brigade Ljubljana in več prostovoljnih gasilskih društev, gašenje še poteka. Policijska uprava v Ljubljani je sporočila, da so bili o požaru obveščeni nekaj po 4. uri, kraj so zavarovali in zbirajo obvestila.

Gre za požar večjega obsega, zaradi česar se je dim razširil na širše območje.

Vse okoliške stanovalce policija naproša, naj ostanejo v zaprtih stanovanjih in naj ne odpirajo oken. Vse tudi prosijo, da ne ovirajo dela intervencijskih služb in naj se po nepotrebnem ne zadržujejo v bližini požara.

Zaradi odstranjevanja posledic požara je oviran promet na Tacenski in Miheličevi cesti. Na prometnoinformacijskem centru voznikom priporočajo Obvozno cesto.

Ko bodo na kraju vzpostavljeni ustrezni pogoji, bodo kriminalisti pričeli z ogledom in ugotavljanjem vzroka požara, so še sporočili.

NIJZ zaradi požara v Vižmarjah svetuje izogibanje onesnaženemu okolju

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prebivalcem svetuje, naj se izogibajo onesnaženemu okolju, dokler območje požara ne bo očiščeno. Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, pa naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

NIJZ svetuje, naj se prebivalci izogibajo vdihovanju dima ter preprečijo vstop dima v notranje prostore. Gasilci pa svetujejo, da se okoliški prebivalci zaradi onesnaženosti zraka zadržujejo doma in zapirajo okna, so objavili na spletni strani NIJZ.

NIJZ osebam, ki so bile izpostavljene snovem, ki so nastajale pri požaru, svetuje, naj odstranijo prah in onesnaženo obleko ter jo shranijo v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo naj operejo z milom in velikimi količinami vode. Nato se naj obrišejo in ponovno izperejo. Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Svetujejo tudi, da se onesnaženemu okolju izogibajo, dokler ta območja niso očiščena. Če je mogoče, naj preprečijo raznos pepela v neonesnažena območja, tako da zamenjajo obutev, uporabljajo predpražnik in očistijo tačke domačim živalim.

Okoliški prebivalci naj se izogibajo dotikanju izpostavljenih površin in tekočin, ki so povezane s požarom. NIJZ pa priporoča tudi čiščenje površin, ki jih je dosegel dim.

Za lastnike kapnic velja, da pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode. Glede uporabe pitne vode pa naj prebivalci upoštevajo priporočila upravljavca vodovoda oz. Uprave za zaščito in reševanje, so še zapisali na spletu.

Dogodki

Ponoči je zagorelo na Plemljevi ulici v Šentvidu v Ljubljani. Gašenje še vedno poteka, so pa gasilci preprečili širjenje požara. V zrak se še dviga močan temen dim. Na delu je več kot 150 gasilcev. Aktivirali so tudi državni ekološki laboratorij, ki je zaznal povečanje trdih delcev v zraku, drugih strupenih snovi pa zaenkrat niso izmerili.