Search
Close this search box.

V Libeličah uradno predali namenu Bičivnek (FOTO)

Minula sobota je bila za Libeličane nekaj posebnega. Zaznamovalo je ni samo lepo vreme, ampak tudi otvoritev večnamenskega objekta, ki so ga zgradili s skupnimi močmi.

Že v letu 2020 je občina Dravograd del proračuna namenila posameznim krajevnim skupnostim. Izvajali so tako imenovani participativni način. To pomeni, da so s pridobljenimi sredstvi razpolagali sami in jih namenili za objekte, ki so si jih izbrali.

Libeličani so se med več predlogi odločili, da na igrišču na Gorčah star kontejner z nadstreškom nadomestijo z novim objektom. Dveletno participativno dodeljena sredstva (30.000 €) niso zadoščala za načrtovano gradnjo, zato so se obrnili na krajevna društva, da pomagajo pri financiranju in izgradnji. Naleteli so na pozitiven odziv in KPD Libeliče, PGD Libeliče ter ŠD Libeliče so pristopili k skupni izgradnji. Odločili so se za obliko in namensko rabo objekta. Skratka, preko društev bodo lahko krajani ta objekt tudi uporabljali.

V letu 2020 so podrli staro »uto« in pričeli z gradnjo, 18. septembra, v soboto, 26.junija 2021 pa so objekt dali v uporabo.

Opravljenih je bil 120 delovnih dni, 2000 ur prostovoljnega dela in 60.000 € porabljenih sredstev. Za pomoč so poprosili tudi domače obrtnike in podjetnike ter tudi nekatere izven kraja. Res so za izgradnjo »kup stopli« in uspeli. Seveda niso pozabili na otroška igrala, ki so v kraju še kako potrebna ter na progo za balinanje.

Na uradni otvoritvi so za kulturni program poskrbeli domači pevci. Skupaj so zapeli člani otroškega pevskega zbora OŠ Libeliče in Mešani pevski zbor Libeliče. Dirigentsko palico pa sta v roke prijela Anita Kordež Grögl in Janez Štrekelj. Voditelja proslave sta bila Lana in Nej, ter znova dokazala, da to obvladata.

Ena od pomembnih stvari pa je bilo tudi poimenovanje nove pridobitve. Preko socialnih omrežij so pozvali krajane, naj predlagajo kako se bo objekt imenoval. Izmed številnih predlogov so izbrali domače libeliško ime za čebelnjak »BIČIVNEK«.

Predsednik Sveta KS Libeliče Jože Pšeničnik je postregel s podatki o izgradnji ter se zahvalil vsem podpornikom in seveda tistim, ki so svoj prispevek dodali s fizičnim delom. Povzel je besede iz lokalnega glasila: »Libeličani vemo, da se s skupnimi močmi lahko premikajo tudi državne meje. Tudi tokrat se je pokazalo, da je uspeh dosegljiv le v slogi in pomoči vsakega posameznika in vseh skupaj!«

Navzoče je pozdravila tudi županja občine Dravograd Marijana Cigala in izkazala zadovoljstvo ter zahvalo zavzetosti Libeličanov pri ustvarjanja v svoji skupnosti. Posebej je izpostavila angažiranje predsednika Sveta KS Libeliče in vseh, ki so sodelovali tako in drugače. Skupaj so odkrili ploščo na stavbi in tako uradno krstili objekt za BIČIVNEK. Po uradnem delu so pridna in dela vajena dekleta navzoče postregla z dobrotami Zlatka Zalesnika, pa tudi kaj mokrega se je našlo. Objekt stoji, ob njem so otroška igrala ter proga za balinanje, veliko tega kar lahko pripomore k druženju krajanov in bogati javno življenje. Naj »šumi« v BIČIVNEKU!

Članek s povezavami do govorov najdete tudi na https://www.libelice.si/index.php/2021/06/28/bicivnek-dan-v-uporabo/.

Besedilo: Adrijan Zalesnik

Dogodki

Minula sobota je bila za Libeličane nekaj posebnega. Zaznamovalo je ni samo lepo vreme, ampak tudi otvoritev večnamenskega objekta, ki so ga zgradili s skupnimi močmi.