Search
Close this search box.

V Leku, ki je del Novartisa, so odprli prvi popolnoma avtomatiziran analitski laboratorij, največji te vrste v Novartisu (FOTO)

V Razvojnem centru Slovenija so ob obisku dr. Subodha Deshmukha, vodje Globalnega razvoja zdravil v Sandozu, kamor sodi tudi razvojni center v Ljubljani, slovesno odprli prvi popolnoma avtomatiziran analitski laboratorij. Nov laboratorij, ki je največji te vrste v celotnem Novartisu, je namenjen popolnoma avtomatizirani pripravi in analizi vzorcev končnih izdelkov. Z milijon evrov vredno naložbo v razvojni center tako Novartis nadaljuje z vlaganji v Sloveniji.

Popolnoma avtomatiziran analitski laboratorij, v katerem deluje pet robotskih naprav, predstavlja pomemben korak v razvoju družbe Novartis v smeri večje digitalizacije in avtomatizacije, ki prinaša številne prednosti tudi v razvojnih procesih.

»Ponosni smo, da velike korake na tem področju v razvoju delamo prav v Sloveniji. Z avtomatizacijo nekaterih korakov lahko pospešimo razvojne procese ter znižujemo stroške, kar je v generični farmacevtski industriji pomembno. Predvsem pa še dodatno povečujemo skladnost izvedbe s predpisanimi postopki, zmanjšujemo možnost človeških napak in skrbimo za še večjo varnost naših sodelavcev,« je povedal Bojan Mitrović, vodja Analitskega razvoja v Razvojnem centru Slovenija, in dodal, da se bodo ob novem načinu dela sodelavci lahko osredotočili na izvajanje procesov z večjo dodano vrednostjo. 

Razvojni center Slovenija je vodilni razvojni center za razvoj tehnološko zahtevnih izdelkov Sandozu, generičnem delu Novartisa, saj tukaj poteka četrtina vseh globalnih razvojnih projektov Sandoza. V zadnjih štirih letih so v Razvojnem centru Slovenija razvili in lansirali več kot 100 novih izdelkov. Pri tem prevladujejo zdravila za srčno-žilna obolenja in sladkorno bolezen, antiinfektivi, onkološka zdravila, zdravila za lajšanje in zdravljenje alergij, uroloških težav, bolezni prebavil, bolečine in nevroloških bolezni.

V Razvojnem centru Slovenija so v zadnjih štirih letih razvili in lansirali več kot 100 novih izdelkov za najpomembnejše svetovne trge.

V zadnjih nekaj letih so se vlaganja v Razvojni center Slovenija zelo povečala. Od leta 2015 do danes se je za okoli 20 odstotkov povečalo tudi število zaposlenih in danes v razvojnem centru dela več kot 330 sodelavcev, od tega je približno tretjina doktorjev znanosti.

V začetku septembra so v Razvojnem centru Slovenija odprli nove razvojne laboratorije, v katerih bodo lahko razvijali tudi zahtevne trdne in sterilne farmacevtske oblike za zdravljenje onkoloških obolenj. Z najnovejšo naložbo v Razvojni center Slovenija Novartis nadaljuje z vlaganji v Sloveniji. Od leta 2003 je v Sloveniji vložil že več kot 2,3 milijarde evrov, so še sporočili iz družbe Lek.

Besedilo: Lek d.d.

Dogodki