Search
Close this search box.

V laboratoriju razvili človeškemu zarodku podobne strukture

Znanstveniki so v laboratoriju razvili človeškemu zarodku podobne strukture ne da bi uporabili spermije, jajčne celice ali oploditev. To daje upanje raziskavam o spontanih splavih in prirojenih napakah, hkrati pa sproža nove etične pomisleke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Fotografija je simbolična

Več laboratorijev po svetu je v začetku leta objavilo študije, ki niso imele strokovne recenzije in v katerih so opisovali razvoj zgodnjim človeškim zarodkom podobnih struktur.

Skupina raziskovalcev pod vodstvom palestinskega znanstvenika Jacoba Hanne na izraelskem Weizmannovem inštitutu pa je sedaj objavila študijo s strokovno recenzijo v reviji Nature, v kateri opisuje, kako so človeške zarodne matične celice spodbudili k samoorganizaciji v model, ki spominja na zgodnji zarodek.

Nekateri znanstveniki so raziskavo pozdravili kot impresiven napredek, ki bi lahko pomagal pri odkrivanju skrivnosti negotovih zgodnjih faz nosečnosti, ko najpogosteje pride do spontanega splava.

Bo pa vsekakor znova odprla razprave o potrebi po bolj jasnih etičnih pravilih pri razvoju modelov človeških zarodkov v laboratoriju.

Po poročanju AFP so raziskovalci izkoristili sposobnost zarodnih matičnih celic, da se lahko razvijejo v katero koli vrsto tkiva ali celic.

Izdelali so modele zarodkov, stare do 14 dni, kar je zakonska meja za laboratorijske raziskave na človeških zarodkih v številnih državah in ko se začnejo razvijati organi, kot so možgani.

Raziskovalci pravijo, da se njihovo delo razlikuje od dela drugih skupin, ker uporabljajo kemično in ne gensko spremenjene embrionalne matične celice ter izdelujejo modele, ki so bolj podobni pravim človeškim zarodkom.

James Briscoe z britanskega inštituta Francis Crick je ocenil, da bi lahko bili ti modeli zaradi teh podobnosti bolj uporabni pri raziskavah spontanih splavov, prirojenih napak in neplodnosti.

Tako raziskovalci kot znanstveniki, ki ne sodelujejo pri tej študiji, pa so izpostavili, da modelov ne bi smeli obravnavati kot človeške zarodke. “Imajo zelo podobno strukturo, ki pa ni identična situaciji v maternici,” so izpostavili raziskovalci. Tudi stopnja uspešnosti pri ustvarjanju modelov je bila po njihovih navedbah nizka.

Kljub temu so “v nasprotju s podobnimi študijami, objavljenimi v začetku leta, te zarodkom podobne strukture vsebovale večino vrst celic, ki jih najdemo v razvijajočih se zarodkih,” pa je dejal Darius Widera, strokovnjak za biologijo matičnih celic na britanski Univerzi v Readingu.

AFP še izpostavlja, da v raziskavi Weizmannovega inštituta modelov niso razvijali dlje kot 14 dni in da raziskava ni vključevala prenosa modelov v človeško ali živalsko maternico.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Denis
Denis
7 mesecev nazaj

Te laboratorije je treba požgati.

Dogodki

Znanstveniki so v laboratoriju razvili človeškemu zarodku podobne strukture ne da bi uporabili spermije, jajčne celice ali oploditev. To daje upanje raziskavam o spontanih splavih in prirojenih napakah, hkrati pa sproža nove etične pomisleke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.